09 / 01 / 2025

Burdur Gölü en düşük su seviyesinde!

Burdur Gölü en düşük su seviyesinde!

Son 35 yılda suyunun 3te birini kaybeden Burdur gölü, Eylül sonu ölçümlerine göre tarihinin en düşük seviyesine inerek 12 metre 25 santim düştü



Eylül sonu ölçümlerine göre Burdur Gölü su seviyesi 842,87 metre olarak belirlendi. Bu, Burdur Gölünün tarihi boyunca gördüğü en düşük su seviyesi. Burdur gölü bu son ölçümlerle birlikte bugüne kadar 5 bin adet kapalı pazar büyüklüğünde alan kaybetmiş oldu. Gölün son 1 yılda kaybettiği suyu depolamak için 2 milyar adet damacanadan daha fazlası gerekiyor.

Doğa Derneği üyeleri, Türkiyede yanlış su politikaları nedeniyle son 60 yılda Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alan kaybedildiğine, eğer acilen müdahale edilmezse Burdur Gölünün de diğer sulak alanlar gibi yok olacağına dikkat çekiyorlar

Doğa Derneği Burdur Gölü Proje Koordinatörü Ayşe Sargın şunları söylüyor: Burdur Gölü Havzasında 1995ten bu yana yağışlı bir döneme geçilmesine karşın gölün su kaybetmeye devam etmesi, kurumanın temel sebebinin yağışlar olmadığını gösteriyor. Gölün su kaybetmesinin asıl sebepleri; 1970lerden bu yana gölü besleyen akarsular üzerinde yapılan barajlar, tarımsal sulama için ayrılan suyun damla sulama ve yağmurlama sulama gibi tasarruflu yöntemler kullanılmadığı için heba olması ve sondaj kuyuları. Burdur Gölü yüzlerce canlıya ev sahipliği yapmakla kalmayıp aynı zamanda sağladığı nem oranıyla yörede tarım ve hayvancılığı olanaklı kılıyor. Eğer Burdur Gölünün su seviyesini artıramazsak gölümüz kuruyacak. Bunun sonucunda da nem oranının düşmesine bağlı olarak tarım ve hayvancılıkta verim azalacak, bu ise köyden kente göçü tetikleyebilecek. Öte yandan, tıpkı Ereğli Sazlığı kuruduktan sonra Ereğlide olduğu gibi rüzgar erozyonu oluşacak, buna bağlı olarak da sağlık sorunları artacak.

Antalyanın Elmalı ilçesinde tarım arazisi kazanmak için kurutulan Avlan Gölü örneğini veren Ayşe Sargın, Avlan Gölü kuruduktan sonra yağış ve sıcaklıktaki değişiklikler nedeniyle 320 bine yakın elma fidanının kesildiğini anlattı. Sargın, Elmalı ilçesi köylülerinin gölün yeniden su tutması için imza topladıklarını, ancak yeniden su tutan gölün bir daha eski haline dönmediğini hatırlattı.

Doğa Derneği Burdur Gölü Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın, Doğa Derneğinin 2007 yılından bu yana Burdurda yaptığı çalışmaları da özetlediği konuşmasında, Derneğin çalışmalarının devam edeceğini, ancak Burdur Gölünü kurtarmak istiyorsak tüm Burdurluların el ele vermesi ve bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
ntvmsnbc


Geri Dön