29 / 04 / 2024

Burgazada'daki Madam Martha Koyu'nun kiralama ihalesine tepki!

Burgazada'daki Madam Martha Koyu'nun kiralama ihalesine tepki!

İstanbul'da Adalar ilçesinde Burgazada'da bulunan ve 1. Derece SİT alanı olan Madam Martha Koyu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “açık teklif usulü” ihaleyle kiralamaya sunulacak.



İstanbul'da Adalar ilçesinde Burgazada'da bulunan ve 1. Derece SİT alanı olan Madam Martha Koyu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “açık teklif usulü” ihaleyle kiralamaya sunulacak. Cumhuriyet Gazetesi'nden Yaprak Akbaba'nın haberine göre; 27 Ağustos'ta verilen ilanda 15 Eylül (çarşamba) günü ihalenin gerçekleştirileceği belirtildi. 

2019'da da Burgazada’da halkın ücretsiz denize girebildiği ve kamp yapabildiği İstanbul’daki neredeyse tek bölge olan Koy, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihaleyle özel kişilere devredilmiş ve Burgazada’nın doğal yaşamı ve kültürel belleği çerçevesinde en önemli alanlarından birinin turizm işletmelerine açılması amacıyla ilk adım atılmıştı.

HALKIN KIYI KULLANIM HAKKI ELİNDEN ALINACAK

2006'da adadaki Hazine’ye ait bir başka araziyle trampa edilerek Silahtarağa Vakfı’na devredildi ve böylece Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün denetimine geçti. Madam Martha Koyu’nun da içinde bulunduğu toplam 56 dönümlük arazi Koy'dan Kalkapazankaya’ya kadar uzanan çok geniş bir bölgeye uzanıyor. Arazi için gerçekleştirilen başvuruların ardından alınacak turizm ruhsatıyla alan turistik işletmelere açık hale gelecek.

Burgazada daki Madam Martha Koyu nun kiralama ihalesine tepki!

KOY, AÇIK ARTTIRMAYLA KİRALANACAK

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen açık artırma yoluyla ihale ile koy, özel kullanıma sunulacak. Müdürlüğün sitesindeki ihale ilanına göre; Madam Marta Koyu'nun kullanım şekli 'açık çay bahçesi, restoran, turistik tesis' şeklinde ifade edildi. İhalenin muhammen bedeli ise aylık 17 bin 500 Türk Lirası şeklinde belirtildi. 79 ada 6 parselde bulunan alan, 15 Eylül’de gerçekleştirilecek ihale ile kiraya verilecek.

'SAHİL KESİMLERİNİN VAKIFLARDA OLMASI BÜYÜK SORUN'

Doğal yapısıyla İstanbul’da eşsiz bir konumu bulunan Madam Marta Koyu’nu korumak için Burgazadalıların meydana getirdiği sivil bir inisiyatif olan Madam Marta Koyu Dayanışması ihalenin iptal edilmesini talep etti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan avukat Can Bıçakcı, ihalenin iptal edilmesi amacıyla gerekli hukuki sürecin başlatıldığını dila getirdi. Bıçakcı, 2019'da da Koy'un, özel kişilere kiralanmasından sonra Dayanışma'nın mücadelesi ve salgın şartlarıyla beraber özel işletme işgalinin sınırlı kaldığını ve koyun dokusunun bozulmadığını dile getirdi. 

Can, devamında ise şöyle konuştu:

"Genel olarak Kıyı kesiminin bu şekilde kiralanması Anayasaya ve Kıyı Kanununa aykırıdır. Kira süresi açık bir şekilde şartnamede belirtilmemiş, kiralanan yerin krokisi dahi şartname ekinde yer almıyordu, ihtarname gönderilmesi akabinde krokiyi gönderdiler. 9 Eylül tarihinde Adalar Vakfı yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davasını idare mahkemesinde açtı. Mahkemeden bu ihalenin durdurulmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyoruz."

Sinop Boyabat'ta 13 dönümlük orman arazisinin imara açılmasına tepki!


Geri Dön