28 / 04 / 2024

Burgu kuleler, ekolojik özellikleriyle birbiriyle yarışıyor!

Burgu kuleler, ekolojik özellikleriyle birbiriyle yarışıyor!

Son yıllarda mimaride trend haline gelen ve neredeyse tüm şehirlerde bir tane bulunan burgu kuleler artık mimarileri dışında 'nefes alan' ya da 'ekolojik' özellikleriyle birbiriyle yarışıyor



160 metrelik lüks rezidans
40 katlı lüks bir rezidans kulesi olan The Starada Tower, Londra'nın en ilginç binalarındna birini oluşturuyor. Hani Rashid ve Lise Anne Couture'e ait Asymptote Mimarlık tarafından hayata geçirilen projenin bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 160 metre yükseklikteki bu ilginç yapı Al Raha Plajı kenarında yapılıyor. Bölgenin tematik yapılı projelerinden biri olacak olan Strata Tower, hem yerel hem de küresel mimarlık formlarından izler taşıyor.

İki ayaklı burgu kule
New York'ta inşa edilen Greenwich South projesi New York'ta The Downtown Alliance tarafından inşa ediliyor. 41 dönümlük alanda inşa edilen proje Aşağı Manhattan olarak adlandırılan bölgede inşa ediliyor. Kare şeklinde bir gökdelenin yanından burgu kule olarak yükselen proje şehrin gökdelen ihtiyacına farklı bir cevap veriyor. İki ayaklı olarak inşa edilen projede burgunun yükseldiği alanın altında yer alan tünel iki bina arasında geçişi sağlarken altından ise arabalar geçebiliyor. Yeşil bina teknolojileriyle de dikkat çeken proje 'nefes alan binalar' kategorisinde değerlendiriliyor.

Denizden de ulaşılabiliyor
İlk defa 2005 yılında açıklanan ancak projesi sürekli değiştirilen Chicago Spire, 600 metreye varan yüksekliğiyle en uzun dönen kule mimarilerinden birini oluşturuyor. şžehrin en dikkat çeken binalarından biri olan Chicago Spire, bir yandan şžikago'nun yüksek bina trendini devam ettirirken diğer yandan da dönen mimarisiyle şehrin gökyüzünde yeni bir form yaratıyor. Bir tarafında deniz diğer tarafında ise DuSable Park'ın yer aldığı Chicago Spire'a denizden ulaşım imkanı da sağlanıyor.
çin'
in 600 metrelik burgusu

GEçEN yıl çin'in Guangdong bölgesinde projelendirilen Canton Tower, 600 metre yüksekliğe ve 114 bin metrekare kullanım alanına sahip. Mimar Mark Hemel ve Barbara Kuit tarafından kurulan Information Based Architecture tarafından yapılan Canton Tower'da dünyanın en yüksek gözlem kulelerinden biri de yer alacak. 10 milyon kişinin yaşadığı Guangzhou şehrinin en ilginç projelerinden biri olan Canton Tower Kasım 2010'da Asya Olimpiyatlarına da ev sahipliği yaptı. Proje sadece gözlem kulesiyle 10 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmayı planlıyor.

Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön