22 / 12 / 2024

Burhan Özdemir: Yurtdışı müteahhitlik sektörüne devlet desteği sağlanmalı!

Burhan Özdemir: Yurtdışı müteahhitlik sektörüne devlet desteği sağlanmalı!

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, Türkiye' nin 2023 hedeflerinde yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşen 100 milyar dolarlık paya nasıl ulaşabileceğinin yol haritasına ilişkin konuştu...







MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanırsa 2023 yılı hedeflerine ulaşılabilmesinin zor olmadığını belirtti.


MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşen 100 milyar dolarlık paya nasıl ulaşabileceğinin yol haritasına ilişkin konuştu.


Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik sektöründe son on yılda üstün başarılara imza attığını söyleyen Özdemir, “1970'lerde Libya ile başlayan yurtdışı müteahhitlik serüvenimiz 2002 yılına kadar toplam 46 milyar dolar hasılat elde edilmiştir. 2002 yılından itibaren sadece son on yılda elde edilen hasılat 270 milyar doları aşmıştır. Rakamların da ortaya koyduğu gibi son on yılda ülkemiz yurtdışı müteahhitlik alanında yıllık 25 milyar dolar hasılat ortalamasının üzerine çıkmıştır. Global ekonomi değerlerine göre tüm dünyada yurtdışı müteahhitlik hizmetleri hacmi yaklaşık yıllık 500 milyar dolardır. Ülkemizin son yıllarda ortaya koymuş olduğu üstün performansa rağmen bu pastadan almış olduğu pay sadece yüzde 4 mertebesindedir. Ülkemizin 2013 toplam ihracat hasılatı 151.7 milyar dolardır. Buna göre Türk yurtdışı müteahhitlik sektörü yurtdışında her yıl, ülkemizin yıllık mal ihracatının ortalama yüzde 20'si büyüklüğünde proje üstlenmektedir” dedi.

 

“Ülkemizin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar toplam ihracat hacmi hedefinde inşaat sektörüne düşen pay 100 milyar dolar mertebesindedir” diyen Özdemir, şöyle konuştu: “Söz konusu hasılatın yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin mevcut imkânlarıyla elde edilmesi zor görülmektedir. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yurt içinde faaliyet gösteren inşaat firmalarının yurt dışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu ise ancak devlet eliyle oluşturulacak iştiraklerle mümkün olabilir. Ülkemizin konut alanında birikimi olan  TOKİ  tarafından gerçekleştirilecek yurtdışı açılımları sayesinde inşaat taahhüt firmalarımıza yeni alanlar açmak mümkündür. TOKİ'nin ülkemizin tarihsel, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğu belirli ülkeler ve bununla birlikte sahra altı Afrika ülkelerinde hükümetler arası anlaşmalar ile proje yüklenmesi ile birkaç yılda hedeflenen ihracat hasılatının yakalanması mümkündür. Bu projeksiyon içerisinde kaynak sıkıntısı çekmeyen belirli ülkelerle yapılacak (Cezayir, Suudi Arabistan, İran, Katar) anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerini TOKİ ile imza atılabilir. Diğer yandan nakit ödeme imkânı olmayan ancak doğal kaynaklarına bağlı olarak uzun vadeli kredi seçeneğine sıcak bakan ülkelere (Gana, Gine, Kamerun, Gabon, Senegal vb.) devlet eliyle açılacak krediler marifetiyle yine TOKİ tarafından ülkeler arası projelere imza atmak mümkündür. Söz konusu ülkelerin sosyal konut açığı ve bu yönde yatırım planlamaları mevcuttur. Bu ve benzeri ülkelerde Çin, Amerika, Fransa gibi ülkeler Devletler arası anlaşmalarla yol almaktadırlar. Ülkemiz bu alanda atılım gerçekleştirmekte geç kalmaktadır. Bu sayede esasen yurtdışına çıkma konusunda tereddüt yaşayan kapasiteli birçok müteahhit firma yurtdışı piyasasında yer edinme imkanı bulabilecek ve birkaç yıl içerisinde farklı bölgelerde güvenle iş yapabilir hale gelecekler. Bunu bir entegrasyon projesi olarak görmek gerekir. Bu sayede Yapı Malzemeleri ve Yurtdışı Müşavirlik alanlarında da ihracat tutarımız artış gösterecektir.”


TOKİ Haber 


Geri Dön