24 / 01 / 2025

Burj Al Arap out Burj Halife in!

Burj Al Arap out Burj Halife in!

Dubai´nin simgesi olan Burj Al Arap tahtını yeni açılan 828 metre yüksekliğindeki Burj Halife´ye kaptırmış



İhtişamlı uçuk kaçık binaların uzay filmlerini andırdığı şehirde Dubai´nin simgesi olan Burj Al Arap tahtını yeni açılan 828 metre yüksekliğindeki Burj Halife´ye kaptırmış. Kıyasıya yarışan mimarlar en ince sanatlarını icra ederek denizi doldurup adacıklar inşa etmiş.

UFUKTA İRAN GÖRÜNÜYOR
96 kilometre ödeten bile görülebilen Burj Halife´nin 124. katından 80 kilometre uzaklıktaki İran´ı görmek mümkün. 200 katlı binanın 160 katı yerleşim yeri olarak kullanılıp, diğer katlar ise hizmet için ayrılmış. Her duyduğumuz rakam bize dudak uçuklatıyor. Meğerse binanın klimaları günde 12 bin ton buz üretecek kadar güçlüymüş. Kulede 57 asansör, bin 44 daire ve ofisler bulunuyor. Aklıma burada gelmedi değil. Ya elektrikler kesilirse? Olur ya jeneratör de devreye girmedi. O zaman merdivenle inecekseniz, alt tarafı 3 bin basamak. Kule´de Giorgio Armani 160 odalı 7 yıldızlı bir otel açtı. Türkiye´den de birkaç zenginin bu kuleden daire aldığı da gelen duyumlar arasında. Burj Halife´nin önünde güneş battıktan sonra her 20 dakikada ışık ve su gösterisi yapılıyor. Müziğin ritmine göre hareket eden ışık ve su turistleri cezbediyor.

Kim ne derse desin Dubai bir harikalar diyarı. İnsan kendini apayrı bir dünyada zannediyor. Sanki bir bilimkurgu filmi için inşaatçılar kıyasıya yarışıyor. Bu sayede Dubai dünya mimarisinin merkezi oluyor. Bulutları delen göz alıcı binalarla kalınmıyor, denize dolgu yapılarak suni adacıklar üzerine süper lüks villalar yapılıyor. Uydudan bile resim tablosu gibi görünen bu villalara yalnızca dünyanın en zenginleri sahip olabiliyor.

DENİZE DÜNYAYI ÇİZMİŞLER
Dubai World diğer ismi ile World Island, `suni ada´ projelerinden biri. 2003´te başlayan proje hâlâ devam ediyor. Dev gemilerin getirdiği 330 milyon metre küp kum ve 47 milyon ton kaya ile doldurularak inşa ediliyor. 14 milyar dolar maliyetli projede adaların büyüklüğü 45 bin ile 152 bin metre kare arasında değişiyor. 6 kilometreye 9 kilometre genişliğindeki bir alana kurulan irili ufaklı 300 adadan oluşan bu projenin en ilginç yanı yukardan bakıldığında dünya haritası şeklinde olması. Ve adacıkların her biri bir ülkeyi temsil ediyor. O yüzden her ülke adacığı o ülkenin en zenginlerine satılması planlanıyor. Adalarda ev satın almak isteyenler 15 milyon dolar ile 250 milyon doları gözden çıkaracaklar.

PALMİYE ADALARI
Dubai´nin en çok konuşulan mekanlarından biri de Palmiye adası. İlk insan yapımı ada unvanına sahip kıyıya 7 kilometre uzaklıktaki adada bin 60 adet villa bulunuyor. İnşası için 2 milyar dolar harcanan Palmiye adası dünyanın en gözde turizm merkezlerinden biri olacak. 5 bin kişinin yaşayacağı Jumeyra plajının yanına kurulan adaya 12 bin adet palmiye ağacı dikildi. Dünyanın en ünlü starlarının ev almak için sıraya girdiği adada ev fiyatları yüz milyon dolarlar ile telâfuz ediliyor.

ÇÖLDE KAYAK KEYFİ
En büyük alışveriş merkezlerinden biri de Mall of The Emirates. Burası da yine Dubai Mall gibi oldukça büyük. Gez gez bitmiyor. Buraya darphane demek daha uygun olur çünkü günlük cirosu dudak uçuklatıyor. Bu alışveriş merkezine adamlar oturmuş kayak merkezi yapmışlar. İlk gördüğümde bende inanamadım. Dışarı da 45 derece sıcaklık. İçeride kayak yapıyorsunuz. İnanılmaz bir şey. Uçuk kaçık binalara "tamam eyvallah" ama bu kayak merkezi yok artık dedirtiyor. Eline kızağını alan çocukların yüzündeki mutluluk görmeye değer. Sıkı sıkı sarılmış insanlar, üstü karla kaplı çamlar. Adeta bir Kartalkaya veya Uludağ´da gibisiniz. Teleferikten mutluluk gülücüğü atan insanlar. Ve küçük çocuğunun peşinden koşturan entarili adam... Uğraşmış, çabalamış çölün ortasında kış sporları merkezi kurmuşlar...

ŞEYH HALİFE´YE JEST OLSUN
Gelelim Burj Halife´ye... Yani Dubai´nin yeni simgesi Burj Al Arap´ı silip süpüren binaya. Dünya´ya nisbet yaparcasına krizin ortasında açılan bina tam 828 metre yüksekliğinde. Dünyanın en yüksek binası. Açılmasına yakın bir zamana kadar "Burj Dubai" ismi verilen bu "alamete" daha sonra "Burj Halife" ismi verildi. Sebebi ilginç. Dubai Emiri Şeyh Maktum, krizde Dubai´ye 10 milyar dolar destek sağlayan Abu Dabi Emiri Şeyh Halife´ye jest olsun diye binanın ismini değiştirip Burj Halife koydu. Bu mühendislik harikası olan bina çelik ve cam ile donatılmış. İğne görünümündeki bina ağırlığını dengeleyebilmesi için 3 kanat halinde inşa edilmiş. Kule, 33 bin metreküp beton, 31 bin ton çelik ve 103 bin metreküp cam kullanılarak yükseliyor. Peki rüzgar etkilemez mi derseniz onu da düşünmüş mühendisler. Rüzgarda 1.8 metrelik esneme payı ve güneşte ise 0.9 metreye kadar da genleşme payı var. Düşüne biliyor musunuz en üst kattaki sıcaklık ile en alt kattaki sıcaklık 10 derece fark ediyor. 4.1 milyar dolara mal olan "dünyanın en yüksek binası" Burj Halife, günde 22 saat çalışılarak bin 325 günde inşa edildi. Dünyanın en uzun asansörü ile 2 dakika da 500 metre yol alınıyor.

İNDİ-BİNDİ 100 DOLAR
Dubai denince ilk akla gelen yapay bir ada üstüne kurulu Burj El Arab Oteli. Yelken şeklindeki muhteşem 7 yıldızlı otel ülkenin en prestijli binası. Tam 1 milyar dolara inşa edilmiş. Bu paranın 500 milyon doları sadece dekorasyon için harcanmış. Her babayiğit bu otele giremiyor. Günler hatta aylar öncesinden rezervasyon alınıyor. Öyle façoz da girilmiyor takım elbise şart. Bu otel yarım asır yüzde yüz dolu bile olsa maliyetini karşılayamayacak çünkü otel tamamen prestij için yapılmış. Yani zenginliğin ve ihtişamın simgesi. Odaların günlük fiyatları bin dolar ila 8 bin dolar arasında değişiyor. Musluklar, kapı kolları, askılıklar, ayna çerçeveleri hep altın kaplama. Dokunmaya bile korkuyor insan. İçinde bin metrekarelik odalar bulunan otel´de 27 adet asansör var. Hani es kaza Şeyh ile asansörlerin birinde karşılaşırım demeyin çünkü Şeyhin özel asansörü var. Son teknoloji ile donatılan odalarda yok yok. Hele kral dairesinde iseniz kapınız çalsa bile zahmet edip açmanıza gerek yok uzaktan kumanda ile kapınızı açabilir kimin geldiğini görebilirsiniz. Her odasında bilgisayar ve yazıcıları var. Altın kaplama küvet ve odanızdaki size özel asansör. Ve istediğiniz yöne çevirebileceğiniz döner bir yatak. Velhasıl bu otelde kalabilmek için birkaç bin dolarcık gözden çıkarmak lazım. Yok ben merakımı gidermek için şöyle bir bakıp çıkacağım derseniz 100 dolar ödemeniz gerek. Haa unutmadan 100 dolar ödeyip gezince size otelin 42. katında bir kahve ikram ediyorlar. Üstüne de soğuk suyunuzu en beleşinden içiyorsunuz...

Atlantis´in geceliği otomobil fiyatına
Hatırlarsanız Güney Afrikalı turizmci Sol Kerzner´in 1.5 milyar dolara yaptırdığı Atlantis Otel dillere destan bir törenle açılmıştı. Dünya jet sosyetesi ile Holywood ünlülerinin de aralarında bulunduğu 2 binden fazla davetlinin katıldığı açılış törenine 15 milyon dolar harcanmıştı. Hatta açılış töreni uzaydan bile görüntülendi. 22 katlı ihtişamlı otelde 500´den fazla oda bulunuyor. 2 kilometreyi bulan kaydırak ile devasa bir aquparkı bünyesinde bulunduran otelde 65 bin türde deniz canlısı da özel akvaryumlara yerleştirilmiş. Masal diyarı gibi inşa edilen otelde bir gecelik konaklamanın bedeli 13 bin dolardan başlıyor. En lüks odasının geceliği ise 25 bin dolar.

33 bin tür balık dev akvaryumda
Dubai´de onlarca devasa alışveriş merkezi var. Bunlardan biri de Dubai Mall. Birbirinden lüks markaların koca, koca mağazaları bulunduğu Dubai Mall´ı gezmek için koca gün yetmiyor. Çünkü 200´e yakın mağaza ve 120´den fazla restoran ve cafe var. Aklınızda bulunsun fiyatlar el yakıyor. Halbuki Dubai ucuz alışveriş yapılacak bir yer olarak tanınır. Geçin onları. Maymunun gözü açılmış. Ben fotoğraf makinelerine meraklıyım. Fiyatlarını soruyorum İstanbul ile hemen hemen aynı. Dubai Mall´daki en ilginç bölüm devasa akvaryum. İçinde 33 bin türde balık olan akvaryum da 30 adet köpekbalığı bulunuyor. Unutmadan bu akvaryumun içine ücreti mukabilinde dalış yapmak da mümkün. Tabii cesaretiniz varsa...

DENETLEDİM, OLMUŞ!...
Burj Halife´nin önü güneş batınca cıvıl cıvıl oluyor. Binlerce insan binanın önünde toplanarak ışık ve su gösterilerini izliyor...
İnan Arvas/Türkiye


Geri Dön