10 / 01 / 2025

Bursa Atatürk Stadı yıkılmayı bekliyor!

Bursa Atatürk Stadı yıkılmayı bekliyor!

Bursaspor'un Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluğa ulaşıp Türk futbol tarihinde devrim yapmasına da şahitlik eden stat, yeşil-beyazlı takımın Mersin İdmanyurdu ile oynadığı ve 2-1 kazandığı maçla kapılarını bir daha açılmamak üzere kapadı.




Bursaspor'un ve A Milli Takım'ın büyük zaferlere imza attığı, hem siyasi hem de sportif anlamda önemi büyük Ermenistan ile oynanan maça ev sahipliği yapan, Türk futbol tarihinde silinmeyecek bir yere sahip Bursa Atatürk Stadı, ilk kazmanın vurulacağı günü bekliyor. 


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve taraftarların "Timsah Arena" olarak adlandırdığı yeni stadın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının ardından Atatürk Stadı'nın yıkılmasıyla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi.


Bursaspor'un Mersin İdmanyurdu ile oynadığı ve 2-1 kazandığı maç sonrası futbol müsabakaları için kapılarını kapatan Atatürk Stadı, önemli zaferler, şampiyonluklar ve unutulmaz karşılaşmalar gibi tarihin tozlu raflarında yerini alacak. 


Mutlulukların ve hüznün mekanı


Bursa Atatürk Stadı, Bursaspor ve Türk futbolu için devrimlerin, mutlulukların ve hüznün mekanı oldu. 


Yeşil-beyazlı takımın iki kez küme düşmesine şahitlik eden tarihi stat, en coşkulu dönemini 2009-2010 sezonunda yaşadı. Bursaspor'un Türk futbolunda adeta bir devrim yaparak lig şampiyonluğunu elde ettiğine tanıklık yapan stat, sonraki sezonlarda dünyaca ünlü kulüpleri de ağırladı. 


Yeşil-beyazlı takımın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakipleri Manchester United, Glasgow Rangers ve Valencia takımları, Bursa Atatürk Stadı'nın önemli konukları arasındaydı. 


Tarihi statta ilk Avrupa heyecanı, Bursaspor'un 1974-75 sezonunda Federasyon Kupası finalisti olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda mücadele etme hakkı etmesiyle yaşandı. Çeyrek finale çıkma başarısı gösteren Bursapor, dönemin en önemli takımlarından biri olan Dinamo Kiev'e deplasmanda ve Atatürk Stadı'nda 1-0'lık skorlarla yenilerek kupaya veda etti.


Yeşil-beyzalı takım, Bursa Atatürk Stadı'nda Hollanda'nın Ajax, Almanya'nın Karlsruhe takımlarını da ağırladı. 


Milli heyecanlar


Bursa Atatürk Stadı'ndaki ilk milli maç, 21 Mart 1965 yılında Türkiye ile Bulgaristan Genç Milli Takımları arasında oynandı. Ay-yıldızlı ekip, bu maçı 1-0 kazandı. 


Stat, A Milli Takım düzeyindeki ilk milli maça ise 28 Şubat 1979 tarihinde ev sahipliği yaptı. Cezayir ile oynanan özel maçı konuk takım 1-0 kazandı. A Milli Takım, Hollanda ve Almanya gibi dünya devlerini yine Bursa Atatürk Stadı'nda dize getirdi. 


Türk futbol tarihi için büyük önem taşıyan Türkiye-İrlanda maçı da bu statta oynandı. Grup maçlarında Almanya'nın ardından ikinci olan Türkiye, play-off mücadelesinde İrlanda ile eşleşti. Deplasmanda 1-1 biten maçın rövanşı Bursa'da oynandı. Golsüz biten maçın ardından A Milli Takım, Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenlediği şampiyonaya katılma hakkı elde etti.


A Milli Takım Teknik Direktörü Mustafa Denizli, yıllarca tartışılan "İçimizdeki İrlandalılar" sözünü de Bursa Atatürk Stadı'nda söylemişti. 


Ermenistan maçına ev sahipliği yaptı


Futbol tarihi kadar Türk siyaseti açısından Türkiye-Ermenistan A Milli Takım karşılaşması da Atatürk Stadı'nda oynandı. 


Türkiye'nin, 2010 Dünya Kupası elemelerinde 5'inci gruptaki rakipleri arasında Belçika, Bosna Hersek, Estonya ve İspanya ile Ermenistan da yer aldı. 


İlk maç 6 Eylül 2008'de Ermenistan'da oynanırken rövanş, 10 Ekim 2010 tarihinde Bursa Atatürk Stadı'nda gerçekleşti. Ay-yıldızlı ekibin 2-0 kazandığı maçı Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da şeref tribününden izledi. 


Atatürk'ten bin lira


Kentin tarihi ile ilgili kitaplara göre stadın tarihi 1926'ya kadar dayanıyor. 


Bursa'da 1926 yılına kadar spor müsabakaları ve futbol maçları Atıcılar'da oynanıyordu. Mustafa Kemal Atatürk'ün 20 Mayıs-14 Haziran 1926'da Bursa'ya yaptığı gezi sırasında, Kolordu Komutanı Ali Hikmet Ayerdem Paşa ile dönemin Valisi Kemal Gedeleç Bey, spor tesisi için Atatürk'ten yardım istedi. Atatürk, bizzat bin lira katkıda bulunarak stadyum yapılmasını istedi.


Kolordu Komutanı Ali Hikmet Paşa, günümüzdeki stadyumun bulunduğu yerde "Beylik Bahçe" adıyla anılan dutluğu düzelterek Bursa'nın ilk spor tesisinin temelini attı. Bir süre sonra Vali Fatin Güvendiren Bey, 2 bin lira daha sağlayarak günümüzdeki kuzey-güney yönündeki sahanın ve stadyumun yapımını başlattı. Tesisin açılışı ise 1930 yılında gerçekleşti. 


1934 Bursa Yıllığı'na göre stadyum 2 hektarlık alan kaplıyor ve 300 kişilik bir de betonarme tribünü bulunuyor. 1938'de bu alanın biraz daha güneyinde doğu-batı yönünde yeni bir stadyum yapımına girişildi. Futbol sahasının doğu-batı yönü ile ekonomik olanaksızlıklar bu projenin gerçekleşmesini önledi.


1945'te Haşim İşçan'ın Bursa Valisi olmasıyla Atatürk Stadı son şeklini alacak şekilde yapılmaya başlandı. Sadece kapalı tribün ve dış duvarlardan oluşan bu yeni stat 1948'de tamamlandı. Ardından kapalı tribünün karşısına bir açık tribün yapıldı. Daha sonra Altıparmak yönündeki kale arkası tribünü de inşa edildi. En son 1970'de Merinos Fabrikası yönündeki kale arkası tribünü de inşa edilince Bursa Atatürk Stadı tamamlanmış oldu. 


Statta zamanla ek bölümler yapılarak kapalı tribün dışında iki kale arkası ve maraton tribünleri geliştirildi. Stat zemini 1978 yılında çimlendirilirken, 1993 yılında maraton tribününün üstü kapatıldı. 1994-1995 yılında ise stadyum gece maçlarının oynanması için ışıklandırıldı. İlk gece maçı Bursaspor ile Galatasaray ile arasında oynandı.


2010 yılının yazında ise Bursa Atatürk Stadı UEFA Şampiyonlar Ligi standartlarına yükseltildi. Yaklaşık 2 ay süren çalışmalar sonucunda zemin 5 metre kazılarak aşağıya alındı ve stat kapasitesi yaklaşık 7 bin kişi arttı.


Bursa Atatürk Stadı, 26 bin 273 seyirci kapasiteli stat Mersin İdmanyurdu maçıyla taraftarlara kapılarını kapattı. 



AA


Geri Dön