22 / 11 / 2024
fuzul

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Sinan Paşa Külliyesi açıklaması!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Sinan Paşa Külliyesi açıklaması!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, "Tarihi bir eserin yıkıldığı' şeklindeki değerlendirmelerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tarihi yapının bahçe duvarları, yapıyla yaşıt değildir, yakın tarihte yapılmış duvarlardır" denildi.




Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi Sinan Paşa Külliyesi'nin bahçe duvarlarının yapıyla yaşıt olmadığını, yakın tarihte yapıldığını belirterek, "Bazı yayın organlarındaki 'tarihi bir eserin yıkıldığı' şeklindeki değerlendirmelerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir" açıklamasında bulundu.


Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "Yenişehir ilçesindeki tarihi Sinan Paşa Külliyesi'nin restorasyon çalışmaları sırasında duvarının yıkılarak, kamyonların geçişi için kapı açıldığı" iddialarına yanıt verildi.


Külliyede doğal nedenlerle yaşanan tahribatı gidermek için mülk sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğünün yetkilileriyle görüşülerek restorasyon için protokol imzalandığı belirtilen açıklamada, yapının onaylı projeleri doğrultusunda restorasyona başlandığı kaydedildi.


Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"Tarihi yapıda zamanla oluşan deformasyon problemlerinin çözümü için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 18 Nisan 2014 tarihli kararında belirtildiği şekilde, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü üyeleri Prof. Dr. Adem Doğangün ve Doç. Dr. Ramazan Livanoğlu'nun projesi baz alınmıştır. Bu doğrultuda 'Yenişehir İlçesi Tarihi Sinan Paşa Medresesi Yapı, Zemin Güçlendirme ve Çevre Düzenleme Uygulama İnşaatı İşi' uygulama ihalesine çıkılmıştır. İhale, Sama Yapı İnşaat şirketinde kalmış ve şirketle sözleşme imzalanarak 2015 Haziran itibarıyla çalışmaya başlanmıştır."


Tarihi yapı ve söz konusu duvarlarda restorasyon ile inşaat çalışmasının daha önceki yıllarda da gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, "Bunlardan en yakın tarihlisi, 2006-2007 yıllarıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü, külliyedeki yapısal problemler nedeniyle 2006'da restorasyon başlatmış ve bu çerçevede duvarlar onarım geçirmiştir. Duvarların şu anki görüntüsünde de bu düzenlemenin izleri açık şekilde görülmektedir" bilgisi verildi.


- "Bugünkü duvarların herhangi bir orijinalliği yoktur"


Külliye duvarlarındaki en kapsamlı düzenlemenin 1950'li yıllarda yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu an duvarın bulunduğu noktadaki bir yapının harap durumda olması nedeniyle yıkılıp yerine duvar inşa edildiği vurgulandı.


Açıklamada, "Bugün, duvar malzemelerinin tümüyle günümüz yapı elemanlarınca yapıldığının görülmesi bu nedenledir. Dolayısıyla bugünkü duvarların herhangi bir orijinalliği yoktur. Yaklaşık 60 yıl önce aslına uygun yapılmaya çalışılmış duvarlardır" değerlendirmesinde bulunuldu.


Geniş bir alana yayılan külliyede sık aralıklarla yapısal sorunlar meydana geldiği kaydedilen açıklamada, tadilatların bu nedenle gerçekleştirildiği belirtildi.


Açıklamada, bu ay başlanan restorasyonla ilgili şu ifadeler kullanıldı:


"Yapının bahçe duvarlarında tanıma amaçlı çalışma yapılacak ve gerekli bölümler çürütme yöntemiyle (duvarın tamamen sökülüp numaralandırılması ve yeniden yapılması) imal edilecektir. Bu çerçevede yapının batı cephesindeki bahçe duvarının çürütülerek numaralandırma ve sökümü başlatılmıştır. Çürütme sırasında, harç özelliklerini yitirmesi ve çatlakların derin olması nedeniyle dökülmeler ve boşalmalar meydana gelmiştir. Duvarın bu şekilde düzenlenmesi sağlıklı olmayacağından, bu bölüm zemin kotuna kadar indirilerek duvar elemanları koruma altına alınmıştır. Bu bölümde zemin iyileştirme ve yeniden imalat yapılacaktır ancak proje kapsamında külliyenin doğu ve güney sınırında da kazı yapılacaktır. Kazı süresince malzeme akışını sağlamak üzere, çürütülerek zemin kotuna indirilen bahçe duvarının olduğu bölge kullanılacak ve içerideki işlerin bitmesiyle birlikte de söz konusu duvar özgün teknikler kullanılarak yeniden örülecektir."


"Görüldüğü üzere, tarihi yapının bahçe duvarları, iddia edildiği gibi yapıyla yaşıt değildir, yakın tarihte yapılmış duvarlardır" bilgisine yer verilen açıklamada, bu duvarların bozuk bölümlerinin çürütme yöntemiyle zemin kotuna kadar indirilmesi ve uygun tekniklerle yeniden yapılmasının, kurulca onaylı restorasyon projesinde yer aldığı kaydedildi.


Bunun, duvarın devam eden başka bölümlerinde de uygulanabileceğine işaret edilen açıklamada, "Bazı yayın organlarındaki 'tarihi bir eserin yıkıldığı' şeklindeki değerlendirmelerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sinan Paşa Külliyesi restorasyonunu üstlenen Sama İnşaat firması, Bursa'daki bu alanda en tecrübeli kuruluşlardan biridir. Sadece Bursa'da değil başta Balkanlar olmak üzere pek çok bölgede özel uygulamalar gerçekleştiren bir firma olması bakımından herhangi bir yanlış veya hata söz konusu değildir" değerlendirilmesinde bulunuldu.


AA





Geri Dön