03 / 05 / 2024

Bursa halıları yurtdışındaki otel ve rezidansları süslüyor

Bursa halıları yurtdışındaki otel ve rezidansları süslüyor

Bursa'da faaliyet gösteren bir firma, ürettiği halı ve fantazi ipliklerin yüzde 80'ini, Avrupa ülkelerinden ABD'ye kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor



Gürsu Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Teksbo Tekstil Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Uylaş, dünyanın Çin mallarıyla mücadele ettiği bir ortamda, ürettikleri fantazi iplikleri ve halıları birçok ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Firmanın 4 tesisinin bulunduğunu ve bunların hepsinin Gürsu'da faaliyet
gösterdiğini belirten Uylaş, bunun dışında İstanbul'da satış bürosu ve mağazalarının olduğunu ifade etti. Uylaş, 20 yıl önce ilk kurulduklarında sadece iplik ürettiklerini, yaklaşık 2 yıldır ipliğin yanı sıra halı üretmeye başladıklarını anlatarak, "İlk kuruluş yıllarımızda piyasada tutunmaya çalıştık. Ancak çok çalışarak, yurt dışındaki fuarlara katılarak, bugün Türkiye'nin ve dünyanın birçok noktasına ürün satar hale geldik" dedi.

Üretimlerinin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini, kalan bölümü yurt içi piyasaya verdiklerini dile getiren Uylaş, yurt dışına genellikle özel siparişle çalıştıklarını söyledi. Uylaş, İtalya, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkelerine, ABD, Azerbaycan, Kazakistan ve İran'a ihracat yaptıklarına değinerek, bu kapsamda ayda yaklaşık 100 ton ipliği işlediklerini bildirdi. Bütün yatırımlarını sadece iplik ve halı üzerine yaptıklarını ve uzmanlık alanlarını bunların oluşturduğunu belirten Uylaş, yakın gelecekte de başka bir şey üretmeyi düşünmediklerini belirtti.

LÜKS OTEL VE KONUTLARA ÖZEL ÜRETİM

Uylaş, yılda yaklaşık 7-8 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ve bunun 1,5 milyon dolarlık bölümünü halıların oluşturduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Yıllardan beri fantazi iplik üzerine çalışıyorduk. Süreç içinde üretim alanında çok önemli yollar aldık. Yaklaşık 2 yıl önce üretimi çeşitlendirmek amacıyla halıya yöneldik. Dünyanın her köşesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarındaki en ciddi müşterilerimizi beş yıldızlı oteller oluşturuyor. Dünyanın en prestijli kuruluşları, hastane ve beş yıldızlı otellerinin tercihi olmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Yurt dışındaki lüks oteller, konutlar ya da rezidanslar için özel siparişler alıyoruz. Her ebatta halı üretimi gerçekleştiriyoruz. Yurt dışına gönderdiğimiz halıları genelde şık dekorasyonlar için üretiyoruz. Beş yıldızlı otellerin lobileri, iş yerleri ya da büroların geniş salonları gibi. Özel üretim halıların metre karesi 100-200 dolar arasındaki fiyatlardan başlıyor, artarak devam ediyor. Küresel krize rağmen bu yıl da hedefimiz oldukça yüksek. İhracatımızı geçen yıla göre bu yıl yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz."

İhracat yapmak isteyen firmaların yurt dışındaki fuarlara katılmalarının büyük önem taşıdığına işaret eden Uylaş, firma olarak yılda en az 5 fuarda yer aldıklarını, buralarda yaptıkları bağlantılar, kalite ve fiyatları sayesinde dünyaya açıldıklarını sözlerine ekledi. (AA)


Geri Dön