Bursa HOSAB Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı!
Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) 2011 yılında işletmeye aldığı atık su arıtma tesisi kapasitesini 7 kat arttırıyor. 7 bin metreküp/gün kapasiteli HOSAB İlave Atıksu Arıtma Tesisi Temeli atıldı.
Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) 2011 yılında işletmeye aldığı atık su arıtma tesisi kapasitesini 7 kat arttırıyor. 7 bin metreküp/gün kapasiteli HOSAB İlave Atıksu Arıtma Tesisi Temeli atıldı. Yeni tesis 2017 yılı başında devreye alınacak.
HOSAB Atıksu Arıtma Tesisi inşaat alanında düzenlenen temel atma törenine Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin ve Hakan Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Nilüfer Belediye Başkan Vekili Adil Kayaoğlu, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü M.Latif Deniz, organize sanayi bölgelerinin başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda sanayici ve davetli katıldı.
Törende bir konuşma yapan HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, bölge olarak son yıllarda büyük bir gelişim hamlesi yaptıklarını belirterek, “2000 yılında bölgemizde 19, 2008 yılında ise 40 faal firma bulunuyordu. Son 7 yıl içinde firma sayımızın 2,5 kat artmasının en büyük sebebi, 2008 yılında onaylanan revize imar planımızdan sonra başlatılan yatırım hamlesidir. Bu hamlenin altındaki en büyük imza da Ocak ayında kaybettiğimiz Başkanımız Ahmet Sezgi Erceiş’e aittir. O’nu bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun. HOSAB, alt yapı yatırımlarını tamamladıkça sanayi için daha elverişli imkanlar sundukça, yatırımlar arttı ve bölgemiz gelişip bugünkü halini aldı. Bizler de ondan devraldığımız bayrağı daha ileriye taşımak için çaba gösteriyoruz” dedi.
HOSAB’ın, çevre ve su yönetimi konusunda örnek bir noktada olduğunu belirten Korun, “Mevcut bin metreküp gün kapasiteye sahip olan arıtma tesisimizi 2011 yılında işletmeye aldık. Tesiste, HOSAB bünyesindeki fabrikaların evsel nitelikli endüstriyel atık suları ile evsel atık suları arıtılıyor. Atıksu arıtma tesisimiz, son teknoloji olan ve Avrupa Birliği uyum süresi gereğince azot ve fosfor giderimine müsaade eden ileri biyolojik arıtma tesisidir. Mevcut tesisimizin kapasitesi yüksek büyüme oranımız nedeniyle dolmak üzere. Ayrıca 29 Ocak 2016 tarihinden itibaren yaptığımız protokole göre, Akçalar Islah OSB firmalarının atık sularını da tesisimizde arıtıyoruz. Bu sebeple 7 bin metreküp/gün kapasiteli tesisimizi projelendirdik ve bugün temelini atıyoruz. Yılsonunda tesisin ilk aşaması olan 3.500 metreküp/günlük bölümünü hizmete alacağız. İlave Atıksu Arıtma Tesisi inşaatımızın maliyetinin üçte bire yakını, Akçalar Islah Organize Sanayi Bölgesi katılımcıları tarafından karşılanacaktır. HOSAB, su yönetimi konusunda 2010 yılında başlattığı ve devreye aldığı proje ve yatırımlar ile bölgedeki atık su ile proses ve kullanma suyu sorununu çevreci bir yaklaşımla çözmüştür. 2015 yılında tamamlayıp devreye aldığımız ileri su arıtma tesisimizde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarını sağlamış halde bölgemize su temin ediyoruz. HOSAB, atık su arıtma tesisi ve kullanma suyu konularında, doğal kaynakları etkin kullanan, çevreyi kirletmeyen örnek bir konumdadır. Geçen yıl Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nden aldığımız Çevreci Tesis Ödülü ile bunu ispatlamış olduk” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse ve Nilüfer Belediye Başkanı Vekili Adil Kayaoğlu da konuşmalarında, çevre konusunda hassasiyetlerinden dolayı HOSAB’a teşekkür ettiler. Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise çevrecilik ve şehircilik adına önemli olan kapasite artış yatırımının, ülkemizin sanayide lokomotif şehri Bursa’yı bir adım ileriye taşıyacağını söyledi.
Törende son konuşmayı yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise Bursa’nın sanayi şehri özelliğinden vazgeçemeyeceğini belirtti. Karaloğlu, ‘Bununla beraber çevreyi duyarlı sanayiden de vazgeçemeyiz. Kirleten sanayi istemiyoruz. Çünkü başka Bursa yok. Tarım arazilerimizin önemli bir kısmını, -bu zamanında planlama yapamadığı için öncelikle kamunun kabahati- kaybetmişiz. Ovada düzensiz ve çevreye duyarlı olmayan sanayiler var. Ama bu saatten sonra bunlara izin vermiyoruz. Onun için bu tür yatırımları önemsiyoruz. HOSAB önemli bir bölgemiz ve Akçalar ile birleştiğinde 2800 dönümlük büyük OSB’lerimizden birisi olacak. Çok yakınında Ramsar alanında olan, bir doğa değerimiz Uluabat Gölümüz var. Dolayısıyla iki bölgedeki sanayi tesislerinin kirletici özelliği olmayacak. HOSAB’ı bu çevreci yaklaşımından dolayı tebrik ediyorum. Sanayicilerimiz şunu biliyor, çevre yatırımları bir yük değil. Çok şükür Bursa’da ürettiği atığı arıtan veya bertaraf eden sistemler kuruluyor. Bunu yapmak zorundayız zaten… HOSAB’ın İzmir Yoluna bağlantı bulvarı konusunda Büyükşehir Belediyemiz tarafından kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Bunu da en kısa sürede tamamladığımızda daha mutlu oalacağız’ dedi.
Konuşmaların ardından protokol ve katılımcılar hep birlikte butona basarak, ilk harcı döktüler.
Haber Çanakkale Hede Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’nin sanayi merkezlerinden biri olan ‘Ulu Şehir’ Bursa’da, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) İlave Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı Temel Atma Töreni’ne katıldı.
Ülkenin ve bölgenin sanayi gelişimine önemli katkı sağlayan HOSAB’ın hizmetlerine her geçen gün bir yenisinin daha eklediğini ve bu hizmetlerin Bursa’yı bir adım daha öteye götüreceğini ifade eden Vali Karaloğlu; "Hasanağa Organize Sanayi Bölgemize hizmet edecek olan arıtma tesisimizin kapasite artırımı temel atma töreninde sizlerle bulunmaktan son derece mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Bursa bir sanayi şehri, sanayi şehri olma özelliğinden vazgeçemez ve Bursa sanayi şehri olmaya devam edecek. Ama Bursa bununla beraber bir şeyden daha vazgeçemez. Bursa çevreye duyarlı olan sanayiyi tercih etmeye de devam edecek. Yani Bursa'da bundan sonra çevreye duyarlı olmayan, çevre hassasiyeti olmayan, çevreyi kirleten sanayi artık istemiyoruz. Buna ne Bursa Valiliği, ne Bursa Büyükşehir Belediyesi, ne ilçe belediyeleri, ne de kentin kamuoyu artık izin vermeyecek. Bizler Şehrin yöneticileri olarak Ulu Şehrimizi en saf, en doğal haliyle muhafaza etmek zorundayız. Az sonra temelini atacağımız bu tesisin Bursalıları hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
"ÇEVREYE DUYARLI OLMAYANA İZİN YOK"
Hasanağa Organize Sanayi bölgesinin Bursa için çok özel bir konumda olduğuna değinen Vali Karaloğlu, geçmişte yapılan yanlış planlama ve sanayiciye gerekli kolaylığın gösterilmemesi nedeniyle çok sayıda sanayinin Bursa ovasında kurulduğunu ancak bunun artık mümkün olmayacağını belirtti.
Vali Karaloğlu: "Başka Bursa yok. Bursa'nın en büyük özelliği yeşil olmasıdır. Zaten bir miktar tarım arazimizi, Bursa ovasının önemli bir kısmını maalesef geçmişte planlama yapamadığımız için, sanayiciye gerekli kolaylığı sağlayamadığımız için, onların önüne organize edilmiş sanayi bölgelerini açamadığımız için düzensiz ve maalesef çevreye de duyarlı olmayan çok sayıda sanayi kuruluşu Bursa ovasında kuruldu. Ama bu saatten sonra buna izin vermemiz mümkün değil. Bundan sonra Bursa'da ancak organize olmuş bölgelerde yeni sanayiler kurulabilir ve yapılabilir."dedi.
Uluabat Gölü'nü Bursa'nın ve Türkiye'nin önemli bir değeri olduğuna işaret eden Vali Karaloğlu: " Bu bölge etrafına baktığınız zaman Bursa'nın en güzel bölgelerinden. Yakınımızda bir Uluabat Gölümüz var. Bursa'nın ve Türkiye'nin çok önemli bir değeri. Önemli bir doğa değerimiz. Uluslararası doğa koruma alanında bulunan bir gölümüz . Hasanağa ve Akçalar sanayi bölgelerimiz de bu gölümüze çok yakın. Şimdi bu arıtma tesisi ile yaptığımız bu kapasite artırımı ile hem iki sanayi bölgemizin atık sularını hem de bundan sonra iki bölgede kurulacak yeni sanayi bölgelerinin hem evsel atıklarını hem de evsel nitelikte ki sanayi atık sularını arıtacak bir tesis olacak." dedi.
Törende bir konuşma yapan HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, bölge olarak son yıllarda büyük bir gelişim hamlesi yaptıklarını belirterek, “2000 yılında bölgemizde 19, 2008 yılında ise 40 faal firma bulunuyordu. Son 7 yıl içinde firma sayımızın 2,5 kat artmasının en büyük sebebi, 2008 yılında onaylanan revize imar planımızdan sonra başlatılan yatırım hamlesidir. Bu hamlenin altındaki en büyük imza da Ocak ayında kaybettiğimiz Başkanımız Ahmet Sezgi Erceiş’e aittir. O’nu bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun. HOSAB, alt yapı yatırımlarını tamamladıkça sanayi için daha elverişli imkanlar sundukça, yatırımlar arttı ve bölgemiz gelişip bugünkü halini aldı. Bizler de ondan devraldığımız bayrağı daha ileriye taşımak için çaba gösteriyoruz” dedi.
Tören, Vali Münir Karaloğlu, HOSAB Başkanı Ömer Faruk Korun , Ak Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin, Hakan Çavuşoğlu ve davetliler tarafından butona basılarak tesis inşaatının ilk harcının atılmasıyla son buldu.
Çanakkale Hedef Gazetesi