27 / 11 / 2024

Bursa İznik'teki bazilika müze oluyor!

Bursa İznik'teki bazilika müze oluyor!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik’te göl kıyısının 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte yer alan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen bazilikanın su altı arkeoloji müzesine dönüştürüleceğini müjdeledi.




Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik’te göl kıyısının 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte yer alan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen bazilikanın su altı arkeoloji müzesine dönüştürüleceğini söyledi. Türkiye’nin ilk su altı arkeoloji müzesinin bazilika bölgesinde oluşturulacağını ve alanın turizme kazandırılacağını dile getiren Başkan Aktaş, “Bu konuda projemizi hazırladık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayına sunduk” dedi. Ankara’dan onay alınır alınmaz çalışmalara başlanacağını ve ilk olarak İznik göl kıyısına müze binası yapılacağını, bazilikanın çıkartıldığı bölgeye ise 20 metre yüksekliğinde kule inşa edileceğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Kazı çalışmalarıyla elde edilen eserler müze binasında sergilenecek. Kule ise ziyaretçilere, gece ve gündüz havadan seyir imkanı sunacak. Ayrıca bölgede kazı alanına dalış için gerekli alt yapı oluşturulacak. Müze çalışmaları tamamlandığında, turizme büyük katkı sağlayacak” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’i ağırlayan Başkan Aktaş, 1500 yıllık bazilikada ‘Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uludağ Üniversitesi’yle ortaklaşa’ sürdürülen kazı faaliyetleri ile bölgeye kazandırılması düşünülen müze projesini de masaya yatırdı.

Turizme büyük katkı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çalışmalar tamamlandığında ortaya çıkacak arkeoloji müzesinin turizme büyük katkı sağlayacağını belirtti. Kazıdan elde edilen eserlerin müzede sergileneceğini, yapılacak kule vasıtasıyla ‘gece ve gündüz’ tarihi bölgedeki kalıntıların izlenebileceğini de dile getiren Başkan Aktaş, “Ayrıca burada profesyonel dalış kursları düzenlenecek. Malzemeleri yanında bulunan vatandaşlarımız, rahatlıkla kazı alanına dalış gerçekleştirebilecek” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay gelir gelmez müze konusunda harekete geçeceklerini dile getiren Başkan Aktaş, kazı alanından elde edilen tarihi eserlerin müze binasında ziyaretçilere açık olacağını söyledi. Başkan Aktaş, “Ayrıca binada dalış kursları için derslikler, görevli arkeologlar için ofis mekanları da bulunacak” diye konuştu.

20 metrelik ‘gezi’ kulesi

Başkan Aktaş, tarihi alana bazilikayı kuş bakışı görecek bir kule inşa edileceğini ifade etti. 20 metre yüksekliğindeki kulenin vatandaşlar tarafından kullanılabileceğini, kulede gece ve gündüz gezileri için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını vurgulayan Başkan Aktaş, “İlgilenen vatandaşlarımız, kazı alanını ‘herhangi bir engele maruz kalmadan’ belirlenen saatler içerisinde inceleyebilecek. Kule ile tarihi kalıntılar görülebilecek” açıklamasını yaptı.

İsteyenlere dalış imkanı

Projenin turizme büyük katkı sağlayacağını dile getiren Başkan Aktaş, su altı arkeoloji müzesi oluşturarak hem Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini hem de alanı ziyaret edenlere ‘geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan’ müthiş bir tarihi seyir imkanı sunacaklarını belirtti. Başkan Aktaş, “Proje çerçevesinde profesyonel dalış kurslarımız da olacak. Dalış yapmaya meraklı vatandaşlarımız İznik’e gelerek, kurs alabilecek. Kursun ardından kazı alanına dalış gerçekleştirebilecek. Her açıdan çok yönlü bir proje. Başlamak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

Kazı çalışmalarına devam

Müze çalışmaları sürerken mevcut kazıların bundan olumsuz etkilenmeyeceğini dile getiren Başkan Aktaş, müze ve kazı faaliyetlerinin birbirinden olumsuz etkilenmeden kesintisiz devam edeceğini belirtti. Başkan Aktaş, “Müze hizmete alındıktan sonra da kazılar sürecek. Sadece göl kıyısına 20 metre mesafesi bulunan alan değil çevresi de taranıyor. Dolayısıyla çok daha farklı bulgularla karşılaşabiliriz” dedi.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise hedeflerinin bazilika bölgesini su altı arkeolojisi konusunda ulusal ve uluslararası sürekli eğitim verecek bir enstitü haline getirmek olduğunu söyledi.


Geri Dön