28 / 04 / 2024

Bursa Karacabey'deki tarihi İmaret Camii'nde restorasyon başlıyor!

Bursa Karacabey'deki tarihi İmaret Camii'nde restorasyon başlıyor!

Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in dayısı Karacabey tarafından 570 yıl önce Karacabey ilçesinde yaptırılan İmaret Camii, Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle restore edilecek.



Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve belediye bürokratlarıyla tarihi İmaret Camii'nde incelemelerde bulundu.


Camiye gelişinde Karacabey'in avluda bulunan kabrinde dua eden Altepe, çalışma yürütülecek alanlar hakkında Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas'tan bilgiler aldı.


Restorasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Altepe, ilçelerdeki başta anıtsal yapılar olmak üzere tüm eserlerin Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle ayağa kaldırıldığını bildirdi.


Bunlardan birinin, Fatih Sultan Mehmed'in dayısı olan Karacabey tarafından 1456 yılında yaptırılan İmaret Camii olduğunu aktaran Altepe, şunları kaydetti:


"Bu güzide eserin inşaatı, yaklaşık 570 yıl önce Karacabey tarafından başlatılmış. Daha sonra Balkanlar'da Belgrad'da şehit düştükten sonra naaşı yine buraya getirilip defnedilmiş. Ailesi tarafından da cami inşaatı tamamlanmış. Şimdi bu eser yüzyıllar sonra tekrar orijinal haliyle ortaya çıkmış olacak. İmaret Camii'nin restorasyonu için projeler hazırlandı ve onaya sunuldu. Onayın ardından inşaat safhası başlayacak. Başta kubbeler olmak üzere bu tarihi yapının dışı ve içiyle bahçe düzenlemeleri baştan aşağıya yenilenecek. Çalışmalar tamamlandığında tarihi yapı ilk günkü özgün haline dönmüş olacak."


Özkan ise gösterdiği hassasiyetten dolayı Altepe'ye teşekkür etti.


İmaret Camii'nin vakfiyesinin de yine Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle aşevi olarak Esentepe Mahallesi'nde kurulacağı belirtildi.


AA


Geri Dön