30 / 04 / 2024

Bursa Osmangazi'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Bursa Osmangazi'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Yaşanabilir bir şehir inşa etmek için kolları sıvayan Osmangazi Belediye Başkan Mustafa Dündar, kente ve Bursa'ya değer katacak vizyon projelerini gerçekleştirmeye devam ediyor.



Osmangazi Belediyesi'nin uzun ve titiz bir çalışma sonucu hazırladığı, yalnızca ilçenin değil, Bursa'nın kentsel dönüşümüne öncülük edecek vizyon projelerinden birisi olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katıldığı törenle atıldı. 


Vatandaşla paylaşıldı Kentsel yenileme ve dönüşüm çalışmalarına esas teşkil edecek yaklaşım ve modellemeleri belirlemek için harekete geçerek, Nisan 2011'de 'Şehircilik Akademisi'ni kuran Osmangazi Belediyesi, ilçeyi bir bütün olarak ele alıp Master Plan hazırlayan Türkiye'nin ilk ve tek belediyesi oldu. 2012'de hazırlanan Master Plan'la ilçenin toprak yapısı, mevcut bina stokları, afet riskine dayanıksız binaları, afet riski taşıyan bölgelerdeki mevcut sosyo-kültürel yapı ve izlenecek yolla müdahale şekilleri belirlendi. 


Şehircilik Akademisi'yle hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin mimari planlarını, felsefesini, sosyolojik ve psikolojik boyutlarını enine boyuna ortaya koyan Osmangazi Belediyesi, yapılan çalışmaları da vatandaşlarla bire bir paylaşarak, bir yandan da 'Zihinlerdeki Dönüşüm'ü gerçekleştirdi. 


Şehrin ruhuna uygun Bu çalışmalar yürütülürken, kültürel ve doğal değerleri öncelikli kabul eden bir mimari anlayış oluşturmak, kente estetik bir görünüm katmak ve tarihi miras yönünden oldukça zengin olan şehrin ruhuna uygun projeler üretmek için 'Estetik Kurul' oluşturuldu. Soğanlı dışında, Kent Meydanı Kentsel Tasarım Projesi, Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, Hisar Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Restorasyon projeleri gibi, şehrin 10 farklı noktasında Kentsel Dönüşüm projeleri geliştirildi. Hazırlanan Master Plan sonucunda Kentsel  Yenileme, Eski Haline Getirme(Kentsel Yeniden Canlandırma-Sıhhileştirme) Kentsel İyileştirme (Mutenalaştırma) ve Kentsel Yeniden Oluşum adıyla dört farklı müdahale türü belirlendi. 


128 milyon TL'lik kaynak 

Ortaya çıkan müdahale şekline göre de, Osmangazi dört farklı bölgeye ayırılarak ilçenin her yanında topyekûn bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı. Tüm bu çalışmaların sonucunda Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hazırlandığı bölge, Master Plan neticesinde öncelikli kentsel dönüşüm uygulama alanı olarak belirlendi.  


Uzun ve titiz çalışmalar sonucu hazırlanmış, Bursa'yı çarpık ve plansız görüntüsünden kurtaracak en önemli adımlarından birisi olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, modern ve planlı bir şehrin kurulması yolunda atılmış en önemli adımlardan birisi. 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alandan oluşan projenin en dikkat çeken yönlerinden biri, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının toplam alanın yüzde 80'inin oluşturması. Toplam 42 hektar alanı kapsayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilebilmesi için 120 bin metrekare alan kamulaştırılırken, 128 milyon TL'lik ciddi bir kaynak kullanıldı. 


Sadece Osmangazi'nin değil, Bursa'nın dönüşümüne öncülük edecek Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde konut ve ticaret alanları, pazar alanı, ibadet, eğitim, sağlık alanları, spor tesisi, otopark, sosyal ve kültürel tesis alanları, yeşil alanlar, yaya ve bisiklet yolları gibi birçok ayrıntı planlandı. 


İki etap halinde uygulanacak olan ve 20 ayda tamamlanması planlanan Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin ilk etabında, '2+1', '3+1' ve '4+1' olmak üzere toplam 223 konut, 86 ile 217 metrekare aralığında değişen toplam 2 bin 512 metrekare ticarethane yer alacak. 


Milliyet Bursa


Geri Dön