29 / 12 / 2024

Bursa Surları'nın kule kazısında bazilika ortaya çıktı!

Bursa Surları'nın kule kazısında bazilika ortaya çıktı!

Bursa Surları'nın Tophane yamaçlarındaki kule kazısında yaklaşık bin 600 yıllık erken Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı. Mimar Dr. İbrahim Yılmaz, bazilikanın Bursa'nın kültür tarihindeki önemini daha da artıracağını söyledi...




Bursa Surları'nın Tophane yamaçlarındaki kule kazısında yaklaşık bin 600 yıllık erken Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı.

 

Bursa Surları’nın restorasyon projelerini hazırlayan Mimar Dr. İbrahim Yılmaz, "Tophane Ön Yamaç Surları Restorasyon Çalışması"nın Saltanat Kapısı’nın kuzeyinden başlayarak Kaplıca Kapı’ya kadar uzanan yaklaşık bin 200 metrelik bölümü kapsadığını belirtti. 

 

Halen devam eden kazı çalışmasında bazilikanın "narteks" denilen giriş kısmı ile "atrium" olarak adlandırılan avlunun ortaya çıkartılmasına çalışıldığını belirten Yılmaz, "Özgün ve şu ana kadar bilinmeyen Bursa bazilikasının ortaya çıkması, Bursa'nın kültür tarihindeki önemini daha da artıracağı muhakkaktır. Burada, kazı sonra yapılacak korumaya yönelik restorasyon çalışmaları, turizm açısından da Bursa'ya önemli kazançlar sağlayacaktır" dedi.

 

Bazilikanın özellikleri

 

Bazilikanın doğu kısmında yuvarlak bir apsis (ayin yapılan yer), apsisin önünde de aydınlatma amaçlı mazgal türü bir pencere boşluğu bulunuyor. Bursa bazilikasında ortada bir nef, nefin sağ ve sol yanlarında ise pastophorium türü iki adet hücre var. Bu hücrelerin bir tanesi apsisin kuzey doğusunda, diğeri ise güney doğusunda yer alıyor. Birinci hücrenin (oda) adı diokonikon, ikinci hücrenin adı ise prothesis. Diokonikon hücresi kutsal eşyaların bulunduğu yer. Bu hücre, dini eşya ve metinlerin saklandığı, din adamlarının ayin için hazırlık yaptığı oda. Prothesis hücresi ise hediyelerin saklandığı ve kabul edildiği oda. Bazilikada apsisin kuzey batısında neften girilen içinde rahip iskeletinin de bulunduğu bir mezar odası bulunuyor.

 

 

Toki Haber


Geri Dön