19 / 05 / 2024

bursa surları kule kazısı

bursa surları kule kazısı

Bursa Surları'nın Tophane yamaçlarındaki kule kazısında yaklaşık bin 600 yıllık erken Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı. Mimar Dr. İbrahim Yılmaz, bazilikanın Bursa'nın kültür tarihindeki önemini daha da artıracağını söyledi...

Bursa'da tarihi surların üzerine ev yapmışlar!

Osmanlı Devleti döneminde Uludağ eteklerine açılan ara kapı konumunda olan Zindan Kapı'nın etrafındaki surlar yıkılarak, surun içerisine ve üzerine evler yapılmış...

Bursa'daki İstanbul Kapı'da restorasyon çalışmaları başladı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hıristiyanların önemli hac merkezlerinden olan İznik surlarındaki 2000 yıllık İstanbul Kapı'yı restore ediyor.

İznik Surları 4.5 milyon TL'ye restore edilecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en uzun ikinci suru olan İznik surlarının restore edileceğini açıkladı. İznik surlarının en gösterişli kapısı olan İstanbul Kapı restorasyonu için 4,5 milyon lira harcanacak.

Bursa İznik'teki surlar gün yüzüne çıkıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik surlarındaki bitki ve ot temizliği çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Bursa Zindan Kapı restore edilecek!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin kente değer katan projeleri kapsamında ayağa kaldırılan Bursa surlarının en önemli kapılarından biri olan Zindan Kapı’nın da restore edileceğini söyledi.

Sinpaş GYO Bursa Modern'de 153 bin 900 liraya 1+1!

Bursa Modern projesinde göl ve ada manzaralı Yalı Köşkleri, Asmalı Yalıları, Saraybahçe Konakları, Kristal Kulesi, Kemer, Marin Residence, Gök Kule ve Park Konakları yer alıyor.

1987 yılında tarihi İstanbul Surları'nın onarımına başlanmış!

1987 yılında tarihi İstanbul Surları'nın onarımına başlanmış. Eski İstanbul'u çevreleyen 19.5 kilometre uzunluğundaki, 45 kapı, 400 kule ve 2 metre kalınlığında taş duvarlardan oluşan surların restorasyonu için 15 milyar lira harcanacakmış.

Bursa'daki tarihi eserler restore ediliyor!

Bursa'da çoğu yıkılmaya yüz tutmuş harabe halindeki tarihi eserler, geniş çaplı restorasyon projeleriyle ihtişamlı mekânlar haline geliyor. Bursa surlarında devam eden restorasyon çalışmalarıyla kent silueti eski ihtişamına kavuşuyor.

Bursa Surları'nın kule kazısında bazilika ortaya çıktı!

Bursa Surları'nın Tophane yamaçlarındaki kule kazısında yaklaşık bin 600 yıllık erken Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı. Mimar Dr. İbrahim Yılmaz, bazilikanın Bursa'nın kültür tarihindeki önemini daha da artıracağını söyledi...

Bursa Surları'ndaki kule kazısından bazilika çıktı!

Tarihi M.Ö 2200'e kadar uzanan Bursa Surları 'nın Tophane yamaçlarındaki kule kazısı sırasında, yaklaşık bin 600 yıllık erken Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı.

Bursa Nilüfer'e 2 kule daha geliyor!

Geçmişte, çok katlı gökdelenlerin tarihi dokuya sahip Bursa`nın silüetini bozduğu tartışıldı.Yakın geçmişte, kentimizde buna örnek gösterilebilecek çok sayıda yapı var. Bursa`nın batısında yeni yeni kuleler, projeler ortaya çıkmaya başladı.

Elmas Kule Bursa'da yükseliyor! 18 ay sonra teslim!

Elmas Kule 'nin anahtar teslimlerinin 18 ay sonra gerçekleştirilmesi planlanıyor, proje SGK Binası 'na 20 metre, Kent Meydanı 'na ise 900 metre mesafede inşa ediliyor...

Bursa'daki Bitinya Surlarının restorasyonu tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 2300 yıllık Bitinya surlarını ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında restorasyonu tamamlanan Tahtakale’ye açılan Yokuş Caddesi’ndeki kapı, burç ve surların açılış törenine Bülent Arınç'ta katıldı...

bursa surları kule kazısı Haberi

bursa surları kule kazısı


Bursa Surları'nın Tophane yamaçlarındaki kule kazısında yaklaşık bin 600 yıllık erken Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı.

Bursa Surları’nın restorasyon projelerini hazırlayan Mimar Dr. İbrahim Yılmaz, "Tophane Ön Yamaç Surları Restorasyon Çalışması"nın Saltanat Kapısı’nın kuzeyinden başlayarak Kaplıca Kapı’ya kadar uzanan yaklaşık bin 200 metrelik bölümü kapsadığını belirtti. 

Halen devam eden kazı çalışmasında bazilikanın "narteks" denilen giriş kısmı ile "atrium" olarak adlandırılan avlunun ortaya çıkartılmasına çalışıldığını belirten Yılmaz, "Özgün ve şu ana kadar bilinmeyen Bursa bazilikasının ortaya çıkması, Bursa'nın kültür tarihindeki önemini daha da artıracağı muhakkaktır. Burada, kazı sonra yapılacak korumaya yönelik restorasyon çalışmaları, turizm açısından da Bursa'ya önemli kazançlar sağlayacaktır" dedi.

Bazilikanın özellikleri

Bazilikanın doğu kısmında yuvarlak bir apsis (ayin yapılan yer), apsisin önünde de aydınlatma amaçlı mazgal türü bir pencere boşluğu bulunuyor....