Bursa'daki tarihi eserler restore ediliyor!
Bursa'da çoğu yıkılmaya yüz tutmuş harabe halindeki tarihi eserler, geniş çaplı restorasyon projeleriyle ihtişamlı mekânlar haline geliyor. Bursa surlarında devam eden restorasyon çalışmalarıyla kent silueti eski ihtişamına kavuşuyor.
2 bin 300 yıl önce Britinya döneminde yaptırılan 14 burç ve 6 kapısıyla 3 bin 400 metre uzunluğundaki Bursa surlarında devam eden restorasyon çalışmalarıyla kent silueti eski ihtişamına kavuşuyor.
Yaklaşık 130 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan ve kentin her köşesi ilk dönem Osmanlı eserleriyle donatılan Bursa'da, Cumhuriyet dönemi sonrası kendi kaderlerine terk edilen tarihi mekânlar, günümüzde bulundukları bölgelere mimari, sosyal ve kültürel açıdan değer katıyor.
Kentin mimari hafızasını oluşturan tarihi eserleri ayağa kaldırmak amacıyla 260'ın üzerinde projeyi gündemine alan Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla, kentin tarihi mimarisi de gün yüzüne çıkmaya başladı.
2. Murat döneminde Emir Buhari (Emir Sultan) Vakfı’na gelir temini için yaptırılan, Kütahya Han, 1742 yılında yeniden düzenlendikten sonra 1754'te yaşanan yangının ardından 1770 yılında tekrar onarım gördü. Her onarımda aslına uygun kimliğini yitiren iki katlı, ortada avlusu olan bir mimariye sahip Han, Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat buldu. Günümüz alışveriş merkezlerine benzer yapısıyla dikkat çeken tarihi yapı, katlarda sıra sıra dükkânlar ve hanın tam ortasındaki geniş bir ortak kullanım alanıyla 6 asır öncesinin AVM mimarisini gözler önüne seriyor.
Büyükşehir Belediyesi'nce hayata getirilen her restorasyon çalışması aynı zamanda kentsel dönüşüme de ayrı bir boyut getiriyor. Çevresi sonradan yapılan binalarla kuşatılan harabe halindeki tarihi değerler restorasyonla ayağa kaldırılırken, etrafındaki binalar da kamulaştırma yoluyla yıkılarak, bölgelere küçük meydanlar kazandırılıyor.
Emir Sultan Hamamı ve Emir Buhari Kültür Merkezi'nin bulunduğu alan Emir Sultan Meydanı ile çevrelenirken, yine etrafı binalarla kuşatılan İncirli Hamamı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından gece ve gündüz görüntüsüyle bölgeye ayrı bir değer katıyor.
Ağırlıklı olarak Kayıhan, Reyhan ve Hanlar Bölgesi'nde yoğun olarak sürdürülen çalışmalar kapsamında tarihi bölge Kayıhan'ın da silueti değişmeye başladı. Sultan 2. Murad'ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. yüzyılın ikinci yarısında Kayıhan Hamamı da Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk günkü ihtişamına kavuştu. Yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip olan, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gören hamamda restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Tarihi yapıların yanı sıra kentin vitrini konumunda bulunan ana caddeler de sağlıklaştırma çalışmalarıyla estetikle buluşuyor. Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'nde hayata geçirilen cephe sağlıklaştırma çalışmaları ile yılların yorgunluğunu üzerinden atan binalar, çirkin görüntüden de bir bir kurtuluyor. Halen Altıparmak Caddesi'nde devam eden sağlıklaştırma çalışmaları ile dönüşümün en güzel örnekleri sergileniyor.
TOKİ Haber