28 / 04 / 2024

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde çok katlı binanın yıkımı tamamlandı!

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde çok katlı binanın yıkımı tamamlandı!

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı'da hayata geçirilen kentsel tasarım projesi dahilinde çok katlı bir binanın yıkımı daha gerçekleşti. 



Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi dahilinde bölgenin tarihi silüetinin ortaya çıkarılması için çok katlı bir binanın daha yıkımı bitirildi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kamulaştırma çalışmaları sürerken diğer yandan da işlemleri tamamlanıp tahliye edilen çok katlı binalar ortadan kaldırılıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Cemal Nadir Caddesi'ne cepheli 5 katlı ve 7 katlı 2 binanın ardından başka bir 7 katlı binayı daha yıktı. Böylece, Pirinç Han ve Ulu Cami başta olmak üzere bölgenin tarihi silüeti iyice ortaya çıktı. Aynı hat üzerinde alışveriş merkezi yanında yer alan ve kamulaştırması tamamlanan bir binanın yıkımı ise ilerleyen günlerde gerçekleşecek. 

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi nde çok katlı binanın yıkımı tamamlandı!

Yıkım işlemini yerinde takip eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, başta Ulu Cami olmak üzere 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe olan bölgenin tam bir tarih hazinesi olduğunu dile getirdi. 

Bursa'nın Osmanlı'dan günümüze aktarılan "Eski Şehir" diye isimlendirilen 480 dönümlük alanını ihya çalışmalarının devam ettiğini hatırlataran Aktaş, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın destekleriyle bir taraftan kamulaştırma çalışmaları devam ediyor bir taraftan da normal hayatın devam etmesi için yıkımlar gerçekleştirilip hafriyatlar ortadan kaldırılıyor. Daha önce Kızılay ve Merkez Bankası binalarının yıkımıyla başladığımız projede artık kamulaştırdığımız binaların yıkımlarına devam ediyoruz. Bugün aynı hat üzerinde yer alan alışveriş merkezinin bulunduğu hattaki 2 binadan biri yıkılıyor." şeklinde konuştu.

Yaptıkları projeyle sadece Hanlar Bölgesi'nin silüetini bozan binaları ortaya çıkarmadıklarını belirten Aktaş, şunları söyledi: 

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi nde çok katlı binanın yıkımı tamamlandı!

"Biz sadece tarihi ayağa kaldırmadık, insanlara çok büyük bir iyilik yaptık. Yıkım esnasında birkaç kolona dokunmakla binaların nasıl peynir kalıbı gibi yıkıldığını görüyorsunuz. Kat kat yıkma talepleri oldu ama birkaç yere dokunduğunuzda binaların komple yıkıldığını görüyorsunuz. Bitişik nizam binalar olmasa ufak bir depremde bile binaların ayakta kalması mümkün değil. Bu da ne kadar sağlıklı bir kentsel dönüşüm yaptığımızın göstergesi. Bugüne kadar 28 bina yıkarak 3 bin 600 metrekarelik bir araziyi ortaya çıkardık. Kamulaştırma ve yıkım çalışmaları sürecek, Ulu Cami'ye kadarki alanı ortaya çıkaracağız. Sanayileşen modern bir Bursa var ama Osmanlı'ya başkentlik yapmış, ilk 6 padişahını bağrında barındıran Bursa'yı ayağa kaldırma çalışmaları sürüyor."

Bursa Hanlar Bölgesi'nde çok katlı binalar yıkılıyor! 


Geri Dön