26 / 11 / 2024

Bursa'da İnşaat Zirvesi gerçekleşti!

Bursa'da İnşaat Zirvesi gerçekleşti!

Bursa Kent Gazetesi yazarlarından Orhan Çelik bugünkü köşe yazısında Bursa'da gerçekleşen inşaat zirvesine değindi. Çelik, "inşaat zirve yaptı, inşaatçı yandan baktı" başlıklı yazısında zirve hakkında detaylara yer verdi...




İnşaat Burada dergisi, yayın hayatının 5. yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği, İnşaat Zirvesi'yle sektörün dünü,bugünü ve yarınını masaya yatırdı. Ada Creative Ajans ev sahipliğinde gerçekleşen zirve, bu anlamda bir ilk. Bu nedenle bana göre önemi fazla. Zirveye Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de katıldı. Sizin anlayacağınız sektörün asıl sahipleri zirvede yerlerini almışlardı. 


Neden asıl sahipleri diyorum. Çünkü yerel yönetimler sektörün önünü açmadan, sektörün adım atması mümkün mü? Sanırım olmadığı konusunda herkes hem fikir. Hatta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin "Önümüzdeki yıl için yatırım bütçemiz 1,2 milyar lira. Yani en büyük inşaatçı biziz" şeklindeki sözleri de bana göre sektör için yerel yönetimlerin önemini ortaya koyma adına önemli bir gösterge. 


İnşaatın bir ayağı yerel yönetimlerse bir ayağı da müteahhitlerdir, malzeme üreticileridir, inşaat mühendisleridir, ustalardır. Peki, bu cenahın zirveye yeterince ilgi gösterdiğini söylemek mümkün mü? 

Üzülerek söylüyorum ki bana göre değil. Zirve başladığında, BTSO çok amaçlı salonun ancak yarısının dolması dikkat çekicidir. Gerçi ilerleyen saatlerde doluluk biraz daha arttı, belki zevahir kurtarıldı ama bana göre o salon tıklım tıklım dolmalıydı. 


Çünkü hep deniyor, Bursa, İstanbul'dan sonra en büyük üretim kenti, buna bina üretimi de dahil. Böyle önemli bir konunun irdelendiği toplantıya inşaat sektörü temsilcilerinin yeterli ilgiyi göstermemesi bana göre eksiklikti. 

Yani inşaat zirve yapıyor inşaatçı yandan bakıyor, diyorsak boşuna demiyoruz. 

Gerçi Bursa bunu hep yapıyor. 


Birçoğunu tenzih ediyorum ama Bursa iş dünyası bir türlü egosundan taviz vermek istemiyor. Bunun sonucu olarak da Bursa'nın bazı değerleri başka kentlere kaptırıldı. Neyse bu konuya fazla girmeyeyim ama İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener'in "İstanbul'da bu paralelde bir toplantı var, 600 kişi katılıyor. 


Herkes sırada. Bu zirve Bursa'da ilk. Dolayısıyla ileride Bursa'da da ilginin artacağını düşünüyorum sözleri dikkat çekici değil mi? Yetişener daha ne desin. Bakın beyler kendimizi artık dev aynasında görmekten vazgeçelim. Biz artık kabuğumuzdan çıkalım. Madem taş yerinde ağırdır diyoruz; o halde Bursa'da yapılan etkinliklere sahip çıkmalıyız. Bunun lamı cimi yok... 

Bu ister fuar olsun, ister zirve olsun, ister ödül töreni olsun, ister yatırım olsun... Kısaca Bursa'da taş üstüne taş koyan tüm etkinliklere kayıtsız kalmamalıyız. Eğer İstanbul'un arka bahçesi olmak istemiyorsak bunları yapmaya mecburuz. İnşaat malzemesi, otomotivin neresinde Yetişener'in otomotivle inşaat sektörünü mukayesesi, zirvenin dikkate değer bir başka tespitiydi. 


"Türkiye, inşaat malzemesi ihracatında dünyada 5. sırada. Türkiye'nin dışsatımında ise inşaat malzemeleri yüzde 21,2'lik payla otomotivin gerisinde kalıyor. Oysa inşaat sektörünün en büyük girdilerinden çeliği, otomotivin içinden çıkardığınızda inşaat melzemesi, ihracatın gerçek lideridir. 


Valla bu sözler bana göre biraz tartışılır ama Yetişener'in inşaat sektöründe de sürdürülebilirlik ve inovasyonun öneminin altını çizmesi de dikkat çeken bir başka husustu. Velhasılı kelam, inşaat sektöründe böyle bir zirve ilkti. İlk olduğu için çok fazla eleştirmek de istemiyorum. Sonuç itibarıyla bu bir adımdı. BTSO İnşaat Konseyi'nin de işin içine dahil edilmesiyle bir sonraki zirvenin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla eleştirilerim yanlış anlaşılmasın zirveye desteğim tam. 


Orhan Çelik/Bursa Kent Gazetesi


Geri Dön