22 / 12 / 2024

Bursa'da İpek Böceği 2013 yılında raylara inecek!

Bursa'da İpek Böceği 2013 yılında raylara inecek!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa'nın ipek yolunun başlangıç noktası olmasından esinlenilerek tasarımda 'ipek Böceği' modelini öne çıkardık" dedi



Büyükşehir Belediyesinin "Bursa'yı demir ağlarla örme" hedefinin ikinci ayağını oluşturan kent merkezi tramvay hatlarında ilk uzun hat olan Heykel-Garaj tramvay hattında hazırlanan projeler onay için DLH Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Onay alınmasının ardından nisan ayında ihaleye çıkmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 2013 başında ise inşaatı tamamlamayı amaçlıyor. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Durmazlar Makine tarafından üretilen ve Avrupa'daki testlerden başarıyla geçen İpek Böceği de 2013 başında raylarda olacak.

Bursaray Görükle ve Emek hatlarının ulaşıma açılmasının ardından ana güzergah olan Kestel Hattı'nda da çalışmaları hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, şehir içi tramvay hattı projelerinde de önemli bir mesafe kat etti. Santral Garaj, Darmstadt Caddesi, Stadyum Caddesi, Altıparmak Caddesi, Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi ve Uluyol Caddesi'nden tekrar Santraj Garaj'a ulaşacak olan yaklaşık 6 kilometrelik Tl hattının tamamlanan projesi, onay için Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Zaman kaybetmemek için gerekli altyapı hazırlıklarını da tamamlayan Büyükşehir Belediyesi onayın gelmesinin ardından nisan ayında ihaleye çıkıp, hemen inşaatı başlatacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, titizlikle yürüttükleri proje sürecini tamamladıklarını, işe başlamak için sadece DLH'den onay beklediklerini söyledi. Başkan Altepe, "İnşaata Ulu Cadde'nin İnönü Caddesi kısmından başlayıp, süratle hattı tamamlamak istiyoruz. Planlamamıza göre 13 duraklı hatta 12 araç çalışacak. Toplam 280 kişi kapasiteli modern araçlarımızla merkezdeki trafik yükü önemli ölçüde azalacak. Yaklaşık 100 taksi dolmuşla taşınan yolcu 1 tramvayla taşınmış alacak. Böylelikle kent merkezi araç yoğunluğu, gürültü ve egzoz gazı kirliliğinden arınmış olacak. Atatürk Caddesi'nde hayata geçirdiğimiz cephe düzenleme çalışmaları, güzergah üzerindeki tüm caddelerde yapılacak" diye konuştu.

Dünyada 15 yılda 5 bin 250 tramvay aracına ihtiyaç olduğunu, bu süre içinde Türkiye'de 50 milyar dolar, dünyada ise 1 trilyon dolarlık pazar oluşacağını aktaran Altepe, "Bu araçların ihracat potansiyeli yüksek, İpek Böceği Türkiye'nin yerli tramvay konusunda lokomotif görevi üstlenecek. Bursa'nın ipek yolunun başlangıç noktası olmasından esinlenilerek tasarımda ipek böceği modelini öne çıkardık. İlk olarak tramvay Heykel-Garaj hattında çalışacak. Önümüzdeki dönemde tramvay satış ihalelerine de gireceğiz. Yerli otomobil çalışmaları  sürerken A'dan Z’ye ilk yerli tramvay üretimine kısa bir süre sonra hız vereceğiz. Öncelikle yerli üretim çok önemli. Belediyeler olarak bu konuda büyük taleplerimiz de var. Belediyeler yurtdışından araç alıyor. Yabana proje ve patentlerle yapılıyor. Kendi araçlarımızı üretmemiz şart. İpek Böceği Bursa için ayrı bir prestij. Bir vagonun fiyatı 8 milyon TL. İstasyona yanaşan 4 vagonun toplam fiyatı 32 milyon TL. Bu sektör gün geçtikçe büyüyor. Biz bu aracı yüzde yüz yerli olması durumunda yüzde 40 daha ucuza üreteceğiz" diye konuştu.
Esra Özarfat/Dünya


 


Geri Dön