28 / 12 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları!

Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları!

Türkiye'de Kentsel Dönüşüm kentlerde oluşan çarpık yapılaşmaların fiziksel ve sosyal bozulmaların çevre düzenlemelerin çözümü olarak görülmektedir...



Türkiye'de Kentsel Dönüşüm kentlerde oluşan çarpık yapılaşmaların fiziksel ve sosyal bozulmaların çevre düzenlemelerin çözümü olarak görülmektedir. Aslına bakarsanız "Kentsel Dönüşüm" kavramı kentsel planlamanın önemli bir enstrümanı olarak ön plana çıkmıştır. Kentsel dönüşüm projeleri öncelikle büyük kentlerimiz olmak üzere acil ihtiyaçtır. 


Bu ihtiyaçtan yola çıkacak olursak; kentsel dönüşüm politikalarının kentlilerin sağlıklı, kaliteli ve dengeli bir çevrede yaşamalarını amaçlaması gerekmektedir. Özellikle büyük kentlerimiz aşırı nüfus yığılmaları düzensiz ve çarpık yapılaşmalarla, yanlış yer seçimleriyle karşı karşıyadır. Ve sorun her geçen gün giderek artmaktadır. Bu tip olumsuzlukların önüne geçmek ve mevcut olumsuzlukları ortadan kaldırmak daha sağlıklı, düzenli ve yaşanabilir kentler meydana getirmek için "nitelikli" kentsel dönüşüm projeleri üretilmeli ve bu konuda vatandaşlar detaylı olarak bilgilendirilmelidir. 


Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin etkisiyle değişen dünyada kentler, kendilerini fiziksel sınırlarının ötesinde dünyaya anlatmak gereği duymaktadırlar. Bu doğrultuda, son yıllarda ülkemizde de dünyada olduğu gibi "kentsel dönüşüm" adı altında kentsel yenileme faaliyetleri olmaktadır. 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın yoğun çabalarıyla ciddi bir aşamaya gelen Osmangazi'de ki kentsel Dönüşüm çalışmaları tamamladıktan sonra işlevsiz alanlar yenilenmiş, eski-yeni uyumu sağlanmış, plansız gelişen kent parçaları belli bir düzen içerisinde kontrol altına alınıp yeniden oluşturulmuş olacak. Özellikle Osmangazi'de sorunlu olarak görülen bölgeler yeniden düzenlenerek kente farklı bir hava getirilecek bu bölgeler canlandırılarak çağdaş ve soylu bir görünüm kazanacaktır. 

Kentsel dönüşüm sadece yeni binalar yapmak değildir, aynı zamanda kent yenileme canlandırma ve soylulaştırma çalışmalarını da içermektedir. Ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmaları Avrupa ve Di'ınya'ya göre geç başlamıştır. Ülkemizde ilk kentsel dönüşüm çalışmaları 1980 sonlarında Ankara'da Dikmen Vadisi Kentsel Gelişim Projesi olarak yapılmıştı. O dönemden bu yana bazı girişimler yapılsa da Türkiye'ye örnek olacak bir proje henüz hayata geçmedi. Ancak Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar bu eksikliği gidermek için fazlasıyla çalışıyor. Umuyoruz ki başarılı olur. Kentsel dönüşüm'ün tam anlamıyla başarılı olması için ana faktör olan "vatandaşlar" da gerekli bilgiye ulaşır ve konuya hakim olursa emin olun Bursa Türkiye'ye örnek olur. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 1 BÜYÜDÜ 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan "Aralık Ayı Sektör Ekonomi Raporu" açıklandı. Buna göre, özel sektör inşaat harcamaları 2014 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 3,8, inşaat sektörü ise yüzde 1 büyüdü. 

Geçen yıl yüzde 7 büyüyen inşaat sektöründe büyüme 2014 yılında yavaşladı. İlk çeyrekte yüzde 5,1 olan büyüme ikinci çeyrekte yüzde 2,8 olarak gerçekleşti. 2014 yılının dokuz ayında büyüme yüzde 2,9 oldu. Yılın dokuz ayında gayrimenkul ve iş faaliyetleri sektörü ise yüzde 2,2 büyüme gösterdi. Genel ekonomik büyüme ile birlikte inşaat ve gayrimenkul sektörlerindeki büyüme de yavaşladı. 


KONUT SATIŞLARI KASIM AYINDA YÜZDE 1,1 ARTTI

Aynı araştırmada öne çıkan sonuçlarda ise; kasım ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artış gösterirken, 103 bin 783 adet konut satıldı. Geçen yılın kasım ayında ise 102 bin 681 konut satışı yapılmıştı. Ağustos, eylül ve ekim aylarında hızlanan konut satışları kasım ayında yavaşladı. 2014 yılının 11 ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1 azalarak 1 milyon 30 bin 715 adet gerçekleşti. 

Konut satışlarındaki yıllık gerileme de giderek yavaşladı. 


Bursa'da Meydan


Geri Dön