Bursa'da kentsel dönüşüm ivedilikle yapılmalı! Zemin sorunu depremde yüzde 70 yıkılmaya neden olur!
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şube (YDDMD) Başkanı Serkan Işık, yerel seçimlerden bu yana aylar geçmesine rağmen Bursa'daki belediyelerin henüz kentsel dönüşüme dair bir adım atmadığına dikkat çekti ve dönüşümün ivedilikle yapılması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük deprem sonrasında gözler beklenen büyük Marmara depremine çevrildi. 2024 yılının başında yerel yönetimlere aday olan başkanlar vaatlerini kentsel dönüşümün ağırlıkta olduğu kampanyalarını tek tek açıklamıştı. Fakat, seçimlerden bu yana aylar geçmesine rağmen Bursa'da belediye başkalarından kentsel dönüşüm ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı.
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şube (YDDMD) Başkanı Serkan Işık, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve bu durumun insanların geleceğini etkileyeceğini belirterek deprem olduğu zaman 6 Şubat depreminden daha vahim bir tablo ile karşılaşılacağının altını çizdi.
Bursada Bugün'den Ceren Sümbül'ün haberine göre; Serkan Işık, vakit kaybetmeden, gece gündüz uyumadan bir an önce adım atılması gerektiğine dikkat çekti ve "İnsanların kurtulacağı, yaşam alaları oluşturacağı binaların da ivedilikle inşa edilmesi gerekiyor. Hepsinin tamamlanması söz konusu değil ama en azından kurtulabildiği kadar binaların, sosyal yaşam alanlarının kurtarılması gerekiyor. Herkes masada oturuyor, konuşuyorlar fakat icraat yok" diye konuştu.
Osmangazi bölgesinin özellikle Bursa'nın merkezi nüfusunda en büyük yarayı alacak yer olacağının altını çizen Işık, vedilikle kentsel dönüşüme başlanması gerektiğini, özellikle Zafer, İstiklal, Küçükbalıklı, Büyükbalıklı, Gülbahçe ve zaten şehrin göbeğinde Altıparmak, Çarşamba sorunu olduğunu belirtti.
Işık, "Kent merkezindeki kentsel dönüşüme devam etmek, binaların yeniden yapılaşması, kentin yeniden planlaması demek. Bununla ilgili de kentsel dönüşümler hem sosyal dönüşümü getirecek hem de daha elverişli yolların oluşmasına neden olacak. Onun için orada burada değil, bir an önce kentsel dönüşümün şehrin merkezinde başlaması gerekiyor" diye konuştu.
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şube (YDDMD) Başkanı Serkan Işık, Bursa'nın 1950'lerden bu yana göç almaya başladığından beri çarpık bir kentleşmesi olduğuna vurgu yaptı ve bunlara bakıldığı zaman eski teknolojide zeminlerle ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını, herkesin istediği yere istediği gibi evler ya da dükkanlar, ticaret merkezleri yaptığını dile getirdi.
Işık, konu ile ilgili açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:
"Fakat fen ve sağlık geliştikçe zemin değerlendirmesi ortaya çıktı. Belediyecilik imar planlamalarında zemin değerlendirmeler önem arz eder çünkü zemine göre bina inşa edilir. Onun için Bursa'daki en büyük sorun yüzde 70 yıkılmaya neden olacak sorun zemindir."
Menemen Belediyesi 94 adet arsa ve tarla satıyor: 1.8 milyon TL'ye de var, 460 milyon TL'ye de!