23 / 11 / 2024
fuzul

Bursa'da OHAL kapsamında kamulaştırılan özel hastaneler mecliste!

Bursa'da OHAL kapsamında kamulaştırılan özel hastaneler mecliste!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa'da 667 sayılı OHAL KHK'sı kapsamında kamulaştırılan özel hastanelere ilişkin soru önergesi hazırladı..




Bursa da OHAL kapsamında kamulaştırılan özel hastaneler mecliste!


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa'da 667 sayılı OHAL KHK'sı kapsamında kamulaştırılan özel hastanelere ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıbal sorularının Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlandırılmasını istedi.


Sarıbal önergesinde "Bursa’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile iki özel hastane (Özel Bahar Hastanesi ve Özel Rentıp Hastanesi) kamulaştırılarak Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. 


8 Ağustos 2016 tarihinden itibaren Özel Bahar Hastanesi, Bursa Devlet Hastanesi'ne bağlı Osmangazi ek hizmet binası; Özel Rentıp Hastanesi ise Yüksek İhtisas Hastanesi'ne bağlı Nilüfer ek hizmet binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. 


Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin verdiği bilgilere göre bu hastanelerde, bağlı bulunduğu kamu hastanelerinde görevlendirilen personel tarafından hizmet verilmektedir. 


Öte yandan Bursa’da yerel basında çıkan haberlere göre bu hastaneler için satış kararı alındığı iddia edilmektedir." diyerek 11 soru sordu.


Sarıbal'ın soruları

1) Söz konusu iki hastanenin özel sektöre satılacağı haberleri doğru mudur?


2) Eğer doğruysa, bu hastaneler için satış kararım kim almıştır?


3) 800 bin nüfuslu Bursa merkez Osmangazi ilçesinde çocuk acil ve polikliniği hizmeti Devlet Hastanesi Osmangazi ek hizmet binasında verilmektedir. Bu hastanenin el değiştirmesi durumunda kamunun bu ilçede çocuk hastalar için bir başvuru noktası kalmayacaktır. Sağlık Bakanlığı'mn Osmangazi'de yaşayan çocukların sağlık hizmetine erişmesi için herhangi bir planı var mıdır?


4) Toplamda 1 milyon 200 bin kişi yaşayan Bursa'nın bu iki merkez ilçesinde halen kamu hastanelerinde hasta yatağı ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyaca rağmen bu hastanelerin elden çıkarılmasının gerekçesi nedir?


5) Yüksek İhtisas Nilüfer ek binasında 17 poliklinik, Devlet Hastanesi Osmangazi binasında ise 14 poliklinik ve acil hizmetinin verildiği ve günde toplamda üç binin üzerinde hasta başvurusu bulunan bu kuruluşları, kamu neden gözden

çıkarmaktadır?


6) Bursa Kamu Hastaneler Birliği ve Bursa Sağlık Müdürlüğü'nün bu konudaki

değerlendirmeleri nedir?


7) 400 binlik bir nüfiısa sahip olan Nilüfer ilçesinde bu kamulaştırmaya kadar erişkinler için herhangi bir 2. Basamak kamu hastanesi bulunmamaktaydı. Yüksek ihtisas Hastanesine bağlı Nilüfer ek hizmet binası 50 yatak kapasitesi, dört adet ameliyathanesiyle Nilüfer ilçesinin kamu hastanesi gereksinimini kısmen karşılamış bulunmaktadır. Bu ihtiyaç neden göz ardı edilmektedir?


8) Kamulaştırıldıkları sırada bu hastanelerin bina, cihaz, yatak ve diğer taşınmazlarının ederi belirlenmiş midir, bu rakam ne kadardır?


9) Bu hastanelerin kamulaştırma sonrası kamu eliyle yapılan cihaz ve iyileştirme bedelleri nelerdir?


10) Basında yer alan, hastanelerin ihale yapılmadan bir özel hastaneye satıldığı haberi doğru mudur?


11) Bu hastanelerden Bursa Devlet Hastanesine bağlı Osmangazi ek hizmet binasının Bursa Büyükşehir Belediyesine ait olduğu bilinmektedir. Bu satış nasıl gerçekleşecektir? Yine basında yer alan bu binanın karşılığında Nilüfer ilçesinde yer alan FSM Bulvarındaki Hastane alanının Büyükşehir Belediyesine verildiği bilgisi doğru mudur?





Geri Dön