Bursa'da Otomotiv Teknik Lisesi açılıyor
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), OİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'ni eğitime kazandıracak
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), otomotiv endüstrisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı sıkıntısını aşabilmek için 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde OİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'ni eğitime kazandıracak.
‘OİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi' olarak eğitim ve öğrenime başlayacak okulda 6 programda eğitim verilecek. Okul ile ilgili bilgi veren OİB Başkanı Ferit Sünneli, otomotivin kalbi niteliğindeki Bursa'da Türkiye adına bir ilki gerçekleştireceklerinin altını çizdi.
Star
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Otomotivciler, eleman ihtiyacı için okul açıyor
Otomotiv endüstrisinde nitelikli insan kaynağını karşılamak amacıyla Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin yaptırdığı Anadolu Teknik Lisesi, 2010-2011 eğitim öğretim yılında hizmete girecek.
Türkiye'de alanında ilk ve tek olan OİB Anadolu Lisesi'nde 6 programda eğitim verilecek. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli ile müteahhit firmadan uzmanlar, haziran ayında inşaatı tamamlanacak okulda inceleme yaptı. İnşaatın yüzde 70'e yakınının tamamlandığını anlatan Ferit Sünneli, inşaatı haziran ayına kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi. Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nde ilk dersi, yapımı tamamlanan sınıfta gazetecilere veren Ferit Sünneli, OİB Yönetim Kurulu olarak, süratle gelişen otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren firmaların yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak üzere yola çıktıklarına vurgu yaptı. Anadolu Lisesi'nin tüm giderlerinin OİB tarafından karşılanacak. Okul 720 öğrenci, pansiyonu ise 300 öğrenci kapasiteli.
Tuna Alatürk / Zaman
İş garantili oto lisesi
Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB), sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı için OİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi açıyor
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), otomotiv endüstrisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı sıkıntısını aşabilmek için 2010-2011 eğitim döneminde OİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'ni eğitime kazandırıyor. OİB Başkanı Ferit Sünneli, liseye otomotiv endüstrisinin desteğinin büyük olduğunun belirterek, “Güçlü sanayimiz, mezunlarımızın iş garantisi olacak” şeklinde konuştu.
NİTELİKLİ KADRO LAZIM
Ferit Sünneli, temeli atılan ve büyük bölümü tamamlanan OİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nde 6 programda eğitim verileceğini dile getirdi. Otomotivin kalbi niteliğindeki Bursa'da Türkiye adına bir ilki gerçekleştireceklerinin altını çizen Sünneli, “Bizim nitelikli kadroya ihtiyacımız var. Yeni kuşaklar buradaki eğitim ile hem endüstrimizi hem ekonomiyi ileri noktalara taşıyacaklar” dedi.
EĞİTİM 5 YIL OLACAK
Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nde orta öğretim programlarında öğrenim görecek öğrencilerin masrafları OİB tarafından karşılanırken, eğitim İngilizce hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıl olacak. Okulda, bilişim teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, makine teknolojisi, metal teknolojisi ve motorlu araçlar teknolojisi programlarında eğitim verilecek.
24 MİLYON LİRA YATIRIM
Bursa Valiliği, Nilüfer Kaymakamlığı, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ve Görükle Belediyesi'nce sağlanan 21.760 metrekarelik araziye yapılan okulda 720 öğrenci eğitim görecek. 24 milyon liraya mal olan okul, 24 derslik, fizik, kimya ve biyoloji laboratuarları, 6 atölye, 300 öğrenci kapasiteli pansiyon binası, 720 kişilik spor salonu, 560 kişilik çok amaçlı salon ve 4 daireli lojmandan oluşuyor.
Posta
24 milyon liraya Otomotiv Meslek Lisesi yaptı, ‘iş garantisi' verdi
Ekonomik krizin etkisiyle işsiz sayısının 3.5 milyona, işsizlik oranının da yüzde 14'e ulaştığı Türkiye'de, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği sektöre nitelikli eleman yetiştirmek için iş garantili meslek lisesini devreye soktu.
24 milyon liralık yatırımla Bursa'da gerçekleştirilen UİB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi, 2010-1011 eğitim döneminde öğretime başlıyor. UİB ve Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, 720 öğrenci kapasiteli okuldan mezun olacak öğrencilerin iş bulma sorunu yaşamayacaklarını söyledi.
Türk sanayi sektöründe yaşanan ara eleman sıkıntısını, kendi meslek liselerini kurarak aşmanın planlarını yapan otomotiv ihracatçıları, temelini 2008 yılının Eylül ayında attıkları UİB Otomotiv Anadolu Meslek Lisesi'nin yapımına ekipmanlar hariç 24 milyon lira harcadı. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçecek olan lise, 720 öğrenci kapasitesine sahip olacak. Lisenin, otomotiv sektöründe nitelikli eleman açığını kapatmakta büyük öneme sahip olacağını söyleyen Ferit Sünneli, “Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörde de nitelikli kadrolara ihtiyaç olduğunu hissettiğimiz için bu okulu açma gereği duyduk. Buna yan sanayicilerde destek veriyor” dedi.
İşleri hazır olacak
İlk mezunlarını 4 yıl sonra verecek olan okulun, her yıl 180 mezun vermesi öngörülüyor. Mezun olacak öğrencilerin iş bulma sorunu olmayacağını da belirten Sünneli, şunları söyledi: “Okulumuz, alanında ilk ve tek olduğu için mezun olan gençlerimiz sektörde iş bulma sıkıntısı yaşamayacak. Okul, Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek olmasına rağmen, UİB her türlü desteği verecek. Birlik olarak, sektördeki tüm firmalarla birlikte hem eğitimde hem de işletme masraflarını karşılamayı sürdüreceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı ile ilk yılı İngilizce hazırlık olmak üzere 1+4 eğitim süresi için prensipte anlaştık. Amacımız buradan mezun olan öğrencilerin mesleki yeteneklerinin yanı sıra en az bir yabancı dil bilmelerini de sağlamak.”
Toplam 5 bloktan oluşan meslek lisesinde 720 öğrenci aynı anda eğitim görebilecek. Bu öğrenciler için 50'si kız öğrencilere ait olmak üzere 300 kişilik bir de yurt bulunacak. 6 atölye, 720 kişilik spor salonu ve 560 kişilik çok amaçlı salonun da yer alacağı tesis, 21 bin 760 metrekare üzerinde kuruldu.
Ar-Ge'ye ağırlık verilecek
2006'dan bu yana sektörün dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizen Ferit Sünneli, kriz yılı olmasına rağmen geçen yıl 3 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdiklerini kaydederek, “Şu anda yüzde 1 seviyesinde olan Ar-Ge harcamalarında hedefimiz 2013 yılında yüzde 2'ye ulaşmak. Bu oran aynı zamanda dünya ortalaması. Bugün bile yüzde 3-3.5 seviyesine ulaşan sanayicilerimiz bulunuyor” dedi. 71 milyonluk nüfusumuza rağmen Türkiye'nin sadece 63 bin Ar-Ge personeline sahip olduğunu da vurgulayan Ferit Sünneli, Almanya'nın 489 bin ile 6.7 kat, Güney Kore'nin ise 238 bin ile 5.6 kat daha fazla mühendise sahip olduğuna işaret etti.
Erkan Çelebi / Hürriyet