06 / 05 / 2024

Bursa'da, restorasyon çalışmaları başladı!

Bursa'da, restorasyon çalışmaları başladı!

HER dönemin izlerini bünyesinde barındıran Bursa'da, çoğu yıkılmaya yüz tutmuş, harabe halindeki eserler Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile sosyal hayata ev sahipliği yapan ihtişamlı mekânlar haline geliyor...



HER dönemin izlerini bünyesinde barındıran Bursa'da, çoğu yıkılmaya yüz tutmuş, harabe halindeki eserler Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile sosyal hayata ev sahipliği yapan ihtişamlı mekânlar haline geliyor. 


BURSA Büyükşehir Belediyesi, Bitinya döneminde yaptırılan 2 bin 300 yıllık bir geçmişi bulunan ve 14 burç ve 6 kapısıyla 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda sürdürdüğü restorasyon çalışmalarıyla kent silueti eski ihtişamına kavuşturuyor. 


Yaklaşık 130 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan ve kentin her köşesi ilk dönem Osmanlı eserleriyle donatılan Bursa'da, Cumhuriyet dönemi sonrası kendi kaderlerine terk edilen tarihi mekanlar, günümüzde bulundukları bölgelere mimari, sosyal ve kültürel açıdan değer katıyor. 


260 PROJE BULUNUYOR Kentin mimari hafızasını oluşturan tarihi eserleri ayağa kaldırmak amacıyla bu dönem 260'ın üzerinde projeyi gündemine alan Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla, kentin tarihi mimarisi de gün yüzüne çıkmaya başladı. Kent merkezinde çağdaş konutlar arasında ilk günkü ihtişamıyla yükselen önemli eserin başmda Mahkeme Hamamı ve Çandarlı İbrahim Paşa Kültür Merkezi geliyor. 1421 yılında Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve 1490,1953 yıllarında onarım gören tarihi yapı, Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla 592 yü önceki ihtişamına büründü. Osmanlı mimarisinin tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran yapmm kadınlar hamamı bölümü yine aslına uygun şekilde hamam olarak, erkekler bölümü ise kültür merkezi olarak yaşayan bir mekan haline getirildi. 

SİLUETİ DEĞİŞİYOR Ağırlıklı olarak Kayhan, Reyhan ve Hanlar Bölgesi'nde yoğun olarak sürdürülen çalışmalar kapsamında tarihi bölge Kayhan'ın da silueti değişmeye başladı. 

Sultan 2. Murad'ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafmdan 15. Yüzyılın ikinci yarısında Kayıhan Hamamı da Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk günkü ihtişamına kavuştu. 


Yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip olan, 1727,1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gören hamamda restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bölgenin yapışma uygun olarak yem içme mekanı olarak düzenlenen tarihi yapı, konuklarmı ağırlamaya başladı. 

TARİHİ DOKUNUŞ Büyükşehir Belediyesi'nce hayata getirilen her restorasyon çalışması aynı zamanda kentsel dönüşüme de ayrı bir boyut getiriyor. Çevresi sonradan yapılan binalarla kuşatılan harabe halindeki tarihi değerler restorasyonla ayağa kaldırılırken, etrafındaki binalar da kamulaştırma yoluyla yıkılırken, bölgelere küçük meydanlar kazandırılıyor. Emirsultan Hamamı ve Emir Buhari Kültür Merkezi'nin bulunduğu alan Emirsultan Meydanı ile çevrelenirken, yine etrafı binalarla kuşatüan İncirli Hamamı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından gece ve gündüz görüntüsüyle bölgeye ayrı bir değer katıyor. 

SON 9 YILDA 2500'£ YAKIN BİNA YIKILDI VE YENİLENDİ TARİHİ ve Kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarım ecdada vefa borcu olarak gördüklerini düe getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bunun aynı zamanda kentin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu kaydetti. Bursa'nın gelecek vizyonunu turizm ve hizmet sektörü olarak belirlediklerini kaydeden Başkan Altepe, "Kentsel dönüşüm sadece boş arazüeri yeni yeni binalar yapmak değil, mevcut binalarda da dönüşümü sağlamaktır. Biz bir taraftan tarihi yapıları gün yüzüne çıkarıp, çevrelerindeki sonradan yapılan binaları yıkarak, bu bölgelere değer katarken, yol açma, spor tesisi, park, meydan gibi çalışmalar için risk altında bulunan binaları da bir bir yıkıyor. Son 4 yılda yıktığımız bina sayısı 800'ü, 9 yılda ise 2500'ü aştı. Bu sayede riskli yapı stoğu da elenmiş oldu" dedi. 


CADDELERE ESTETİK GELİYOR TARİHİ yapıların yanı sıra kentin vitrini konumunda bulunan ana caddeler de sağlıklaştırma çalışmalarıyla estetikle buluşuyor. Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'nde hayata geçirilen cephe sağlıklaştırma çalışmaları ile yılların yorgunluğunu üzerinden atan binalar, çirkin görüntüden de bir bir kurtuluyor. Halen Altıparmak Caddesi'nde devam eden sağlıklaştırma çalışmaları ile dönüşümün en güzel örnekleri sergüeniyor. 


Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön