23 / 11 / 2024
fuzul

Bursa'da Yap, Transfer Et ve Yık kentsel dönüşüm modeli kullanılıyor!

Bursa'da Yap, Transfer Et ve Yık kentsel dönüşüm modeli kullanılıyor!

Bursa Kent Gazetesi'nin yazarlarından Metin Carav bugünkü yazısında Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmalarını ele aldı. İşte Mustafa Carav'ın o yazısı...




Osmangazi Belediyesi Kentsel Dönüşüm çalışmalarına 'riskli' bölgelerden başlayarak start verdi. 

Konuyla ilgili çalışmaları yakından görmek için Bursa medyasıyla birlikte bir program hazırlayan Belediye Başkanı Mustafa Dündar, çalışmaları yerinde paylaştı. 

Kentsel Dönüşüm Projesine Soğanlı'da bulunan 42 hektarlık boş bir alanda başlayan Osmangazi Belediyesi 'Şaşırtan bir dönüşüm' projesi izliyor. Sanırım bu proje diğer tüm belediyelere ve Türkiye'ye de örnek bir model teşkil edecek. 

Aslında belki olması gerekende bu. 

Bu sayede hem vatandaş mağdur edilmemiş olacak, hem de sağlıklı bir yapılaşmanın gereği yerine getirilmiş olacak. 

Malum Bursa. 1. derecede deprem bölgesinde. Bursa'da özellikle Osmangazi ve Yıldırım ilçelerimizdeki yapıların büyük kısmı depreme dayanıksız yapılardan oluşmakta. 

Bununla birlikte Bursa'nın nüfusunun en çok olduğu yerlerde bu ilçelerimiz. Olası bir büyük depremde olacakları düşünmek bile istemem. 

İşte bu nedenle Osmangazi Belediyesi'nin tercih ettiği 'Kentsel Dönüşüm' modeli olan 'Yap, Transfer Et ve Yık' ben çok beğendim. 

Osmangazi Belediyesi bu sayede vatandaşı da mağdur etmeden, sağlıklı ve modern konutlara kavuşturmuş olacak. Ayrıca Osmangazi. depreme karşı daha sağlıklı ve dayanıklı binalara kavuşmuş olacak. 

Bu yap. transfer et ve yık projesinde önce belirlenen hedef bölge için konutlar tüm sosyal donatı alanları ve çevresiyle yapılıyor. Sonra da o bölgedeki vatandaş buradaki konutlara transfer edilip, boşalan riskli bölgenin yıkımına geçiliyor. 

Süreç aynı düzende domino etkisi ile devam ettirilerek, kentsel dönüşümün sorunsuz ve başarı ile tamamlanması hedefleniyor. 

Süreç konusunda ve detaylı bilgi açısından Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı dinliyoruz: "Osmangazi'ye ve Bursa'ya değer katacak vizyon projelerin başında Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, Osmangazi'nin ve Bursa'nın yapılaşma sorunlarına çözüm üretmek, tarihi değerlerini koruyarak yeni ve modern yaşam alanları oluşturmak, uzun vadede ise tüm Bursa için düşünülen kentsel dönüşümü hayata geçirmek amacıyla geliştirilmiş örnek bir proje. 

Soğanlı Kentsel Dönüşümü, Bursa'yı çarpık ve plansız görüntüsünden kurtaracak en önemli adımlarından birisi." Gerçekten proje, yerel yönetimler açısından Türkiye'ye de rol model olabilecek bir çalışma modeli. Mustafa Dündar'ı bu konuda kutlamak gerekir. 

Proje hakkında detaylı bilgi veren Mustafa Dündar, Toplam 42 hektarı kapsayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alandan oluştuğuna dikkat çekti. 

Dündar, toplamda bölgede 2 bin 88 adet konut yapılmış olacağını söyledi. 

Mustafa Dündar, "Büyük titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde hazırlanan projede rezerv alanda yer alan ve projenin 15 bin 95 metrekarelik alanı oluşturan ve 223 konut ve 17 ticari alanın inşa edileceği 1. etap 1. kısmında ilk harç geçtiğimiz yıl ekim ayında döküldü. 10 blok olarak inşa edilecek olan 1. etap 1. kısımlık bölümde kaba inşaatın yüzde 30'luk bölümü tamamlandı. 4 etap olarak gerçekleştirilecek olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde rezerv alanda yer alan 3. ve 4. etap çalışmaları ise bu ay içerisinde başlıyor. Tüm etaplar 20 ay içerisinde tamamlanacak" diye bilgi veriyor. 

Osmangazi Belediyesi 2012 yılında yaptığı Master Plan çalışması ile ilçenin toprak haritasını çıkarttıklarını vurgulayan Mustafa Dündar, "Zemininde sıvılaşma olan riskli alan bölgesi Soğanlı'da. zemindeki bu sıvılaşmanın önüne geçmek için Jet Graut yöntemi ile zemine çimento enjekte edildi. Jet Graut dünyada en çok deprem yaşayan ülkelerden biri olan Japonya'da 1970'li yıllarda ilk kez uygulanmış ve başarılı olmuştur. Ülkemizde de 1986'dan itibaren kullanılıyor" diyerek, konutların depreme dayanıklı olduğuna dikkat çekti. 


Bursa Kent/ Metin Carav


Geri Dön