Bursa'daki konut satışları artıyor!
Bursa’ya olan ilginin arttığını şöyle ifade edebilirim. Son 12 aylık dönemde Bursa’da yüzde 21.43 olan konut satış artışı oranı, İstanbul’da yüzde 7.76, Ankara’da yüzde 13.1, İzmir’de yüzde 11 seviyesinde…
“Ülkemizdeki başlıca yapısal sorunlardan birisi de iller ve bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarıdır. Ekonomik kalkınmanın sağlanmasında ve refahın tüm ülke sathında dengeli bir şekilde dağılmasında büyük öneme sahip olan ulaştırma sektörü kalkınma açısından da vazgeçilmezdir. Ulaşım altyapısının nasıl, ne kadar ve nereye doğru geliştirileceğinden ulaştırma türleri arasındaki dengenin nasıl kurulacağına kadar birçok konu ülkeler için önem arz etmektedir. Modern toplumlarda refahın önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen “erişilebilirlik” bölgesel kalkınma açısından ulaştırmanın önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Dar manada erişilebilirlik, bir bireyin bulunduğu noktadan ulaşmak istediği noktaya ne derece kolaylıkla ulaşılabildiğinin ifadesi olarak tanımlanmaktadır.”
Yukarıdaki ifadeler, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Erişilebilir Şehirler ve Bölgeler: Erişilebilirliğin Bölgesel Kalkınmaya Etkisi ve İller Bazında Erişilebilirlik Endeksinin Geliştirilmesi” konulu çalışmasının yayınlandığı kitapta yer almaktadır.
Çok kapsamlı olan araştırmanın İllerin Erişilebilirlik Analizi başlıklı bölümüne baktığımızda, nüfusuyla ülkemizin 4. büyük kenti olan Bursa’nın, Genel Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 13. sırada olduğunu görüyoruz.
Genel Erişilebilirlik Endeks Değerine göre ilk 15 il şöyle sıralanıyor: İstanbul(1), İzmir(2), Kocaeli(3), Adana(4), Mersin(5), Ankara(6), Hayat(7), Balıkesir(8), Samsun(9), Tekirdağ(10), Zonguldak(11), Sakarya(12), Bursa(13), Aydın(14), Kayseri(15).
Bursa, Coğrafi Erişilebilirlik Endeks Sonuçlarına göre 41. sırada, Yayılma Bakımından Ulusal Pazara Erişilebilirlik Endeks Değerine göre 4. sırada, Cazibe Bakımından Ulusal Pazara Erişilebilirlik Endeks Değerine göre 6. sırada, Demiryoluna Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 63. sırada, Havayolu Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 41. sırada,
Denizyoluna Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 10. sırada bulunuyor.
Genel erişilebilirlik yönüyle 13. sırada bulunan Bursa’da yaşayanlar olarak bizler her ne kadar kanıksamış olsak da, sanayiden tarıma kadar her alanda üretimin merkezi, ticaretin odağı, tarih, kültür ve doğal güzellikler kaynağı Bursa cazibesini sürdürürken, Bursa’ya olan ilgi her geçen gün artarak devam ediyor.
Bunun göstergelerinden birisi Bursa’daki konut satışları…
TÜİK’in son verilerine göre bu yılın ilk 10 ayında Bursa’da toplam 40 bin 713 adet konut satıldı. Geçen yıl aynı dönemde 33 bin 529 konut satılmıştı. Buna göre Bursa’daki konut satışlarında son bir yılda yüzde 21.43’lük artış var.
Bursa’ya olan ilginin arttığını şöyle ifade edebilirim. Son 12 aylık dönemde Bursa’da yüzde 21.43 olan konut satış artışı oranı, İstanbul’da yüzde 7.76, Ankara’da yüzde 13.1, İzmir’de yüzde 11 seviyesinde…
Bu verileri sadece Ekim ayı itibariyle incelediğimizde fark daha net anlaşılabiliyor… Sadece Ekim ayında Bursa’daki konut satışı yüzde 17.2 oranında artarken bu artış oranı İstanbul’da yüzde 7.1, Ankara’da yüzde 4.5 ve İzmir’de yüzde 3.7 düzeyinde.
Bu arada, ülke genelindeki 10 aylık artış oranı ortalamasının yüzde 12.3, Ekim ayı artış oranı ortalamasının da yüzde 8.8 olduğunu eklemeliyim.
Öte yandan yabancılara yapılan konut satışlarındaki artış oranında da Bursa liderliğini sürdürüyor.
Ekim ayında Bursa’da 136 adet konut yabancılara satışmış durumda ve geçen senenin Ekim ayına göre yüzde 75’lik artış var. Bu yılın 10 aylık döneminde ise Bursa’da yabancılara yapılan konut satışı 1213’e ulaşmış durumda.
Konut satışları göstergesinden hareketle, cazip bir şehir konumunda olan Bursa’nın daha erişilebilir hale gelmesi durumunda her anlamda ilginin daha da artacağını söylemek hiç de kehanet olmasa gerek…
Bursa Haber / Nadir Tülek
Haber Yeni Dönem Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Bursa'da bir yandan konut balonu, konut fazlası, konut stoku başlıklarında çok sesli bir tartışma büyürken diğeryandan konut satışlarında her geçen gün artan bir performansla karşılaşıyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile birlikte derlediği güncel "Konut Satış İstatistikleri" yayınlandı. Ocak-ekim dönemine ait verilerin yer aldığı tabloda Bursa'nm hem sıfır hem ikinci el hem de yabancıya yönelik konut satışlarında yakaladığı ivme dikkat çekiyor.
Türkiye genelinde de olumlu seyreden satışların Bursa özelindeki rakamları, sektörün geleceği adına ciddi bir moral olarak görünüyor.
ÜLKE GENELİ
Türkiye genelinde konut satışları 2015 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 8,8 oranında artarak 104 098 oldu. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 13,6 artarak 50 564 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 48,6 oldu.
İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artış göstererek 53 534 oldu.
FAİZLERİN YANSIMASI
Türkiye ekonomisinde yaşanan gerilimin bir göstergesi olarak kredi faizlerinin yüksekliği, ipotekli satışlarda etkisini gösterdi. Ülke genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 18,7 oranında azalış göstererek 27 996 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26,9 olarak gerçekleşti.
YABANCILARA SATIŞ
Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,8 artarak 2 236 oldu.
Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 430 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 325 konut ile Suudi Arabistan, 191 konut ile Rusya Federasyonu, 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izledi.
EKİM AYINDA BURSA
Bir aylık performansı ele alındığında Bursa'da yalnızca ipotekli satışlarda bir miktar kayma olduğu belirlendi. 2014 yılı Ekimi'nde 3 bin 435 konutun satıldığı kentte bu yılın aynı ayında 4 bin 26 konut satışı gerçekleştirildi.
KREDİYLE EV LENMEDİK
Geçen yıl ekim ayında bin 327 konutun satışı ipotekli olarak gerçekleşirken bu yılın ekim ayında bin 198 ipotekli satış gerçekleşti. 2014 Ekiminde gerçekleştirilen ipotekli konut alımlarının 625 ilk satış, 702'si ise ikinci el satış olarak düzenlendi. Bu yıl aynı ayda yapılan ipotekli satışın 586'sı ilk, 612'si ise ikinci el satış olarak gerçekleşti. Bu rakamlar gösteriyor ki kredi kullanarak alınan hem sıfır hem de ikinci el daire sayısında düşüş yaşandı.
TALEP ARTTI
Yine 2014 yılı Ekim ayında satılan 3 bin 435 konutun bin 525'i ilk satış, bin 910 adedi ise ikinci el satış olarak gerçekleşirken bu yıl aynı ayda satılan 4 bin 26 konutun bin 798 tanesi ilk satış, geri kalan 2 bin 228'i ise ikinci el satış olarak düzenlendi. Bu veriler ışığında ikinci el alımına yönelik taleple birlikte sıfır daire talebinin de arttığı görülüyor. Özellikle ikinci el satışlarda piyasa etkisi kadar kentsel dönüşüm sürecinin de etkisini göz ardı etmemek gerekiyor.
Bu çerçevede inşaat sektöründe mevsimsel etkiler nedeniyle imalat sürecinin yavaşlamasıyla beraber satışların da düşme eğiliminde olduğu sonbahar ve kış aylarında bu yıl geçen yıla kıyasla daha yukarda bir performans sergilendiği gözlendi.
10 AYLIK TABLO Bursa'da 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde 40 bin 713 konut satıldı. Geçen yıl aynı aralıkta 33 bin 529 konut satılmıştı. İki dönem kıyaslandığında 7 binden fazla konut satışı yapıldı.
SEKTÖR BÜYÜYOR Bu yıl on aylık dönemde Bursa'da alıcı bulan 40 bin 713 konutun 18 bin 424'ü ilk kez satıldı.
Geçen yıl bu rakam 15 bin 613 seviyesinde kalmıştı. İki döneme kıyasla bu dönem gerçekleştirilen 3 bine yakın daha fazla satışın inşaat sektörünün ülkedeki kaotik duruma rağmen büyüme seyrini koruduğunu gösteriyor.
EMLAK HAREKETLİ
Geçen yılın on aylık döneminde 17 bin 876 konut ikinci el olarak satılırken bu yıl aynı dönemde 22 bin 289 konutun ikinci el satışı gerçekleştirildi. Bu rakamlar emlak sektöründeki hareketliliğin yansıması olarak değerlendirilebi lir.
İPOTEKTE YÜKSELİŞ
On aylık dilimde Bursa'daki toplam satışın 14 bin 747'si ipotekli olarak gerçekleşti. Aylık kıyasta düşüşün gözlendiği ipotekli satışlarda ocak-ekim dönemi kıyaslamasında artış olduğu belirlendi. Buna göre 2014 yılı aynı döneminde 12 bin 129 konut ipotekli satılmıştı. Her ne kadar toplam satış üzerinden oransal değerlendirildiğinde fazla değişim görünmese de rakamsal bazda bu dönemde geçen döneme kıyasla yaklaşık iki bin 500 konut daha fazla ipotekli satış yapıldığı tespit edildi.
İpotekli olarak gerçekleştirilen 14 bin 747 konutun 6 bin 758'i ilk kez satıldı. 7 bin 989 konut ise ikinci elden ipotekli satış olarak tertiplendi. Yine iki dönem kıyaslandığında 2014 yılında 5 bin 950 konut ilk, 6 bin 179 konut ise ikinci elden ipotekli olarak satılmıştı.
YABANCI İLGİSİ ARTIYOR
Ülke genelinde yabancılara 2015 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 artarak 2 bin 236 konut satışı gerçekleşti.
Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ekim 2015'te ilk sırayı 780 konut satışı ile İstanbul aldı. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 430 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 325 konut ile Suudi Arabistan, 191 konut ile Rusya Federasyonu, 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izledi.
BURSA GÖZDELER ARASINDA
Termal kaynaklar, deniz, dağ ve kültür turizmi zenginliğiyle yabancı yatırımcısının ilgisini cezbeden Bursa'da Türkiye geneli yabancı yatırımcıya konut satışlarında İstanbul ve Antalya'nın ardından üçüncü sırada bulunuyor.
MUDANYA TERCİH EDİLİYOR
Osmanlı Başkenti Bursa, özellikle tarihi mirasıyla bilhassa Arap ülkelerinin yakın takibinde bulunuyor. Bursa'nm termal bölgesinin yanı sıra Mudanya'ya yönelik ciddi boyutlarda talep olduğu konuşuluyor. Satış verileri incelendiğinde Bursa'nm yabancı yatırımcı için ne derece cazip olduğu anlaşılıyor.
ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ
Bursa'da 2014 yılı ekim ayında yabancılara yalnızca 78 konut satılabilirken bu yılın aynı ayında neredeyse iki katı bir artış performansıyla 136 konut satışı yapıldı. Yine Ocak-Ekim döneminde geçen yıl 752 konut satılırken bu yılın on aylık periyodunda bin 213 konut satışı düzenlendi. Bu performansla Bursa, Türkiye genelinde 3. sırada bulunuyor.
Yeni Dönem Ek