23 / 12 / 2024

Bursa'nın değerleri UNESCO Listesi'nde!

Bursa'nın değerleri UNESCO Listesi'nde!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle Bursa’ nın değerlerinin evrensel olarak tescillendiğini söyledi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarih başkenti ve medeniyetlerin kenti Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının heyecanını yaşadığını söyleyerek, “Bursa’da tarihi bir dönem yaşıyoruz. Bursa’da yaşam bir şans, bu kente hizmet etmek de bizler için onurdur. Bursa’nın dünya gündemine taşınması, ecdadımızın emaneti olan bu kentin güzelliklerinin ve değerlerinin tüm dünya tarafından kabul edilmesi çok önemli. Bursa, evrensel değerde bir şehirdir. Bursa’nın değerlerinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde dünyada 998., Türkiye’de 12. sırada yer alması kentimizin güzelliklerinin dünya çapında tanınması açısından büyük değer taşıyor” dedi.


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adaylık sürecinin çok zorlu bir süreç olduğuna vurgu yapan Başkan Altepe, “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla 2014 yılına kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 11 adet varlığımız ile UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 41 adet varlığımızın alınması sağlanmıştır. 2000 yılında Bursa, Bursa ve Cumalıkızık Köyü Erken Osmanlı Dönemi Kentsel Ve Kırsal Yerleşimleri’ adı ile yapılmış olan başvuru ile dünya mirası geçici listesine alındı. Bursa’nın UNESCO başvuru süreci 2009 yılında, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yeniden başlatıldı. Çalışmalar doğrultusunda başvuru şartları süreci ivme kazandı ve 2010 yılında alanlara yönelik sınırlar bakan oluru ile onaylandı. 2011 yılında, söz konusu sınırlara yönelik seri adaylık dosyası hazırlanmasına başlanarak konu ile ilgili birçok bilgilendirme, koordinasyon toplantısı ve panel düzenlendi. Adaylık sürecinde bir bütünü oluşturan adaylık dosyası ve yönetim planı çalışmalarının koordineli olarak yürütülmesi amacıyla 2011 yılında Bursa Alan Başkanlığı kurularak, Alan Başkanı olarak Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu atandı. 2012 yılında, Unesco’nun talebi ve ilgili mevzuat kapsamında; yönetim alanlarının uluslararası normlara uygun bir şekilde korunmasını sağlamak üzere, tüm tarafların katkıları doğrultusunda yönetim planı hazırlanmasına başlandı. Bu konu ile ilgili geniş katılımlı arama toplantıları, çalıştaylar, atölyeler ve ilgili mevzuat gereği kurul toplantıları gerçekleştirildi” diye konuştu.


“14 yıllık hayal gerçek oldu”


Çalışma sürecini detaylarıyla anlatan Başkan Altepe, yönetim planının 6 Haziran 2013 tarihinde eşgüdüm ve denetleme kurulu tarafından onaylandığını hatırlatarak, “Adaylık dosyamız ile yönetim planı 2012 yılı eylül ayında ön değerlendirme için, 2013 yılında komite tarafından değerlendirilmek için UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne iletildi. UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından adaylık dosyamızın teknik gereklilikleri sağlayarak tam bulunduğu ve incelenmek üzere ICOMOS uzmanlarına iletildiği bildirildi. Böylece Bursa, ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ adlı dosyası ile 2014 yılı için UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırmaya resmen aday oldu. ICOMOS sürecinin ardından 2014 yılı 15-25 haziran tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen ‘38. Unesco Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda görüşülerek, Bursa’da 14 yıl önce başlayan dünya mirası listesi hayali, komite kararıyla gerçeğe döndü” dedi.


“Bursa’nın Osmanlı kimliğinin tescillendi”


Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun da çalışmanın önemine değinerek, “Bursa’da kültür ve turizmden sorumlu olarak görev yapıyorum. Bursa’da bu tabloyu yaşamaktan onur duydum. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Bursa’da tarihi ayağa kaldıran kişi olarak anılacağına inanıyorum. Başkan Altepe’nin Osmangazi Belediye Başkanlığı sürecinden bu yana, Büyükşehir Belediyesi’ndeki çalışmalarına da bakıldıkça Bursa’nın bugünkü başarısının tesadüf olmadığı açıkça görülüyor. 14 yıllık emeğin sonucu olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle Bursa’nın Osmanlı kimliğinin tescillendiğini düşünüyorum. Son 1 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bursa’ya ilgisi de arttı. Bundan sonraki süreçte Bursa’nın çıtasının daha da yükseleceğine inanıyorum” diyerek çalışmaya destek ve emek verenleri tebrik etti.


Bursa’nın değerleri


Bursa’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren alanlar ise ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ Dünya Miras Alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşuyor.


TOKİ


Geri Dön