22 / 11 / 2024
fuzul

Bursa'nın yapı stoğunun yüzde 50'si kaçak!

Bursa'nın yapı stoğunun yüzde 50'si kaçak!

İzmir'de yaşanan deprem, fay hatları üzerinde kurulu Bursa’nın  yeni gündemi oldu. Uzmanlar, Bursa'nın yapı stoğunun yüzde 50'sinin kaçak ve mühendislik hizmeti almamış binalardan oluştuğunu söyledi. 




İzmir'de yaşanan deprem, fay hatları üzerinde kurulu Bursa’nın da gündemine oturdu. Bursa'nın 7.2 büyüklüğünde bir deprem için hazırlık yapması gerektiği belirtilirken, yapı stoğunun yüzde 50'sinin kaçak ve mühendislik hizmeti almamış binalardan oluştuğu kaydedildi. Uzmanlar ayrıca sanayi kenti Bursa'da sanayi tesislerinin de kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğini savundu.

Dünya'dan Esra Özafrat'ın haberine göre; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın (AFAD) Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerin birinci derece deprem riski taşıdığı belirlenirken, Maden Tetkik Arama Enstitüsü araştırmasına göre ise Bursa'da 7 tane aktif fay hattının bulunduğuraporlara yansıdı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa'daki binaların projeli ve denetimli yapılıp, yapılmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Birçok binanın proje ve denetimden yoksun yapıldığını iddia eden Albayrak, “Bursa'nın yapısının yüzde 50'si kaçak ve mühendislik hizmeti almamış binalar. Bursa'da yapı şu an itibariyle sıkıntılı ve giderilmesi gereken bir dizi eksikleri var” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er de Bursa'nın 7.2 büyüklüğünde bir deprem için hazırlık yapması gerektiğine işaret etti. Bursa'da üç bölgede deprem beklediğine dikkat çeken Er, “Bir Marmara’nın içerisinde olan sismik boşluktaki bölgede oluşacak 7-7.5 büyüklüğüne varan deprem: İkincisi Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde oluşacak deprem. Ama asıl tehlike, Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu olan Bursa fay olarak adlandırılan bu hat üzerinde oluşabilecek deprem. Bu depremin şiddetinin 7 ve üzerinde olacağı bekleniyor” diye konuştu.

"Fabrikalar da tehlike altında" 

İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, dernek olarak deprem riskini doğru yönetebilmek için Bursa Valiliği'nin önderliğinde, kamu, akademik odalar, üniversiteler ve STK'ların katılımıyla bir 'Kentsel Dönüşüm Kurulu' oluşturulması önerisinde bulunduklarını hatırlattı. Olası bir depremde sadece konutların değil fabrikalarinda ciddi zararlar görebileceğini, sanayi yapılarının da kentsel dönüşüm ihtiyacı içinde olduğuna dikkat çeken Andıç, “Fabrikalarda hem insanlarımız çalışıyor, hem çok değerli makineler var, hem de üretim yapıyorlar. Fabrikalar, her açıdan zarar görmemesigereken binalar olmalı” dedi.

Yapılaşmada yeni dönem başlıyor!


Geri Dön