26 / 11 / 2024

Bursa'nın 'yeşil'i adında kaldı

Bursa'nın 'yeşil'i adında kaldı

Kaçak yapılaşmanın büyük sorun olduğu Bursa'da, park ve yeşil alanlar yetersiz kalmaya başladı




3194 Sayılı İmar Kanunu'nda kişi başına 10 metre kare aktif yeşil alan düşmesi öngörülürken 'Yeşil Bursa' unvanıyla nam salan şehirde kişi başına sadece 1,8 metre kare yeşil alan düşüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 4 milyon metre kare yeşil alan olduğu açıklanırken, Şehir Plancıları Odası, yol kenarları ve refüjlerdeki yeşil alanların da bu rakama dâhil edildiğini söylüyor. 
 
Merkez Osmangazi ilçesi Emek Mahallesi'nde park alanı olmadığı için evinin önünde oynarken ehliyetsiz sürücünün kullandığı aracın altında kalan 2 yaşındaki Beyzanur Çapkan'ın ölümü yeşil alan yetersizliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Büyükşehir sınırları içerisinde toplam 4 milyon metre kare park ve yeşil alan var. 3194 Sayılı imar Kanunu'nda nüfusu 100 binden fazla olan şehirlerde kişi başına 10 metre kare yeşil alan düşmesi gerekirken 2,2 milyon nüfusun olduğu şehirde yol kenarlarındaki ve refüjlerdekilerle beraber toplam 4 milyon metre kare yeşil alan mevcut. Buna rağmen, 'Bursa Ovası' olarak bilinen bölgede kaçak yapılaşma devam ediyor.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık, belediye ve mücavir alan sınırları dışında yapılacak olan planlamalarda aktif yeşil alan miktarının kişi başına 14 metre kare olması gerektiğini ifade ediyor.

Büyükşehir sınırları içerisinde ise kişi başına 10 metre kare aktif yeşil alan öngörüldüğünü dile getiren Uyanık, şunları söylüyor: "Şehirde park ve yeşil alan yetersizliği olduğu ortadadır. Belediyelerdeki yeşil alanlar da sadece kağıt üzerindedir. Kanun, yeşil alanı 'çocuk bahçesi ve park bahçesi' olarak tanımlıyor."

İnşaat Mühendisleri odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin de şehirdeki ormanlık alanların yeşil alan gibi gösterilmek istendiğini iddia ediyor.

Kaçak yapılaşmanın ovayı sardığı bir ortamda yeşil alan yetersizliğini konuşmanın abes olduğunu anlatan Şahin, şöyle konuşuyor: "Daha önceki bazı planlamalarda orman alanlarını yeşil alan gösterilmesine şahit olduk. Orman alanları dışında yeşil alanların oluşması gerekiyor. Planlama sıkıntısı had safhadadır. Her türlü yeşil alanları ve tarım toprakları kaçak yapılaşmaya feda ediliyor. Yapılacak planlamaya uygun olarak yeşil alanların oluşturulması gerekiyor."

Bursa'ya son olarak Merinos fabrikasının yerine yapılan Merinos Parkı ile birlikte 252 bin metrekarelik yeşil alan kazandırıldı.

2004'te 2 milyon 600 bin metrekare olan yeşil alan miktarı 4 milyon metre kareyi buldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni dönemde daha fazla yeşil alan kurma sözü verdi.

Başkan Altepe, "Bursa merkezinde yeni dönemde daha fazla alanı yeşile kavuşturacağız. Bu yaptığımız hizmetleri Büyükşehir Belediyeleri yapmazken alt kademe belediyesi olarak gerçekleştirdik. Kaçak yapılaşmayla ilgili olarak da mücadelemiz tüm kollardan sürüyor" şeklinde konuştu.

BURSA'DAKİ PARK SAYISI

Osmangazi'de 490, Nilüfer'de 149 ve Yıldırım'da 772 park var. 2004-2009 arasında şehir merkezinde 500 yeni park yapıldı.

İlçe belediyelerine bağlanan alt kademe belediyeleriyle birlikte park sayısının artacağı belirtiliyor. Özellikle yeni oluşan mahallelerdeki park yetersizliği vatandaşın tepkisini çekiyor.

Emek Mahallesi'ndeki evlerinin yakınında park olmadığı için sokakta oynayan 2 yaşındaki Beyzanur Çapkan, ehliyetsiz sürücünün çarpmasıyla hayatını kaybetmişti.

Zaman


Geri Dön