Kent Haberleri

Büyük deprem beklenen İstanbul'un risk haritası açıklandı! Deprem riski yüksek ilçeler hangileri? 

İstanbul, Türkiye'nin en riskli deprem bölgelerinden biri olarak dikkatleri çekiyor. Peki mega kentin deprem riski yüksek ilçeler hangileri? İşte İstanbul'un risk haritası...

Marmara Bölgesi ve Türkiye genelinde peş peşe yaşanan depremler, İstanbul’da yaşayan vatandaşların korkusunu artırdı. İstanbul’un, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alması sebebiyle yüksek riskli kentler arasında bulunduğu biliniyor. 

Kentte yaşayanlar, özellikle kendi ilçelerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merakla araştırıyor. Bu kapsamda İstanbul’un deprem risk haritası ve depreme karşı en savunmasız bölgeleri merak konusu oluyor. 

İSTANBUL FAY HATTI NERELERDEN GEÇİYOR? 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; İstanbul, deprem riski en yüksek kentler arasında yer alıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması sebebiyle mega kent, 2. ve 3. grupta bulunuyor. Fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi'nin açıklarına kadar  gidiyor. 

Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Kumburgaz Kolu'da deprem açısından oldukça riskli olarak belirtiliyor. Kumburgaz Fayı, Büyükçekmece'nin 15 kilometre açığında yer alıyor. 

İSTANBUL'DA HANGİ İLÇELER FAY HATTINA YAKIN? DEPREMDEN EN ÇOK NERELER ETKİLENECEK? 

Deprem haritasında fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar şeklinde sıralanıyor. 

Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en çok etkilenecek yerler olarak öne çıkıyor. 

Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek ilçelerden. 

1999 Marmara depreminden bugüne beklenen büyük İstanbul depremi için araştırmalar yapılıyor. Yapılan araştırmalara göre İstanbul Avrupa Yakası'nda depremin etkilerinin büyük olacağı tahminleri öne çıkıyor. Bu ilçelerin başında; 

Ispartakule (Alibey Yarımadasının batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizine bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere yer alıyor. 

İSTANBUL'DA ORTA DEPREM RİSKİNE SAHİP İLÇELER 

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

Mega kent İstanbul'da en az risk taşıyan ilçeler ise şu şekilde sıralanıyor:

Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Esenler'in önemli bölümü, Kemerburgaz – Göktürk, Sultanbeyli, Beykoz'un kıyıdan uzak yüksek bölgeleri, Maltepe'nin kıyıdan uzak bir bölümü ,Çekmeköy, Sultangazi, Başakşehir'in büyük bölümü, Sarıyer'in sahilden uzak bulunan bir bölümü, Arnavutköy, Maslak, Alibeyköy.

İstanbul Deprem Haritası Risk açısından hem 2'inci hem de 3'üncü grupta bulunan ve deprem riski yüksek olan şehirlerin başında yer alıyor. 

Yabancılara satılan konut sayısındaki düşüş sürüyor

Sivas'ta 4.7 şiddetinde deprem oldu! Son dakika deprem...

Ünlü deprem bilimciden yeni uyarı geldi! Bu depremin arkasından…

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Yedisu Fayı'na dikkat çekti: Daha yıkıcı deprem oluşturacak faylardan!