25 / 11 / 2024

Büyük depremlerin ardından çok ilginç olay! O göl nasıl oluştu?

Büyük depremlerin ardından çok ilginç olay! O göl nasıl oluştu?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri ile Hatay merkezli depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri, bölgedeki ilginç bir gelişmeyi böyle aktardı.




 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri ile Hatay merkezli depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama aşamasına geçildiğini açıkladı.

 

6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından MTA ekipleri yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu incelemek için sahaya indi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MTA ekiplerinin saha çalışması kapsamında, kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya Havalimanı güneyine kadar olan alanda toplam 315 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yaptığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasına göre, ilk olarak, 6 Şubat günü saat 04.17'de meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandı ve modelleme oluşturuldu.

Bunun devamında, aynı gün 13.24'te meydana gelen Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoğuda Eskiköy (Doğanşehir-Malatya) ile batıda Göksun (Kahramanmaraş) arasında kalan alanda 177 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem gerçekleştirildi.

Büyük depremlerin ardından çok ilginç olay! O göl nasıl oluştu?

Son olarak da, 20 Şubat tarihinde Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğündeki depreme neden olan 45 kilometre uzunluğundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem gerçekleşti.

MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalışmalarını günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşacağı öğrenildi.


Geri Dön