Kent Haberleri

Büyük İstanbul depreminde en riskli üç ilçenin röntgeni çekildi: Kaç bina hasar görecek? Mahalle mahalle açıklandı!

Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece'deki deprem riskli rakamlarla açıklandı. Peki beklenen büyük İstanbul depreminde bu ilçelerde kaç bina hasar görecek? Buğra Gökce'den geldi

Olası 'Büyük Marmara Depremi'nin, İstanbul'a etkisine ilişkin pek çok açıklama yapılırken, endişe veren bir değerlendirme de geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce'den geldi. 

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım gerçekleştiren Buğra Gökce, İstanbul'da Ocak 2023 itibarıyla toplam 142 riskli alanda, 207 bin riskli yapı olduğunu aktardı. Bu açıklamanın ardından, vatandaşlar tedirgin olurken; tüm dikkatler en riskli ilçeler olarak telaffuz edilen Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece'ye odaklandı. 

Olası 'Büyük Marmara Depremi'nin İstanbul ilçelerine etkisine ilişkin şehirn röntgenini gösteren en önemli çalışmayı "Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitabı" meydana getiriyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı ile İBB ortaklığında hayata geçirilen kapsamlı raporlarda, riskli binaların 40’nın bulunduğu belirtilen Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece ile ilgili verilere de yer veriliyor. 

Büyük İstanbul depreminde en riskli üç ilçenin röntgeni çekildi: Kaç bina hasar görecek? Mahalle mahalle açıklandı!

ESENYURT'TAKİ 563 BİNA ÇOK AĞIR HASAR GÖRECEK

Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre; söz konusu raporda, Marmara açıklarında olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremde, Esenyurt’taki binaların yüzde 38’inin hafif, 20’sinin orta, yüzde 4’ünün ağır ve yüzde 1.4’ünün de çok ağır hasar göreceğine dikkat çekiliyor. Konuya ilişkin, "Esenyurt’ta, analiz edilen toplam bina sayısı 38 bin 685’tir. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir" açıklamasına da yer veriliyor. 

Raporda ilçedeki 563 binanın çok ağır hasarlı, bin 768 binanın ağır hasarlı, 7 bin 911 binanın orta hasarlı, 14 bin 672 binanın ise hafif hasarlı olacağı ifade edilirken; sarsıntıdan en çok Bağlarçeşme, İncirtepe, Namık Kemal, Saadetdere Mahallelerinin etkileneceği vurgulanıyor. 

Olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremde ilçede bin 3 can kaybı yaşanacağı, ağır yaralı sayısının 543, hastanede tedavi göreceklerin sayısınn 2 bin 789, hafif yaralı sayısının da 5 bin 441 olacağı öngörülüyor. 

Depremin ardından Esenyurt'ta 67 bin 410 kişi için barınma ihtiyacı oluşacağına dikkat çekilirken, raporda, ağır hasarlı binaların yollardaki araç geçişine izin vermeyeceği de vurgulandı. 

Büyük İstanbul depreminde en riskli üç ilçenin röntgeni çekildi: Kaç bina hasar görecek? Mahalle mahalle açıklandı!

BÜYÜKÇEKMECE'DEKİ BİNALARIN YÜZDE 2'Sİ ÇOK AĞIR YÜZDE 5'İ AĞIR HASAR GÖRECEK 

Büyükçekmece'ye ilişkin hazırlanan risk tablosunda ise olası 7.5 büyüklüğündeki depremde ilçedeki binaların 30’unun hafif, yüzde 21’inin orta, yüzde 5’inin ağır ve yüzde 2 ’sinin de çok ağır hasar göreceği tahmin ediliyor. 

7.5 büyüklüğündeki bir depremde Büyükçekmece’de ortalama 288 civarında can kaybının olabileceği, yaklaşık 154 kişinin ağır yaralanacağı ve 885 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekeceği bekleniyor. 

Depremin ardından 24 bin 298 hanelik acil barınma ihtiyacının oluşacağına dikkat çekilen raporda, "Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 72 bin 894 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir. Bu tahminlerde de depremin oluş şekline göre, hasarlarda gördüğümüze benzer belirsizlikler bulunmakta olup, deprem sonrası gerçekleşen acil barınma ihtiyacı içindeki nüfus verilen değerin altında ya da üstünde gerçekleşebilir" ifadelerine yer veriliyor. 

KÜÇÜKÇEKMECE'DE 12 BİN 844 BİNA HASAR GÖRECEK 

Küçükçekmece de raporda ağır hasar görecek ilçeler arasında yer alıyor. Büyük deprem sırasında ilçedeki binaların yüzde 34’ü hafif, yüzde 22’si orta, yüzde 7’si ağır ve yüzde 3’ünün çok ağır hasar göreceği öngörülürken, 12 bin 844 binanın orta ve üstü seviyede hasar görmesi bekleniyor. 

Büyük depremin ardından ilçe genelinde 218 bin kişinin barınma ihtiyacı duyacağı, bin 500’ü aşkın vatandaşın hayatını kaybedeceği belirtiliyor. 

Raporun, ilçe ile ilgili kısmında "Küçükçekmece’deki binaların ortalama yüzde 32’sinin (yaklaşık 12 bin 834 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. 7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Küçükçekmece’de ortalama bin 515 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 925 kişinin ağır yaralanabileceği ve 4 bin 79 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir" ifadelerine yer veriliyor. 

TOKİ Kocaeli Körfez 2023 projesiyle tam tamına 564 yeni konut geliyor!

Türklere Alman vatandaşlığının yolu açılıyor! Almanya’dan yeni vize adımı: Detaylarıyla açıklandı! 

Merkez Bankası faiz artırımı yapacak mı? İşte ekonomistlerin beklentisi

Elimizdeki euroları bozduralım mı? Euro yükselecek mi, düşecek mi? Elinde ve banka hesabında eurosu olanlar hemen bakın