Kent Haberleri

Büyük İstanbul depreminde can simidi deniz yolu olacak! İstanbullular bu bölgelere aman dikkat!

Beklenen büyük İstanbul depreminde yaşanacak en büyük sorunlardan birinin de ulaşım ve halkın tahliyesi olacağından yola çıkan İTÜ öğrencisi Yıldız, çözümü denizde buldu. “Deniz Yollu Afet Yönetimi” projesi, depremin ardından yaşanacak kötü senaryolara çeşitli çözümler getiriyor. İşte ayrıntılar...

Beklenen büyük Marmara depremi, özellikle afet yönetimi açısından önceden hazırlanmış titiz planlamalar gerektiriyor. İTÜ Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Göktuğ Yıldız da afet sonrasında neler yapılabileceğine ilişkin bir proje hazırladı. 

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan danışmanlığında TÜBİTAK tarafından da kabul edilen “Olası Marmara Depremi Deniz Yollu Afet Yönetimi” projesi, ardından kitap haline getirildi. 

Hürriyet'ten Zülal Atagün'ün haberine göre; kitapta, afetten hemen sonra deniz yapıları, deniz araçları ve deniz insanlarının hızlıca neler yapabilecekleri üzerine detaylı senaryolar bulunuyor. 

İHA VE SİHALAR KULLANILABİLİR YOLLARI BELİRLER, YÜZER İSKELELER KURULUR

Göktuğ Yıldız, afet anında ilk olarak İHA ve SİHA’ların kullanılabilecek yolları belirleyecekleri bir sistem üzerinde durduklarının altını çizerek, "Çünkü ne olacağını tam olarak bilemiyoruz. Fakat onların gösterdiği yollar kullanılarak yüzer iskeleler kurulabilir. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz hesaplamalara göre üç saatte yüzer iskele kurabiliyoruz" diye konuştu.

Yıldız, depremde limanların devre dışı kalma olasılığını düşünüldüğünde, yüzer iskelelerin öneminin anlaşıldığına dikkat çekti. 

SAVAŞ GEMİLERİ HASTANE OLARAK KULLANILSIN

TCG Anadolu ile TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’ın hastane şeklinde kullanılmasını önerdiklerini dile getiren Göktuğ Yıldız, "Depremin ardından çok gerekli olacak iş makineleri kıyıya kadar yanaşabilen çıkartma gemileri ile taşınabilir. Limanları afet bölgesi üssü şeklinde planlıyoruz. Fakat AFAD’ın deprem tehlike haritalarına baktığımızda pek çok liman birinci derece deprem bölgesi" bilgilerini verdi. 

Yıldız, bu duurmda bazı limanların tam kapasiteli kullanılamayacağının altını çizerek, "Yine de hızlı bir hasar tespitinin ardından limanlar tahliye noktası ya da hastane şeklinde kullanılabilir" ifadelerini kullandı. 

Yıldız, şehiriçi ulaşımda ise yaptıkları hesaplamaya göre, İDO, Turyol, Dentur gibi ulaştırma şirketlerine ait deniz araçları bir seferde  yaklaşık olarak 150 bin kişinin bir yerden bir yere götürülebileceğini belirtti. 

"Bu taşıma toplanma noktalarına ya da şehir dışı güvenli bir lokasyona gerçekleştirilebilir" diyen Yıldız, bunun büyük bir nimet olduğunu söyledi. 

Buna göre, denizden tahliyenin ana artarleri: ZEYPORT Limanı, Yenikağı İskelesi, Eminönü ve Karaköy İskeleleri, TDI Sarayburnu Limanı, Galataport Limanı, İDO Harem-Sirkeci Arabalı Vapur İskelesi, TDI Kuruçeşme Limanı, Üsküdar İskelesi, Haydarpaşa Limanı, Caddebostan sahil, Bostancı sahil, Erenköy sahil, Tersaneler bölgesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi olarak belirlendi. 

Göktuğ Yıldız, depremden sonra yapılması gerekenlerin en ince ayrıntısına kadar önceden planlanması gerektiğini vurguladı.

"Olası bir depremde İstanbul’da deniz yolu can simidi olacak. Fakat bu sonraya bırakılacak bir iş değil. Öncesinde sağlam hazırlanmalı" diyen Yıldız, "Afet yönetimine bütünleşik bir sistemle bakmak oldukça önemli" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de bir konut ortalama 61 günde satılıyor! Büyükşehirlerde bu süre kaç gün? Vatandaşlar ne dedi? 

'Türkiyem için üzgünüm' diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan: 'Ülkenin tümü dar gelirliye dönüştü'

2023 konut kredisi başvurusu için gerekli belgeler neler?