Kent Haberleri

Büyük İstanbul depremini tahmin etmek için yapay zeka kullanılabilir mi? Prof. Dr. Şamil Şen bir bir açıkladı! 

ABD’de bir üniversitede yapılan araştırmada, geliştirilen yapay zeka teknolojisinin depremleri gerçekleşmeden neredeyse 1 hafta önce öngördüğü ileri sürüldü. Peki büyük İstanbul depremini tahmin etmek için yapay zeka kullanılabilir mi?

ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapay zeka ile ilgili başkanlık kararnamesinin çıkartıldığı şu günlerde, yapay zeka ile depremlerin yeri ve büyüklüğünün öngörülebilmesi için de yoğun çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmaların bir kısmına ev sahipliği yapan Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, depremler meydana gelmeden bir hafta önce yüzde 70 oranında doğru tahmin eden bir yapay zeka algoritması geliştirdiklerini ileri sürdü. 

Algoritmayı geliştiren araştırmacıların 7 ay boyunca Çin'de denemeler gerçekleştirdiği belirtildi ve apay zeka algoritmasının haftalık tahminlerinde, 320 kilometreye kadar uzaklıktaki 14 depremin nerede olacağını ve büyüklüğünü doğru tahmin ettiği iddia edildi.  Algoritma buna karşın, bir depremi tahmin edemedi ve 8 defa da yanlış uyarı verdi. 

Posta Gazetesi'nden Ömer Faruk Ekinci'nin haberine göre; makine öğrenmesi prensibiyle çalışan algoritmaya araştırmacıların deprem bilimine ilişkin bilgileri esas alınarak, istatiksel bazı verilerin yüklendiği ve sonrasında 5 yıllık sismik kayıtlar üzerine kendini eğitmesi komutu verildiğine dikkat çekildi. 

Araştırma ekibinden Sergey Fomel, depremlerin tahmin edilmesinin büyük bir hedef olduğunu vurguladı ve "Hala dünyanın herhangi bir yeri için öngörü yapmaya yakın değiliz. Fakat bulduğumuz sonuçlar, imkansız olarak gördüğümüz bir problemin prensipte çözülebilir olduğunu ortaya koydu" şeklinde konuştu.  

Araştırmaya katılan isimlerden biri olan Teksas Sismolojik Ağ Programı (TexNet) Direktörü Alexandros Savvaidis de yüzde 70'in bile çok büyük bir sonuç olduğuna, can kayıplarını ve ekonomik kayıpları azaltabileceğine dikkat çekti. Bu konuda, dünya çapında deprem hazırlığı konusunda büyük bir gelişim sunma potansiyeli olduğunu da belirtti. 

Geçtiğimiz gün Balıkesir’in Erdek ilçesi açıklarında meydana gelen 4.1'lik depremin ardından kamuoyunda beklenen büyük Marmara depreminin öncüsü olup olmadığı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, yapay zeka ile depremlerin yeri ve büyüklüğünün öngörülebilmesi için hem laboratuvar ortamında hem de sahada uygulanması için çalışmalar olduğuna vurgu yaptı. 

Bunlardan sonuncusunun ABD ve Çin bilim adamlarınca yapılmış olan “Earthquake Forecasting Using Big Data and Artificial Intelligence: A 30-Week Real-Time Case Study in China” adlı çalışma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şen, “"Bu çalışma ile akustik ve elektromanyetik sensörlerden elde edilen veri setleri yapay zeka ile denenerek ve test edilerek öngörürü modelleri oluşturulmuş ve oluşturulan tahmin modelleri ile depremlerin yer ve büyüklüğünün yüzde 70 oranında öngörülebilmesi sağlanmıştır" açıklamasında bulundu. 

YAPAY ZEKA TAHMİNİNDE İSTANBUL DEPREMİ AYRINTISI 

Prof. Dr.  Şen beklenen büyük İstanbul depreminin önceden tahmin edilmesinde yapay zeka teknolojinin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. 

Yapay zeka sistemleriyle binaların sağlam olup olmadığının öğrenilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Şen, afet koordinasyonunun yapay zekayla yapılabileceğini, TUBİTAK, üniversiteler ile MTA tarafından oluşturulan devasa bir konsorsiyuma aktif fay haritası ile paleosismoloji çalışmaları sürdürmek için fon sağladığını, ancak bu çalışmaların büyük oranda yapıldığını ve Türkiye'nin deprem potansiyelinin bilindiğini dile getirdi. Şen, artık teknolojik çalışmalara önem verilmesi gerektiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Hatay depremi açıklaması! 

Deprem riski taşıyan il ve ilçeler peş peşe sıralandı: 45 kent diri fay hattı üzerinde!

Hatay'da 4.8'lik deprem oldu, Prof. Dr. Okan Tüysüz resmen uyardı: En az 6 şiddetinde deprem bekliyoruz!