27 / 04 / 2024

Büyük Marmara depremi 7.5 şiddetinde bekleniyor: En büyük hasar kıyılarda olacak! 30 milyon kişiyi etkileyecek!

Büyük Marmara depremi 7.5 şiddetinde bekleniyor: En büyük hasar kıyılarda olacak! 30 milyon kişiyi etkileyecek!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve olabilecekleri, en kötü senaryoyu paylaştı. İşte o açıklamalar....



Türkiye'de peş peşe meydana gelen depremler, vatandaşlarda tedirginlik yaratıyor. Bir yandan da deprem uzmanları tek tek riskli buldukları yerleri açıklıyor. 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaptığı bir son dakika açıklamasında 4 ve üzeri büyüklükteki depremler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

"Biz kuzeyde deprem beklerken güneydeki kollar üzerinde de depremler olabilir" diyen Şükrü Ersoy, Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nde 1970 yılından beri büyük deprem oldmadığına, orada da büyük deprem potansiyelini vurgulamadan geçemeyeceğine dikkat çekti. 

Büyük Marmara depremi 7.5 şiddetinde bekleniyor: En büyük hasar kıyılarda olacak! 30 milyon kişiyi etkileyecek!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, günlük deprem aktivitesi olduğunu, her iki günde bir hissedilebileceğini, yani 4’ün üzerinde depremin herhangi bir bölgede olabileceğini söyledi. 

"6 Şubat’tan bu yana geçen şu güne kadar 3 yılda meydana gelmesi gereken deprem sayısı 10 ayda yaşandı. Bu büyük bir yükseliş" açıklamasında bulunan Ersoy, Antalya’da Korkuteli civarında bir tane, Alanya açıklarında bir tane deprem olduğuna, bu iki depremin 95-100 kilometre derinde olduğuna, bizim o kadar kırılacak bir kabuğumuz olmadığına vurgu yaptı. Ersoy, "Bu Akdeniz içerisinde Afrika kıtasının Anadolu’nun altına daldığı sert kütle içinde yaşanıyor. Bu gerçek Anadolu topraklarındaki depremler değil. Balıkesir’de, Marmara’daki diğer yerlerdeki depremler daha farklı değerlendirilmeli" bilgilerini verdi. 

Balıkesir’de, Marmara’daki diğer yerlerdeki depremlerin bizim topraklarımızda meydana gelen depremler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ersoy, "Elbette bir deprem bölgesiyiz ama küçük ölçekte bu depremleri oluşturacak mekanizmalar birbirinden değişik" ifadelerine yer verdi ve tetikleyici alanların komşu alanlar olabileceğinin, ancak Hatay’daki depremin İzmir’deki depremi tetiklemesinin mümkün olmadığının altını çizdi. 

Büyük Marmara depremi 7.5 şiddetinde bekleniyor: En büyük hasar kıyılarda olacak! 30 milyon kişiyi etkileyecek!

MARMARA BÖLGESİ CANLI 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, son günlerde sık sık gündem olan olası Marmara depremi ile ilgili de son dakika açıklamalarında bulundu. 

"Marmara’da yakın zamanda bir deprem öngörüyoruz, bu deprem 1999 depreminin tetiklemesi Marmara Denizi’nin içerisinde 99’daki iki deprem bir gerilim yükledi. Gerilim sonucunda Marmara Denizi’nde zaten süre dolmuştu biraz daha öne geldi" bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Ersoy, geçtiğimiz günlerde Avşa açıklarında 4’ün üzerinde deprem meydana geldiğini, kuzeyde beklenirken güneyde de depremler olabileceğinin altını çizdi. 

Ersoy, "Marmara için konuşuyorsak buradaki depremlerin tetiklenme şansı yok" açıklamasında bulundu ve bunun Marmara Bölgesi’nin ne kadar canlı olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. 

"Marmara Bölgesi büyük yıkımlara aday alan olduğu için daha çok konuşmamız gerekiyor. İki büyük depremden sonra Düzce Depremine gelecek olursak ilk deprem 7.4 büyüklüğündeydi. Büyük bir yıkıma neden oldu. 17 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti" açıklamasında bulunan Ersoy, iki şey söylediklerini; depremin iki ucunda yeni gerilimlerin olduğuna dikkat çektiklerini belirtti. 

Ersoy, birinin Marmara Denizi’nin içerisinde, diğerinin Düzce'ye doğru olan kesim olduğunu yineledi ve "12 Kasım’da orada bir deprem meydana geldi ki o depremin sahadaki izlerine baktığımızda 17 Ağustos depremi ile 12 Kasım depremi aynı anda meydana gelecekmiş" şeklinde konuştu. 

Büyük Marmara depremi 7.5 şiddetinde bekleniyor: En büyük hasar kıyılarda olacak! 30 milyon kişiyi etkileyecek!

7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BEKLENİYOR

Prof. Dr. Ersoy, Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu fayı üzerinde olabilecek depremin büyüklüğünün 7.5
şeklinde düşünüldüğüne dikkat çekti. 

"Tarihi süreçlerde benzer depremler var. 1766 depremleri oldukça yüksek. 7.5 büyüklüğündeki deprem beklenebilir" diye konuşan Ersoy, Marmara'nın İstanbul'dan ibaret olmadığına, 30 milyon nüfusa yakın Türkiye’nin önemli kesiminin yaşadığı bölge olduğuna vurgu yaptı. 

Ersoy,  İstanbul’da bile 5 milyon bağımsız birim olduğunun, riskli bina sayısının da 300 bin seviyesinde olduğunun altını çizerek, vahim bir tablo olduğuna ve  en büyük hasarların kıyı bölgelerde yaşanacağına dikkat çekti. 

Prof. Dr. Osman Bektaş tek tek sıraladı: Büyük İstanbul depreminde zaman doldu mu? Bu sefer ters köşe...

Deprem hasar ödemesinde son dakika: DASK deprem hasarlarını bu fiyattan ödeyecek! Tek tek açıklandı! 

Burdur'da 4.4 büyüklüğünde deprem!

Deprem konutları zamanında teslim edilecek mi? Özgür Özel’den flaş iddia!


Geri Dön