02 / 05 / 2024

Büyükada’da fayton çetesi davası! Ada ada kondular!

Büyükada’da fayton çetesi davası! Ada ada kondular!

Büyükada’da bir grup faytoncu hakkında ‘tefecilik’ suçlaması ile dava açıldı. İddialara göre, ödenmeyen senetlere karşılık aralarında yalı ve otelin de bulunduğu mağdurlara ait 40 gayrimenkul faytoncu çeteye geçti.



Büyükada’da ‘Laçinliler’ olarak anılan bir grup faytoncu hakkında ‘tefecilik’ suçlaması ile dava açıldı. 

Hürriyet Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Adalar Cumhuriyet Savcısı Ömer Lütfü Savaş, Yalçın Al (68) ile oğulları Gürkan Al (35) ve Emir Al’ın (29) da aralarında bulunduğu ve ‘Laçinliler Grubu’ olarak anılan 45 kişi hakkında iddianame hazırladı.

İddianamede, aynı zamanda faytonculuk da yapan Al ailesi ‘tefecilik’le suçlandı. Sanıkların, Ada’daki bazı işadamlarına ve faytonculara, senet karşılığında yüksek faizle para verdikleri iddia edildi. Dava dosyasına göre ödenmeyen senetlerden bazıları için mağdurlara ait, aralarında yalı ve otelin de olduğu 40 kadar gayrimenkul çeteye geçti.  Soruşturma kapsamında şüphelilerin ev ve işyerlerinde aramalar yapıldı. Aramalar sırasında, çok sayıda çek, senet ve alacak bilgilerinin yer aldığı ajandalar ele geçirildi.

Büyükada’da fayton çetesi davası! Ada ada kondular!

Aldığı borçlara karşılık verdiği senetleri ödeyemeyen Bekir İpek’in işletmeciliğini yaptığı Büyükada’daki oteline el konuldu. Yine Hasan Karsan ve İsmail Adnan Karsan kardeşler ile İsmail Adnan Karsan’ın kızı Cemile Simge M. adına düzenlenen 150 bin liralık 5 ayrı senedin de tefecilik kapsamında hazırlandığı belli oldu. Sanıklardan Yalçın Al, emniyet ifadesinde Karsan kardeşlere faiz karşılığı para verdiğini belirtti. İddianameye göre Gürkan Al alınan senetlerin tahsilatını yaparken kardeşi Emre Al da kendisine bu süreçte yardım etti.

''Hayatın olağan akışına aykırı” 

Soruşturma kapsamında hazırlatılan 26 Şubat 2018 tarihli MASAK raporunda ise “Mal varlığındaki hızlı artış hayatın olağan akışına aykırı” ifadeleri yer aldı. Soruşturma kapsamında şüpheliler adına kayıtlı 45 gayrimenkulün olduğu açıklanmıştı. Hakkında ‘tefecilik’ suçlaması ile dava açılan Yalçın Al ise piyasa değeri 6 milyon TL olan bir köşkte yaşıyordu. 

Ticari dayanağı yok

İddianamede, mağdurlara imzalatılan senetler için ‘Hukuki ve ticari dayanağı yok’ deeğrlendirmesinde bulunuldu. Sanıklara yönelik 2 yıldan 5 yıla hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebi ile açılan davanın ilk duruşması Mayıs ayında gerçekleşecek. Savcılık 3 kişi hakkında ‘tefecilik’ suçlamasından dava açarken, ‘yağma, tehdit, örgüt kurma ve şantaj’ suçlamalarına yönelik ise Yalçın Al ve iki oğlunun da aralarında olduğu 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Bu karara mağdurlardan Murat Pekin itiraz etti. Mahkemenin itiraz hakkındaki kararı bekleniyor.


 


Geri Dön