22 / 12 / 2024

Büyükçekmece Gölü kenarındaki kaçak tesisler yıkıldı

Büyükçekmece Gölü kenarındaki kaçak tesisler yıkıldı

Büyükçekmece Gölü üzerindeki Mimar Sinan Köprüsü'nün etrafında bulunan kaçak tesisler, sel tehlikesi nedeniyle yıkıldı



Devlet Su İşleri'nin raporuna göre yüzde 95'i dolu olduğu için taşma tehlikesi bulunan Büyükçekmece Gölü'nde kapakların açılması durumunda sel altında kalacağı belirlenen kaçak binalar, dün sabah zabıta ekiplerince tamamen yıkıldı. DSİ 14. Bölge Müdürlüğü sağanak yağış nedeniyle kapakların açılması halinde, suların 4 metre yükselebileceğini belirledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sel ihtimaline karşı 14 yapı yıkıldı  
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılarla mücadeleye devam ediyor.

Ayamama Deresi'ni işgal eden yapıların ardından bu kez de 443 yıldır ayakta duran Büyükçekmece'deki Mimar Sinan Köprüsü üzerinde bulunan yapılar ortadan kaldırıldı. Devlet Su İşleri'nin raporuna göre yüzde 95 doluluk oranına sahip Büyükçekmece Gölü de sel taşıyor. Muhtemel aşırı yağış durumunda kapakların açılmasıyla suların 4 metre boyunca yükseleceği belirtildi. İleride meydana gelecek olumsuzluklara karşı önlem alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ile Sokullu Külliyesi alanında bulunan kaçak yapıları yıktı. İBB Zabıta Dairesi ekiplerince sabah saatlerinde yıkımına başlanan yapılardan 14'ü ortadan kaldırılırken diğer 2 yapının yıkımı mahkeme kararı ile ertelendi. Hakkında yıkım kararı bulunan işyerlerinin bir kısmı, tebligat sonrası işyeri sahipleri tarafından boşaltıldı. Bazı işyerlerine zabıta ekipleri müdahale etti. Kamu arazisi üzerine inşa edilen ve çoğu kafeterya olan işyerlerinin yıkımı sırasında Çevik Kuvvet polisi de güvenlik önlemi aldı. Yıkım sırasında önemli bir gerginlik yaşanmadı.
Zaman

Kültürpark'a sabah baskını!
  
Tarihi Mimar Sinan Köprüsü ve Kültür Parkı çevresindeki işyerleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı

Büyükçekmece tarihi Mimar Sinan  Köprüsü'nün çevresindeki işyerileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Çevik Kuvvet desteğiyle dün sabah erken saatlerinde yıkıldı. 2 işyeri ise  mahkemenin durdurma kararı nedeniyle yıkılmadı. Yıkımlarla ilgili Büyükçekmece Belediyesi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

YÖRE EVLERİ YIKILDI
'Yıkımı gerçekleştirilen bu bölge başta İstanbul ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı ve katma değer sağlayan dünyanın sayılı festivallerinden biri olan Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin yapıldığı bir alandı. 2010 Kültür Başkenti İstanbul için dünyanın 38 ülkesinden sanatçıları bu festivalimize davet etmiştik. Bu misafirlerimize ülkemizi tanıtım amacıyla oluşturduğumuz yöre evlerinde her yöremizin kültürel özelliklerini yansıttığımız evlerimiz bulunuyordu. Yüzde 85'i kaçak olan İstanbul'da bunca betonarme kaçak yapı varken, İstanbul'un tanıtımına katkı sağlayan bu mekanların yıkımı anlaşılır gibi değil.'

Yıkıma isyan
İlçesİndekİ yıkımlara sert tepki gösteren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, 'Sabah korkunç bir manzarayla uyandık. Yıllardır uluslararası festival düzenlendiğimiz, ülkemizi tüm dünyaya tanıttığımız alandaki protatif işyerlerinin apar topar yıkılması düşündürücü. Bu yıkım, AKP'nin Büyükçekmece'ye karşı yürütülen siyasi linç kampanyasının devamıdır.' dedi.

Uygar Taylan/Akşam

İstanbul Büyükçekmece'de 443 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsü, etrafındaki kaçak yapılardan arındırılıyor.

Köprü üzerindeki kaçak yapılar dün Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanı'nda bulunan, Maliye Hazinesi mülkiyetindeki kaçak yapıların yıkımlarına sabah saatlerinde başlandı. 14 yapı tamamen yıkılırken 2'si için bölge idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı alındığı için işlem yapılamadı. DSİ raporuna göre şu anda yüzde 95 doluluk oranına sahip Büyükçekmece Gölü'nün taşması ihtimali üzerine, söz konusu yapılar güvenlik riski de taşıyordu.

Gül Çelikkol/Star

KültürPark'ta dozerli yıkım

Büyükçekmece Belediyesi tarafından 1998'de yapımı tamamlanan Kültür Park içinde yer alan 6 çadırın tamamı ile sayıları 25 olan yöresel evlerden 4'ü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı.

Kendilerine konuyla ilgili herhangi bir tebligat yapılmadığını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yıkımla ilgili olarak “Bu benim şahsıma yapılmış siyasi bir darbedir. İstanbul'un yüzde 85'i kaçakken, 10 metrekarelik yöre evleriyle 6 çadırı yıkmak için 700 kişilik bir ekip geliyorsa eğer, bunun altında tek bir şey arayacak-sınız. Biz CHP'li olduğumuz ve benim belediye başkanlığımı yenemedikleri için siyaseten buraya bir darbe vurdular” dedi. Kültür Park'ın yıkımını sivil toplum kuruluşları protesto etti.
Milliyet/Yasemin Bay


Geri Dön