29 / 04 / 2024

Büyükçekmece'de yeraltı çöp konteynerleri yaygınlaştırılıyor!

Büyükçekmece'de yeraltı çöp konteynerleri yaygınlaştırılıyor!

Büyükçekmece Belediyesi'nin sokağa çöp bırakma devrini sona erdiren projesi, 5 kata yakın yakıt tasarruf sağlayarak hem çevre sağlığına olumlu etki yaptı, hem de Büyükçekmece caddelerinde trafik yoğunluğunu azalttı.



Büyükçekmece Belediyesi'nin ilçe genelinde başlattığı yeraltı çöp konteyneri uygulaması hedeflenen başarıya ulaşınca, konteyner istasyonlarının sayısı da artırılıyor. 


Büyükçekmece gelişmiş Avrupa kentlerinde yaygın olarak kullanılan yer altı çöp konteynerlerine çok kısa sürede uyum sağladı. Büyükçekmeceliler tarafından benimsenen yer altı çöp konteynerleri, ilçe halkına her açıdan kolaylık sağlarken çevre temizliğine de katkı sağlıyor. Yer altına alınan konteynerler sayesinde sokak hayvanları çöpleri dağıtamazken, çöp kokusu ve sinek gibi istenmeyen durumlarda ortadan kalktı. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından sık sık temizlenerek, ilaçlanan konteynerler hijyen açısından da önemli bir tercih nedeni oldu.


5 kat daha fazla çöp toplanabiliyor!


İstanbul’un 3’üncü bölgesinde ilk kez Büyükçekmece Belediyesi tarafından uygulanan yeraltı çöp konteyneri sistemiyle eskisinden 5 kat daha fazla çöp aynı anda toplanabiliyor. Bölgedeki ihtiyaca göre 5 ya da 7 tonluk kapasiteli dev çöp tankları kullanılıyor. 2,5 metre yüksekliğindeki konteynerlerin 1,65 metrelik kısmı toprağın altında kalırken, sadece 85 cm’lik kısmı toprağın üzerinde bırakılarak görsel kirliliğin de önüne geçildi.


Yakıt tasarrufu​ sağlandı!


Yeraltı çöp konteyneri uygulamasının hedeflenen düzeye ulaşması Temizlik İşleri Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Müdürlük, uygulamayı ilçe geneline yaygınlaştırmak için yeni bölgeler tespit ediyor. Tespit edilen yerlerde gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından konteynerler yerleştiriliyor. Ortalama 70 hane tarafından kullanılabilen bir çöp konteynerinin, 40 saniye gibi kısa bir sürede boşaltılabiliyor olması önemli oranda yakıt tasarrufu sağlıyor.​


Büyükçekmece Belediyesi


Geri Dön