05 / 05 / 2024

Büyükkaradayı İnşaat'a ihalelere girme yasağı getirildi!

Büyükkaradayı İnşaat'a ihalelere girme yasağı getirildi!

İskender Özkaradayı-Büyükkaradayı İnşaat Ticaret ve Taahhüt'a 1 yıl süreyle ihale cezası verildi



İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim (MEB) Bakanlığı, 4734 Sayılı Kamu İhale, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri ile 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre toplam 24 kişi ve firmaya değişik sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi.
        
Yasaklara ilişkin duyurular Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyurulara göre İçişleri Bakanlığı, 2 firmayı ihalelerden men etti.
        
Samsun Atakum İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılan ihaleye katılan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı, "İbrahim Timur"a 6 ay tüm ihalelere, Konya İl Özel İdaresinin ihalesine giren, Konya Ticaret Odasına kayıtlı "İskender Özkaradayı-Büyükkaradayı İnşaat Ticaret ve Taahhüt"a ise 1 yıl süreyle ihale cezası verildi.
        
Söz konusu kişi ve firma, 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre belirtilen süreler içerisinde yapılacak olan ihalelere katılamayacak.
        
MEB
        
Milli Eğitim Bakanlığı, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre Batman Merkez Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığının ihalesine katılan "Nevaf Taş"a ceza verdi.
        
Batman Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı Nevaf Taş, 1 yıl süreyle ihalelerden men edildi.
        
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
        
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre 4 firmaya ceza getirdi.
        
Buna göre Bornova Belediyesinin ihalesine katılan  İzmir  Ticaret Odasına kayıtlı "Akgünlü İnşaat Restorasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile ortağı "Ali Akgünlü" (2 kez), Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığının ihalesine giren Samsun Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Serkan Tali" 1 yıl, İzmir Kemalpaşa Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ihaleye katılan İzmir Ticaret Odasına kayıtlı "Preston Hafriyat Beton Mamulleri Nakliye İnşaat ve Malzemeleri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile ortağı "İhsan Çoruhlu" ise 6 ay süreyle tüm ihalelerden men edildi.
        
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihaleye katılan  Adana  Ticaret Odasına kayıtlı "Beldetaş Belde Sağlık Sanayi ve Ticaret A.Ş." (2 kez), Esenler Belediye Başkanlığının ihalesine katılan İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı "Ali Uğur"a 1 yıl süreyle tüm ihalelere katılma cezası verildi.
        
SAĞLIK BAKANLIĞI
        
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ise 5 firmaya 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre 6 ya ile 1 yıl arasında değişen sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi.
        
Buna göre İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan, İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı "Medipark Sağlık Teknolojileri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi" ile ortağı "Yasemin Akyürek" Manisa Akhisar Devlet Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan Adana Ticaret Odasına kayıtlı "Efor Ecza Deposu Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi"  ile ortağı "Selda Bozdan" 1 yıl, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliği tarafından yapılan ihaleye katılan  Ankara  Ticaret Odasına kayıtlı "Tuna-Sa İç ve Dış Ticaret Pazarlama Limited Şirketi" ile ortağı "Esin Tuna" Konya Beyhekim Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliğinin ihalesine giren Konya Ticaret Odasına kayıtlı "Büsan Özel Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi" 1 yıl, Tokat Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından yapılan ihaleye katılan Tokat Bakkallar Manifaturacılar Tuhafiyeciler Esnaf Odasına kayıtlı "Eko Sağlık (Bekir Cebeci)" 6 ay süreyle ihalelerden men edildi. Söz konusu kişi ve firmalar belirtilen süreler içerisinde yapılacak olan ihalelere katılamayacak.
        
4734-4735 SAYILI KANUNLAR
        
4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu "yasak fiil veya davranışları" düzenliyor.
        
Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor:
        
"Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
        
-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
        
-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
        
-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek."
        
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
        
Öte yandan İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre 9 kişi ve firmaya 6 ay süreyle kurum ihalelerine katılma cezası verdi. Yasak getirilen kişi ve firmalar, ihaleyi yapan yerler ve yasak süreleri şöyle:
        
"Manavgat Belediye Başkanlığının ihalesine katılan ve Antalya´da bulunan Kader Cesur, Tekirdağ Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ihaleye giren Tekirdağ Seyyar Esnaf ve Pazarcılar Odasına kayıtlı Ethem Mollayusufoğulları, Tekirdağ Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ihaleye giren, Tekirdağ Madeni Eşya ve Ağaç İşleri Sanatkarlar Odasına kayıtlı Salih İmre, Manavgat Belediye Başkanlığının ihalesine katılan Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı Ramazan Şen, Tekirdağ Belediye Başkanlığının ihalesine giren Tekirdağ Madeni Eşya ve Ağaç İşleri Sanatkarlar Odasına kayıtlı Doğan Bayındır, Manavgat Belediye Başkanlığının ihalesine katılan ve Antalya´da bulunan Tezcan Akın,Çorum Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ihaleye giren ve Çorum´da bulunan Mustafa Çıtak, Safranbolu Belediye Başkanlığının ihalesine katılan ve Safranbolu´da bulunan Cihan Civil, Tekirdağ Belediye Başkanlığının ihalesine katılan Tekirdağ Seyyar Esnaf ve Pazarcılar Odasına kayıtlı Mahmut Akkuş"
        
Söz konusu kişi ve firmalar, 6´şar ay süreyle İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan ihalelere giremeyecek.
        
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, "ihaleye fesat karıştırmak, ihale hükümlerini yerine getirmeme ya da eksik getirme" gibi durumlarda, ilgililere değişik sürelerle ceza verilmesini öngörüyor.
AA

Geri Dön