27 / 04 / 2024

Büyükşehir belediye encümeni nasıl seçilir?

Büyükşehir belediye encümeni nasıl seçilir?

Büyükşehir Belediye Encümeni, Genel Sekreter, büyükşehir belediyesinin imar, fen, hukuk, hesap ve yazı işleri ve personel işlerini yürüten birim başkanlarından oluşuyor. Peki, büyükşehir belediye encümeni nasıl seçilir?



Büyükşehir belediye encümeni nasıl seçilir?

Büyükşehir Belediye Encümeni, Büyük Şehir Belediye Başkanı veya tevkil edeceği şahsın başkanlığında, Genel Sekreter, büyük şehir belediyesinin imar, fen, hukuk, hesap ve yazı işleri ve personel işlerini yürüten birim başkanlarından oluşuyor.

    

Encümene üye olarak katılma da esas, hangi sıfat ve ünvanla olursa olsun ilgili birim başkanlığını asaleten veya vekaleten yürütmektir. Büyük Şehir Belediyesinin, başkanları Encümene katılacak birimlerini, daire başkanlığı veya müdürlük şeklinde teşkilatlandırılmış olması üyelik sıfatına etkili olamaz.

    

1351 sayılı Kanunla kurulup 3196 sayılı Kanunla  Ankara  Belediyesine, bu Kanunun Geçici 1 inci maddesiyle de Ankara Büyük Şehir Belediyesine bağlanmış bulunan ve bu belediyenin imar işlerini yürüten birimin başkanı olan Ankara Belediyesi (Şehri) imar müdürü de, bu ünvanla ve üye sıfatıyla encümene katılır.

    

Encümenin Görev ve Yetkileri

Büyük Şehir Belediye Encümenleri, 1580 sayılı Belediye Kanunu ile diğer mevzuatın belediye encümenlerine verdiği görevleri yapmak ve yetkileri kullanmakla beraber, 3030 sayılı Kanunun ve bu Yönetmeliğin verdiği görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.

    

Encümenle ilgili olarak bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Belediye Kanunu hükümleri uygulanır.

    

Büyükşehir Belediye Başkanı Görev ve Yetkileri

Büyük Şehir Belediye Başkanı, 1580 sayılı Belediye Kanununun belediye başkanlarına ve 3030 sayılı Kanunun büyük şehir belediye başkanlarına verdiği görevleri yerine getirir ve tanıdığı bütün yetkileri kullanır.

    

Büyük şehir belediye başkanları, büyük şehir belediye meclise ile ilçe belediye meclis kararlarını tetkikle aynen veya tadilen tasdik ve yahut meclislerde tekrar görüşülmesini isteme görev ve yetkilerini kullanmada Belediye Kanunun, meclis kararlarının tetkik ve tasdiki konusunda, yetkili idari vesayet makamlarına tanıdığı süreleri göz önünde bulundurur ve aynı şekilde iş ve işlem yaparlar.

    

Bu süreler, büyük şehir belediye başkanları için en çok 15 gündür. Noksanların ikmali için yapılacak yazışmalarla geçecek süreler 15 günlük süreye dahil değildir.

    

İlgili Belediye Meclislerinin bu süre sonunda yetkili idari yargı merciine başvurma hakları saklı olduğu gibi, büyük şehir belediye başkanlarının da, 2/3 çoğunlukla ısrar edilip kesinleşen meclis kararlarına karşı aynı şekilde idari yargı merciine başvurma hak ve yetkileri saklıdır.

    

Büyük Şehir Belediye Başkanlarının gerektiğinde görev ve yetkilerinden bir veya birkaçını ilçe belediye başkanlarına devretme yetkisi, 3030 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde sayılanlarla sınırlı olmadığı gibi devamlı da değildir. Gerektiğinde aynı şekil ve şartlarla ve aynı usulle geri alınabilir.

    

Büyük Şehir Belediye Başkanı, büyük şehir dahilinde genel koordinasyon sağlamak amacıyla ilçe belediye başkanları ile istişari mahiyette ayda en az bir defa toplantı yapar.



Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Yönetmelik!



Geri Dön