28 / 04 / 2024

Büyükşehir belediyesi olma şartları!

Büyükşehir belediyesi olma şartları!

Büyükşehir belediyesi yönetiminin hukukî statüsünü düzenlemek, hizmetlerin plânlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre, Büyükşehir belediyesi olma şartları nelerdir?



Büyükşehir belediyesi olma şartları!

Büyükşehir belediyesi yönetiminin hukukî statüsünü düzenlemek, hizmetlerin plânlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereğince, 

en az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve  sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi, büyükşehir belediyesi olarak ifade ediliyor.


Türkiye'de kimi belediyeler ilçe belediyesi iken, kimi belediyeler ise Büyükşehir Belediyesi niteliğine sahip oluyor. Peki büyükşehir belediyesi olma şartları nelerdir? Büyükşehir belediyesi nasıl olunur?


Büyükşehir belediyesi olma kriterleri:

Büyükşehir belediyesi olma koşulları aynı kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000'den fazla olan il  belediyeleri, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir.


-Büyükşehir belediyelerinin sınırları, adını aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırlarıdır.


-İlçe belediyelerinin sınırları, bu ilçelerin, büyükşehir belediyesi içinde kalan kısımlarının sınırlarıdır.


-İlk kademe belediyelerinin, büyükşehir belediye sınırları dışında belediye sınırı olamaz.


Büyükşehir belediyesi olan iller hangileri 2014?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön