Buz Rezidans'ın vergileri ödendi mi?
Vergi hukukunun bu hukuk dallarıyla yakın ilgisi bulunduğu için kimi zaman vergiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunduklarını yazan sayın Faruk, Ataşehir Belediyesi'ndeki rezidans skandalıyla ilgili haberlerine atıfta bulunarak şu tespitlerde bulundu:
"İlgezdi, yüzde 50 hissesine sahip olduğu Erguvan inşaat Şirketi'ne kayıtlı olan ve yine Ataşehir sınırları içinde bulunan bir arsadaki 1.137 metrekarelik payını 16 Şubat 2011 tarihinde 675 bin lira karşılığında satın aldı. Yaklaşık üç ay sonra 17 Mayıs 2011 tarihinde bu arsayı Büyük Uzunlar AŞ. Ve kat karşılığı devretti. Bu arsa üzerinde yükselen 28 katlı, 115 daireli lüks apartman binası "BUZ Rezidans" adını taşıyor. İlgezdi, yaptığı anlaşma çerçevesinde 17 dairenin sahibi oldu. İlgezdi, devir karşılığı aldığı 17 daireden ikisini sattığını, kalanları eşi CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile iki kızının üzerine yaptığını belirtti.
Arsa karşılığı inşaat elde edilmesi halinde vergiyi doğuran olay, müteahhidin arsa karşılığı olan konutu (rezidans) arsa sahibine teslimiyle gerçekleşir. Kat karşılığı alınan 17 rezidanstan birinin satılması halinde gelir vergisi ve KDV söz konusu olmaz. Ancak rezidansın tapuya kaydedilmesinden itibaren beş yıl içinde aynı ya da farklı kişilere (yılda ve olayda tekerrür) rezidans satılması halinde satışı yapan kişinin yani Battal İlgezdi'nin gerçek usulde vergi mükellefi olmak ve KDV, geçici vergi ile yıllık gelir vergisi hesabı yapması gerekiyor. Bu bilgi açıklamamın ilki. Dolayısıyla bu Battal İlgezdi ye vereceğim iyi haber.
Asıl kötü olanı şu ki, Battal İlgezdi'nin arsayı edindiği tart) ile bu arsayı rezidansa dönüştürdüğü tarih aralığı beş yıldan az. Bu nedenle olayın bir de değer atış kazancı boyutu var. Öyle ya, 675 bin lira bedelli arsa 30 Milyon liraya fırladı. O halde vergi kanunları gereği aradaki farkın değer artış kazancına tabi tutularak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergisi artan oranlı ki; oranları söyleyip Battal İlgezdi'nin moralini bozmayayım.
Ödenecek değer artış kazancının kabaca 10 milyon TL civarında olduğunu belirtmekle yetmeyim. Battal İlgezdi, kat karşılığında almış olduğu 17 rezidansı beş yıl geçmeden testim aldığı ve sonra beş yıl geçmeden iki rezidans satışı gerçekleştirdiği için vergisel yükümlülüklerini yerine getirmiş mi? Yani değer artış kazancı, KDV, gelir vergisi ödemelerini yapmış mı? Vergisini ödeyen bir vatandaş olarak Battal İlgezdi'nin cevabını merak ediyorum. Ayrıca verilen beyannamelerle ödenen vergilere ait ödeme makbuzlarının kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyorum.
Rezidansın eş ve çocuklara bağışlanması halinde bağışlanan kişilerin, "yazımız özelinde sol yumruğunu havaya kaldıran Rezidans Kraliçesi milletvekili ile çocuğunun" veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermesi, tahakkuk eden vergiyi de ödemesi gerekiyor. Rezidansın sevgiliye bağışlanmasının vergisi daha yüksek ama eşe ve çocuğa bağışlanması halinde vergisi daha düşük. Ataşehir Buz Rezidanstaki bağış, eş ve çocuğa yapıldığı için biz bu oranlan belirtmekle iktifa edelim. Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre, öncelikle rezidansın emlak vergisine esas değerinin belediyeden alınacak bir yazı ile tespit edilmesi gerekiyor. 2015 yılı için yayınlanan tebliğe göre, eş ve çocuklara bağışlarda, 3.711 lira vergiden istisna tutuluyor. Daha sonra bağışlanan rezidansların emlak vergisi değerinde, ilk 200 bin lira için yüzde 5, sonra gelen 480 bin lira için yüzde 7,5, sonra geleni milyon 60 bin lira için yüzde 10, sonra geleni milyon 900 bin lira için yüzde 12,50, bağışın 3 milyon 640 bin lirayı aşan kısmı için yüzde 15 oranında artan oranlı bir vergi ödenmesi gerekiyor.
Rezidans kraliçesine eşi tarafından bağışlanan rezidansların değerinin 30 Milyon lira olduğu ileri sürülüyor. Bu durumda sol yumruğuyla meşhur olan vekilin, bağışlama yoluyla maliki olduğu 30 milyon lira tutarındaki rezidansları için ödemesi gereken veraset ve intikal vergisi tutan 4 milyon 343 Bin lira tutuyor. Şimdi Rezidans kraliçesine sesleniyorum. Vergi dairesine vermiş olduğunuz veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile ödediğiniz vergi makbuzlarını, sol elinizle yavaşça yukarı kaldırınız.
İlgezdi ailesi şayet bu yazdıklarımdan bir şey anlamadıysa, daha önce Doğan Medyada yazan ve şuan hastalığa bağlı tedavi nedeniyle yazılarına ara vermiş olan Şükrü Kızılot Hocanın, 5 Şubat 2014 tarihli "Evi Satalım mı bağışlayalım mı" başlıklı yazısını okumalarını tavsiye ediyorum.
Yeni Akit