02 / 05 / 2024

CAKA Projesi 'Sakin kent' Seferihisar'da gerçekleşecek!

CAKA Projesi 'Sakin kent' Seferihisar'da gerçekleşecek!

CAKA Projesi kapsamında, 2010 yaz etkinliğini Türkiye´nin sakin kenti İzmir´in Seferihisar ilçesinde gerçekleşecek



Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları, CAKA Projesi kapsamında, 2010 yaz etkinliğini Türkiye´nin sakin kenti İzmir´in Seferihisar ilçesinde gerçekleştirecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Seferihisar Belediyesince organize edilen etkinlik, 1-7 Eylül tarihlerinde yapılacak. Etkinlik kapsamında yurt içi ve dışından pek çok sanatçı Seferihisar halkıyla buluşacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşlarının 2010 yılında gerçekleştireceği ikinci etkinlik olan "CAKA Seferihisar Uluslararası Yaz Akademisi 2010"a, Kültür ve Turizm Bakanlığı,  İzmir  Seferihisar Belediyesi Yıldız Eğitim Kültür ve Sanat Derneği ile yerel girişimciler destek verecek.

Cihat Aşkın´ın sanat yönetmenliğini yapacağı etkinlik, yurt içi ve dışından birçok önemli sanatçıyı bünyesinde barındıracak.

Yaz akademisi süresince Cihat Aşkın ile birlikte Peter Fisher ve Sevil Ulucan keman, Jiri Barta çello ve Ömer Yöndem oda müziği konularında katılımcılarla çalışmalar yapacak.

Mehru Ensari ve Melin Molla´nın katılımcıların piyano eşliklerini yapacağı Yaz Akademisi´nde, Avhsalom Weinstein enstrüman yapımı konusunda seminerler verecek.

Türkiye´nin en önemli fotoğraf sanatçılarından Mehmet Çağlarer de tüm Yaz Akademisi´ni ve CAKA etkinliklerini fotoğraflayarak, Seferihisar-CAKA bütünleşmesini belgeleyecek.

-CAKA PROJESİ-

Proje ile Türkiye´deki yetenekli gençlerin sanat dünyasına kazandırılması amaçlanıyor.

"Yaratıcı ve üretici, yerel kültür özelliklerine sahip çıkarak saygı gösteren" bireyler yetiştirilmesini hedefleyen eğitim sistemi, "herkesin keman öğrenebileceğini ve kemana başlangıç yaşı olmadığı"nı esas alıyor.

Çocukların rahatlıkla başvuruda bulunabildiği ve miniklerin birçok arkadaşıyla aynı ortamda müzik yapma zevkini tadabileceği belirtilen eğitim projesi ile "TBMM´ye girecek 550 milletvekilinin tümü olmasa da 400´ünün keman çalıyor olması" amaçlanıyor.

-CİTTASLOW (SAKİN ŞEHİR)-

İlk kez İtalya´da 1999 yılında ortaya çıkan "sakin şehir" kavramı, üretimden tüketime, çevreden mimariye, kültürden eğitime birçok alanda daha yaşanılabilir kentler oluşturmayı ve bu standartları korumayı hedefleyen bir çeşit kentsel manifesto olarak tanımlanıyor.

İtalya Toskana´daki ´Chianti´ şehri ilk sakin şehir unvanını alan kent olarak tarihe geçerken, İzmir´in Seferihisar ilçesi de bu sertifikayı alan ilk Türk kenti oldu.

Bugün Avustralya, Güney Kore, Norveç, İspanya, Hollanda, Almanya, İngiltere, İskoçya, İsveç gibi ülkelerde 100´den fazla yerleşim biriminde "sakin şehir" bayrağı dalgalanıyor.

Sakin şehir sertifikasını alabilmek için 60´tan fazla kriterin en az yüzde 50´sini yerine getirmek gerekiyor.
AA


Geri Dön