03 / 05 / 2024

çakıt Hidroelektrik Santrali hizmete açıldı!

çakıt Hidroelektrik Santrali hizmete açıldı!

Yeşil Enerji'yi satın alarak enerji piyasasına giren Norveçli Statkraft'ın Türkiye'deki yatırımlarının ilki Adana'nın Karaisalı İlçesi Kapıkaya köyünde yapılan çakıt Hidroelektrik Santrali ile devreye girdi



Yeşil Enerji'yi satın alarak enerji piyasasına giren Norveçli Statkraft'ın Türkiye'deki yatırımlarının ilki Adana'nın Karaisalı İlçesi Kapıkaya köyünde yapılan çakıt Hidroelektrik Santrali ile devreye girdi. Temiz enerji olarak adlandırılan ve kurulu gücü 32 bin ev halkının elektrik tüketimini karşılayacak santralin açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş,  Adana  Valisi ılhan Atış, Norveç Petrol Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ove Flakter, Norveç Büyükelçisi Cecilia Landsverk yaptı.

Yeni yatırımlar yolda

Santral, Adana Karaisalı'da bulunan çakıt suyuna bağlı akarsu santrali olarak çalışacak. Kurulu gücü 20 MW olan tesis, yılda ortalama 95 GWH üretim yapacak. 32 bin ev halkının elektrik tüketimini karşılayacak. Yenilenebilir olma özelliği nedeniyle enerji için Türkiye'nin kasasında para çıkmayacak. Santral Türkiye istatistiklerine göre yüzde 1'lik temel elektrik ihtiyacına cevap verecek. Bölge halkına ise istihdam sağlayacak. Ayrıca Statkraft bölgede bir de Anadolu Lisesi yapacak.

Gurup enerji sektöründe 600 milyon dolarlık ekstra yatırım yapmaya da hazırlanıyor.

Törende bir konuşma yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2023'te 100. yılını tamamlayan Türkiye'nin yerel kaynaklarının tamamını harekete geçirmiş olacağını söyledi.
Bugün/Gökhan ÖZDAĞ


Geri Dön