02 / 01 / 2025

'Çakma Wenice Kids' için Çin'de dava açılıyor

'Çakma Wenice Kids' için Çin'de dava açılıyor

Çin, ürünlerden sonra mağaza taklitçiliğine de başladı. Yerli çocuk giyim firması Wenice Kids mağazalarının aynısı Çin'deki bir alışveriş merkezinde açıldı 



Bir müşterileri vasıtasıyla durumu öğrenen firmanın üst yöneticisi (CEO) Oktay Özdemir, yaptırdıkları araştırma neticesinde yeni bir şokla karşılaştı. Şimdiye kadar ülkede üç mağaza tespit eden firma yönetimi, Türk firmalarını birebir kopyaladığı için dava açmaya hazırlanıyor. 56 ülkeye çocuk giyim ürünleri ihraç eden firmanın CEO'su Özdemir, Çin'de açacakları davanın aynı zamanda marka kavramının da sınavı olacağını söyledi.

Bugüne kadar dünyada hiçbir firmanın konseptiyle birlikte kopyalanmadığını vurgulayan Özdemir, Çin'deki Türk vatandaşlarından çok sayıda mail geldiğini belirterek, "Şu anda onlar da kendi bölgelerinde kaçak Wenice mağazaları arıyor. Biz de 4-5 kişilik bir ekiple Çin'e gidip arayabildiğimiz kadar kaçak mağaza arayacağız." dedi. Çin'in markalarını kullanarak Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Balkanlar'a büyük hacimlerde çocuk elbisesi satışı yaptığını da öğrendiklerini aktaran Özdemir, "Çin'de delil dosyasını tamamlayacak ve davamızı orada ticaret mahkemesinde açacağız." diye konuştu. Firma, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Özdemir, kaçak mağazaları kapattıktan sonra yeni mağazalar açacaklarını dile getirdi.
Arif BAYRAKTAR/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ürünler kesmedi, Çinliler mağazayı da kopyaladı

Wenice adlı Türk şirketinin CEO'su Oktay Özdemir, Pekin'de ürünlerinin yanı sıra 3 taklit mağaza tespit ettiklerini, 5-10 milyon euro arasında tazminat davası açacaklarını söyledi
Çin ürünlerden sonra mağazaları da taklit etmeye başladı. Wenice adlı Türk şirketinin CEO'su Oktay Özdemir, Çin'de bugüne kadar 3 taklit mağaza tespit ettiklerini söyledi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Wenice CEO'su Oktay Özdemir, Çin'deki taklit Venice mağazalarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'na, girişimde bulunulması için başvuru yaptıklarını söyledi. Bir müşterilerinin Pekin'de alışveriş merkezini dolaşırken Wenice mağazası görüp kendilerini haberdar etmesi üzerine bilgi sahibi olduklarını anlatan Özdemir, taklit mağazadaki ürünlerin Venice'in önceki sezon koleksiyonunun birebir kopyaları olduğunu kaydetti.

DAVA AÇILACAK
"Bir Türk markasının bu şekilde kopyalanması Türkiye'nin tekstilde, tasarımda ve kalitede geldiği noktayı gösteriyor" diyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada hiçbir marka, konseptiyle kopyalanmamıştır. Çin'de bugüne kadar 3 taklit mağaza tespit ettik. Konuyla ilgili Türkiye'de başvurularımızı yaptık. Önümüzdeki hafta Çin'e giderek gerekli çalışmaları yapacağız.'' Özdemir, iki hafta sonra, Çin'de tespit ettikleri taklit mağazalar için 5-10 milyon euro arasında tazminat davası açacaklarını bildirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde "Marka Koruma Birimi" oluşturulmasını isteyen Özdemir, bu vakanın Türkiye'de üretim yapılmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.

'Sütten hızlı ürün satıyoruz'
Ekim ayında Çin'e ciddi bir giriş yapmayı planladıklarını dile getiren Wenice CEO'su Özdemir "Rafta duran sütten daha hızlı ürün satan markayız. 300 mağazası olan bir İtalyan grupla anlaştık. Böylece mağaza sayımız katlanacak. Haftaya Hindistan'da, 15 gün sonra da Japonya'da mağaza açacağız" dedi.

'Taklitçiliğe dur denilmeli'
Özdemir, Wenice ürünlerinin satıldığına dair Bosna Hersek, Rusya ve Orta Asya ülkelerinden de şikayetler geldiğini, Rusya, Gürcistan ve Balkan ülkelerine Wenice ürünlerinin taklitlerinin, Çin üretimi olarak girdiğini tespit ettiklerini kaydetti. Bir gazetecinin "Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylar, taklit mağazalara karşı hareketinizi sekteye uğratabilir mi?" sorusunu Özdemir, şöyle yanıtladı: "Sekteye uğramamasını diliyoruz. Çünkü bu, dünyada markaların korunması açısından çok önemli. Marka tescillerine ciddi paralar ödüyoruz. Koruma altına alınmayacaksak, marka tescilinin ne anlamı var? Çin'den de pozitif bir girişim bekliyoruz".
Sabah

Çakma Wenice mahkemelik

Ekim ayında Çin'e ciddi bir giriş yapmayı planlayan Wenice Mağazası, Çin'de tespit ettiği taklit Wenice mağazalarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığına, girişimde bulunulması için başvuru yaptıklarını bildirdi. Wenice Üst Yöneticisi (CEO) Oktay Özdemir, taklit mağazadaki ürünlerin Wenice'in önceki sezon koleksiyonunun birebir kopyaları olduğunu söyledi. Özdemir, yaklaşık iki hafta sonra, Çin'de tespit ettikleri taklit mağazalar için 5-10 milyon euro arasında tazminat davası açacaklarını bildirdi. Oktay Özdemir, Dış Ticaret Müsteşarlığınında “Marka Koruma Birimi” oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Bir Türk markasının bu şekilde kopyalanması Türkiye'nin tekstilde, tasarımda ve kalitede geldiği noktayı gösteriyor. Bugün dünyada hiçbir marka, konseptiyle kopyalanmamıştır. Çin'de bugüne kadar 3 taklit mağaza tespit ettik.Türkiye'de bütün başvurularımızı yaptık. Önümüzdeki hafta da Çin'e giderek gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.
Türkiye


Geri Dön