04 / 05 / 2024

Çaldıran'a Beş Asırlık Barış anıtı yapılacak!

Çaldıran'a Beş Asırlık Barış anıtı yapılacak!

Çaldıran Kaymakamı Dündar " Vanlı bir akademisyen tarafından tasarlanan bu anıtta, dönemin Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile İran Şahı İsmail’in mermer kaidesi bulunacak " dedi...



Türkiye ile İran arasında 5 asırdır süren dostluğa dikkati çekmek amacıyla, Van'ın Çaldıran ilçesinde anıt yapılacak.


Çaldıran Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı ile desteklenen "Kaz Gölünün Korunması ve Turizme Kazandırılması" projesi uygulama alanına, 5 asırlık Türk-İran dostluğunu anlatan anıt dikilecek.


Türklerle ve İranlılar arasında yaşanan son savaş olan Çaldıran Savaşı ile sonrasında yapılan ve halen devam eden barışın 500. yılını simgeleyecek anıt, Kaz Gölü Projesi uygulama alanına kurulacak. Yapılacak 5 metrelik anıtta, 500 yıl önce yaşanan Çaldıran Savaşı'nda Osmanlı ordusunun başında bulunan Yavuz Sultan Selim ile İran Şahı İsmail'in kaideleri yer alacak.


Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaymakamlık Proje Ofisi tarafından hazırlanan bu projeye "Beş Asırlık Barış" adını verdiklerini söyledi.


23 Ağustos 2014'te Çaldıran Savaşı'nın 500. yılının çeşitli etkinliklerle kutlanacağını belirten Dündar, bu çerçevede "Kaz Gölünün Korunması ve Turizme Kazandırılması" projesi uygulama alanına, 5 asırlık Türk-İran dostluğuna dikkati çekmek için anıt dikileceğini ifade etti.


Türk ve İran devletlerinin 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması'yla başlayan dostluğun günümüze kadar devam ettiğine işaret eden Dündar, şunları:


"Bu barışın 500. yılını kutlayacağız. Kaymakamlık olarak yaptığımız bir çalışmayla buna 'Beş Asırlık Barış' adını verdik. Anıtta dönemin Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim ile İran Şahı İsmail'in mermer kaidesi olacak. Vanlı bir akademisyen tarafından tasarlanan anıt, yaklaşık 5 metre yüksekliğinde olacak. Anıt ile 5 asırlık barış, Çaldıran için önemli bir değer olacak. İlçede bu çalışmaları desteklemek için ağustos ayında bir kültür ve sanat festivali de düzenleyeceğiz. İran ve Azerbaycan'ın da dahil edilebileceği kutlamayla ilgili Valiliğimize ve ilgili bakanlıklara yazışmalarımızı yaptık."


AA


Geri Dön