Çalık Enerji Ahal-2 devlet elektrik santralini devreye aldı!
Çalık Enerji İş Geliştirme Direktörü Halil Sarıbay, 28 Aralık 2014 tarihinde bir açılış töreni ile 252.2 MW gücünde Ahal-2 devlet elektrik santralini devreye aldıklarını bildirdi.
Elektrik santrallerinin yanı sıra şalt merkezleri, iletim hatları, elektrik dağıtım ve altyapı projeleri ile ata vatana hizmet verdiklerini belirten Çalık Enerji İş Geliştirme Direktörü Halil Sarıbay, 28 Aralık 2014 tarihinde bir açılış töreni ile 252.2 MW gücünde Ahal-2 devlet elektrik santralini devreye aldıklarını bildirdi. Türkmenistan'da tamamlamış oldukları santral sayısının 10'a ulaştığını kaydeden Sanbay, 2014 sonu itibarıyla toplam bin 800 MW kurulu gücü ülkenin hizmetine sunduklarını dile getirdi.
Güç sistemleri, EPC müteahhitliği, elektrik iletim ve dağıtım, elektrik ticareti ile petrol ve doğalgaz projelerinde faaliyet gösteren Çalık Enerji'nin 1998 yılında kurulduğunu belirten Halil Sarıbay, şirketin Orta Asya'dan OrtaDoğu'ya, Balkanlar'dan Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada yatırımlarına devam ettiğini söyledi. Sarıbay, bugün yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağladıkları bilgisini verdi.
Türkmenistan'ın Çalık Enerji açısından ayrı bir önem taşıdığını aktaran Halil Sarıbay, hızlı sosyo-ekonomik kalkınma kaydeden ülkenin Orta Asya bölgesin'de stratejik öneme sahip bir konumda yer aldığını ve zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu ifade etti. Sarıbay, "Türkmenistan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedow'un vizyonu ve liderliğinde hızlı adımlar ile istikrar ve refah yolunda yürümeye devam ediyor. Devlet Başkanı'nın vizyonunun yansıması olarak ortaya koyduğu 2013-2020 enerji stratejisi çerçevesinde Türkmenistan'a enerjiden tekstile, inşaattan altyapı projelerine kadar birçok alanda hizmet vermeye devam ediyoruz" dedi.
"Projemizi Asya Olimpiyatları öncesi tamamlayacağız"
Türkmenistan'ın enerji ihtiyaçlarını uygun ve ileri teknolojiye sahip ekipmanlar kullanarak karşıladıklarını dile getiren Halil Sarıbay, "Bugüne kadar Türkmenistan'da 10 elektrik santrali, iki şalt tesisi ve bir de elektrik üretim dağıtım projesi tamamladık. 2014 yılında devreye aldığımız 147 MW gücünde Mari-2,150 MW gücünde Lebap ve 252.2 MW gücünde Ahal-2 elektrik santralleri projeleriyle birlikte toplamda bin 800 MW kurulu gücünde elektrik santralinin yapımını gerçekleştirdik" diye konuştu. Yapımına devam ettikleri 500 MW gücünde Derveze Basit Çevrim Elektrik Santrali'ni de bu yaz devreye almayı planladıklarını anlatan Sarıbay, şöyle devam etti: "Uç etaptan oluşan ve birinci etabının çalışmalarına 2012 yılında başladığımız Aşkabat Şehrine İstikrarlı Elektrik Enerjisi Sağlanması' projesinin ikinci ve üçüncü etabının saha çalışmalarına başladık. Projeyi, 2017 yılında Aşkabat'ta yapılacak Asya Olimpiyatları öncesi tamamlamayı planlıyoruz." "Türkmenistan'da endüstriyel yatırımlar devam edecek" Türkmenistan'ın gerek sahip olduğu zengin enerji kaynakları gerekse dünya enerji koridorundaki stratejik konumu sayesinde büyümesinin devam ettiğine dikkat çeken Halil Sarıbay, "Dünya ekonomilerinin büyüme hızlarının sınırlı kaldığı 2014 yılında, Türkmenistan'ın gayri safî yurt içi hasılası yüzde 10'un üzerinde büyüdü. Bu büyüme'de Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedow'un ülkede gerçekleştirdiği kalkınma ve refah programının payı büyük. Gelişmenin uzun bir süre devam etmesi beklenen Türkmenistan'da, inşaattan enerjiye, sağlıktan eğitime birçok alanda endüstriyel yatırımlar devam edecek" ifadesinde bulundu.
Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulunan Halil Sarıbay, "Türkiye ile Türkmenistan arasındaki dostluk, sadece uluslararası ilişkilerin kalıpları içinde değerlendirilemeyecek kadar büyük ve kalıcı. Türk ve Türkmen halkları arasında, ilhamını tarihin derinliklerinden alan bir kardeşlik hukuku var. Türkmenistan, Asya'nın parlayan bir yıldızı olarak varlığım bundan sonra da sürdürmeye devam edecek" dedi.
Dünya Ek