25 / 12 / 2024

Çalık Enerji Holding, Libya'da Alman ve Çinliler'i geride bıraktı!

Çalık Enerji Holding, Libya'da Alman ve Çinliler'i geride bıraktı!

Libya’da Alman ve Çin firmalarını geride bırakarak 350 milyon dolarlık kombine çevrim santrali ihalesini kazanan Çalık Enerji Holding, Irak’ta da petrol yüzey tesisleri kurulumu dahil yeni projeleri sürdürüyor.




Yurtdışı projelerine Türkmenistan’da başlayıp yatırım ağını genişleten Çalık Enerji Holding, çeşitli sorunların yaşandığı Libya ve Irak’ta büyük çaplı projeler üstlenmeye devam ediyor. Libya’da Alman ve Çin firmalarını geride bırakarak 350 milyon dolarlık kombine çevrim santrali ihalesini kazanan Çalık Enerji Holding, Irak’ta da petrol yüzey tesisleri kurulumu dahil yeni projeleri sürdürüyor.


Türkmenistan’da üstlendiği önemli projelerle dikkat çeken Çalık Enerji Holding, Irak ve Libya gibi iki zor coğrafyanın yanı sıra diğer bölge ülkelerinde yatırımlarına devam ediyor. Şirketin bölgedeki yatırımlarını DÜNYA’ya değerlendiren Çalık Enerji Holding İş Geliştirme Direktörü Halil Sarıbay, Özal hükümetinin politikasına bağlı ilk dış açılımı Ahmet Çalık’ın Türkmenistan’a giderek gerçekleştirdiğini söyledi. Türkmenistan’da tekstil ile başlayan çalışmaların, inşaat ve enerji sektörlerine yöneldiğini belirten Sarıbay, ülkede büyümenin Çalık Holding’e duyulan güven sayesinde yakalandığı bilgisini verdi. Türkmenistan’da her iki yılda bir tesis bitirerek 10 santrale ulaştıklarını anlatan Sarıbay, yeni pazar arayışları çerçevesinde rotalarını Özbekistan’a çevirdiklerini kaydetti. Özbekistan ve Türkmenistan’daki enerji tecrübelerinin kedilerini Irak’a yönelttiğini söyleyen Sarıbay, yaklaşık üç ay önce bitirdikleri santrali Irak Enerji Bakanlığı’na teslim ettiklerini anlattı. Sarıbay, Irak’ta dünya devlerini geride bırakarak Al Khairat ve Nainawa santral ihalelerini kazandıklarını söyledi. 


Irak’ta yatırımlar sürüyor 

Irak’taki son gelişmeleri üzüntüyle takip etmekle beraber düşüncelerini ve hedefl erini değiştirmediklerini dile getiren Sarıbay, “Şu anda devam eden ihalelerimiz var, Irak’ta hiçbir şey olamamış gibi ve eskisinden daha iyi olacağı umuduyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. En kısa zamanda eskisinden daha iyi daha stabil, politik olarak da daha uygun şartlar sunacağını düşünüyoruz” dedi. Diğer Türk firmalarının da aynı şekilde ve hızda işlerine devam ettiklerini belirten Sarıbay, “Münferit saldırılar veya tehditler olabilir. Coğrafi şartlar nedeniyle olmakla birlikte bunlar Türk firmalarına veya Türkiye’ye yönelik bir şey değil. Dolayısıyla Türk firmaları çalışmalarına hiç ara vermeden devam ediyor” dedi. Irak’ta yeni projelere hazırlandıklarına da vurgu yapan Sarıbay, “Hem Irak Elektrik Bakanlığı’nın açtığı ihalelerle hem de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Irak’ta Shell, BP, Lukoil gibi uluslararası petrol firmalarının sahalarındaki yüzey tesisi projeleriyle ilgileniyoruz ve ihalelerine hazırlanıyoruz” diye konuştu. Gürcistan’da dönemin hükümetinin talebi üzerine Rusların kazandığı bir ihaleye teklif vererek işi üstlendiklerini dile getiren Sarıbay, yeni hükümetin de projenin devamı yönünde karar verdiğini, bu ülkede de su, rüzgar ve elektrik çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti. 


Libya’da ipi önde göğüsledi 

Birçok firmanın riskli gördüğü Libya’da da ağır koşullara rağmen başarılı projeler üstlendiklerini kaydeden Sarıbay, açılan bir uluslararası ihalede, Alman, Çin ve Güney Kore firmalarını geride bırakarak ipi göğüslediklerini anlattı. 550 MW gücünde 350 milyon dolarlık projeye ilişkin kontrat imzaladıklarını aktaran Sarıbay, işe başlamak için de yükümlülüklerin karşılıklı gerçekleştirilmesini beklediklerini belirtti. Sarıbay, Gürcistan, Türkmenistan, Aşkabat’ta devam eden projeler yanı sıra yeni ihalelere hazırlandıklarını kaydederken Afrika ülkelerine de yönelmeye başladıklarını ifade etti. Bu kapsamda, Nijerya, Tunus ve Cezayir’de bazı ihalelere gireceklerini dile getiren Sarıbay, Avrupa’da proje üstlenecek rekabetçi yapıya sahip olduklarını ancak orada yapılacak santrallerin kendilerini büyüklük açısından cezbetmediğini söyledi.


Irak'ta Amerikalı firmaları geçerek ödüle uzandı 

Halil Sarıbay, Irak’ta zor koşullarda Amerikalı şirketleri geride bırakarak üstlendikleri projelere ödül geldiğini söyledi. Sarıbay şunları söyledi: “Al Khairat projemiz hem o bölgedeki zorluklar hem de teknik değerlendirmeler neticesinde müteahhitlik ve mühendislik alanında dünyanın en saygın kurumlarından biri kabul edilen New York merkezli ‘Engineering News Record’ dergisi tarafından endüstriyel alanda dünyanın en iyi uluslararası projesi seçildi. Mayısta bütün uluslararası firmaların toplandığı törende de ödülümüzü aldık. Bizi son derece teşvik eden ve gururlanmamızı sağlayan bir ödül oldu.”



Dünya




Geri Dön