27 / 11 / 2024

Çalık Enerji Gürcistan'da iki yeni HES projesine başlayacak!

Çalık Enerji Gürcistan'da iki yeni HES projesine başlayacak!

Gürcistan'ın ilk kombine çevrim santrali olan 230 MW gücündeki Gardabani Elektrik Santrali'nin inşaatına devam eden Çalık Enerji, toplam 223 MW güce sahip olacak iki yeni hidroelektrik santrali inşa edecek...




Gürcistan'ın ilk kombine çevrim santrali olan 230 MW gücündeki Gardabani Elektrik Santrali'nin inşaatına devam eden Çalık Enerji, toplam 223 MW güce sahip olacak iki yeni hidroelektrik santralinin yapım ve işletimine ilişkin mutabakat anlaşmasını geçtiğimiz ay Tiflis'te imzaladı. Gardabani'nin Gürcistan'ın ilk kombine çevrim santrali olduğunu aktaran Çalık Enerji İş Geliştirme Direktörü Halil Sanbay, söz konusu proje devam ederken Alpana ve Sadmeli hidroelektrik santrallerinin yapım ve işletimine ilişkin geçtiğimiz ay Tiflis'te ön mutabakat anlaşması imzaladıklarını bildirdi. 


Biri 70 diğeri ise 153 MW gücünde olması planlanan Alpana ve Sadmeli hidroelektrik santralleri ve barajların inşaatına iki yıllık ön fizibilite çalışmasının ardından başlayacaklarını açıklayan Halil Sarıbay, toplamda 223 MW güce sahip olacak santrallerde üretilen elektriğin bir bölümünün Gürcistan'ın iç ihtiyacında kullanılacağım, kalan kısmm ise sahibi oldukları YEDAŞ Elektrik Dağıtım Şirketi vasıtasıyla Türkiye'de hizmete sunulacağını ifade etti. Gürcistan'daki rüzgar enerjisi projelerini de takip ettiklerini belirten Sarıbay, yalan zamanda bu konuda da çalışma yapacakları bilgisini verdi. 


Türkmenistan'la başladı 

Çalık Enerji'nin yurtdışındaki faaliyetlerine Türkmenistan ile başladığını anlatan Halil Sarıbay, bugün itibarıyla Türkmenistan'ın yanı sıra Özbekistan, Irak, Libya ve Gürcistan'da önemli projeler üstlendiklerine dikkat çekti. Türkmenistan'da bu yılın ekim ayı itibarıyla bin 600 MW kurulu güce ulaştıklarım aktaran Sarıbay, Türkmenistan'da devam eden projeleri hakkında şu bilgileri verdi: "2014 ve 2015 yılları arasında toplam ilave bin MW basit çevrim (simple cycle) gaz elektrik santralini üretime alacağız. Halen 250 MW gücünde Ahal-2 Simple Cycle Gaz Santrali inşasına devam ediyoruz. Ayrıca Derveze 500 MW Simple Cycle Elektrik Santrali işimiz devam ediyor. Öte yandan 2017 yılında Türkmenistan'da yapüacak olan olimpiyatlara yetiştirilmek üzere Aşkabat şehrinin elektrik altyapı modernizasyonu işi üç fazlı olmak üzere ihale edildi. Çalık Enerji olarak bu ihaleyi de kazandık. Projenin ilk fazını bitirdik ve ikinci fazın inşasına başladık. Üçüncü fazını da en kısa zamanda tamamlayarak, bu projeyi de taahhüt etmiş olduğumuz tarihten önce bitireceğiz." Irak'ta yeni ihalelere girdi Halil Sarıbay, Irak'ta ise bin 250 MW Kerbela Simple Cycle Elektrik Santrali'ni ve kuzeyde Nainawa'daki 750 MW gücündeki elektrik santralini tamamlayıp, Elektrik Bakanlığı'na teslim ettiklerini belirtti. Sarıbay, Irak'ta ihalesine girmiş oldukları projelerin de bulunduğunu dile getirdi. Sarıbay, "Irak'ta çok başarılı iki projeye imza attık. Biz projelerimize başladığumzda Irak'ın kurulu gücü 4 bin MW idi. İnşa ettiğimiz iki santralin gücünün 2 bin MW olduğu düşünülürse, tüm ülkedeki gücün yarısına eşit güçte iki tesisi hizmete aldık. Projelerimizin, oradaki enerji gereksinimine büyük katküarı oldu" şeklinde konuştu. 


Libya'da 550 MW'lık enerji santrali Irak'ın yanı sıra Libya'nın El Khumus şehrinde 550 MW gücünde çevrim santralinin de inşaatına devam ettiklerini aktaran Halil Sarıbay, 2013 yılı Ağustos ayında sözleşmesi imzalanan santralin önümüzdeki yılın yaz aylarında tamamlanacağını söyledi. Sarıbay, "Libya'daki yabancı şirketler Libya'yı terk ederken biz projemize devam ediyoruz. Gaz türbinlerimizi sahaya indirdik. Projenin dokuz ay 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlanması planlanıyordu. Fakat Libya'daki seçimler ve hükümet değişikliği nedeniyle projenin başlama safhasında aksamalar oldu. Şu anda işler planladığımız gibi gidiyor. 2015 yılı yaz aylarmda projeyi tamamlayıp, teslim edeceğiz" dedi. Farklı ülkelerde üstlendikleri projelerle iş hacmini her yıl artırdıklarını belirten Halil Sarıbay, "2015 yılında elimizde inşaatını sürdüğümüz en az 2 bin MW'lık elektrik santrali işi olacak. Her sene en az yüzde 20 bu potansiyelin üzerine koymayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Afrika ülkelerine açılmayı planlıyoruz. Ortadoğu, komşu ülkelerimiz ve Afrika ülkeleri bizim hedef coğrafyalarımız. Rusya'da ilgilendiğimiz ülkeler arasında yer alıyor" diye konuştu. 


Halil Sarıbay, Türkiye'de devam eden projeleri hakkında da bilgi verdi. Bu yılın başında Rize'de Adacami Hidroelektrik Santrali'ni devreye aldıklarına işaret eden Sarıbay, şunları kaydetti: "Ayrıca Çankırı Orta'da cevheri bize ait olan 150 MW'lık kömür santrali yapacağız. Finansmanını sağladık, projeye başlayacağız. Yine 150 MW gücünde Kızkayası Hidroelektirk Santrali lisansımız var. 


Onunda fizibilite çalışmalarını tamamladık. Yatırımı kısa zamanda hayata geçireceğiz. Toplamda 72 MW gücünde olacak Demircili ve Sarpıncık RES yatırımına da başlıyoruz. Rüzgar türbinleri ve finansman anlaşmasını yaptık. Çalık Enerji'ye bağlı YEDAŞ dağıtım şirketimiz ise beş ilde 1.5 milyon aboneye elektrik dağıtım işini başarıyla sürdürüyor. Güneş enerjisi de planlarımız arasında yer alıyor. Bununla ilgili yasal düzenlemeleri bekliyoruz. Güneşte de yatırımcı olarak rol almayı planlıyoruz.



Dünya Sektör Araştırması


Geri Dön