04 / 05 / 2024

çalık Enerji, Musul'da da santral için temel atacak!

çalık Enerji, Musul'da da santral için temel atacak!

Kerbela santralinde kolları sıvayan çalık Enerji, ülkedeki bir diğer büyük yatırımı olacak ve Musul'un 60 kilometre güneyinde yapılacak 750 Megavat gücündeki Nainawa santralinin temelini yakın zamanda atmaya hazırlanıyor



çalık Enerji 1.250 megavatla Irak'ın en büyük elektrik santrallerinden biri olacak Kerbela El- Khairat'ın temelini attı. Irak'ın elektriğinin beşte birini verecek santralin ilk ünitesi önümüzdeki yıl devreye alınacak. İki yıl içinde tamamlanacak santral bölgenin kalkınmasında kilit rol oynayacak

Günde 5-10 saat elektriğin verilebildiği Irak'ta, en büyük elektrik santrallerinden olacak Kerbela El-Khairat santraline çalık Enerji imzasıyla temel atıldı. Santral, 1250 megavatla elektrikte 4500 megavat kurulu güce sahip Irak'ın en büyük elektrik yatırımı olacak. çalık enerji tarafından inşa edilecek santralin temeline ilk harcı önceki gün Irak Başbakan yardımcısı Hüseyin şžehristani, çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet çalık ve çalık Enerji Genel Müdürü Dr. Osman Saim Dinç attı. 445.5 milyon dolarlık yatırımla Kerbela iline bağlı El Hayrat nahiyesinde yapılacak santralinde de ilk ünitenin önümüzdeki yıl devreye alınması ve inşaatın iki yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.

PROGRAMDAN ÖNDE

Irak Başbakan yardımcısı Hüseyin şžehristani, elektrik yatırımlarının Irak için çok önemli olduğunu belirterek, 'Bu önemli günde bizzat bulunmak istedim. çalık enerji'ye yürüttüğü işlerden dolayı teşekkür ediyorum. şžu an santralin inşaat programından daha önde gidiyorlar' dedi. Ahmet çalık, 'Bize güven duyan Sayın Başbakan Nuri El Maliki, Başbakan yardımcısı Hüseyin şžehristani, Irak Elektrik Bakanı Raad Shallel El Ani'ye teşekkür ediyorum. Biz de Khairat santralini en kaliteli şekilde zamanında tamamlayarak Irak halkına sunacağız' diye konuştu. Ahmet çalık, Irak'ta iş yaparken kendilerini evlerinde hissettiklerini belirterek, 'Bunun rahatlığı ile çalışıyoruz. Projenin uygulanmasında yerel yönetimler ile yakın işbirliği içindeyiz' dedi. Açılış töreninde konuşan Irak Başbakan yardımcısı Hüseyin şžehristani, Irak'ta büyük miktarda elektrik açığı olduğunu belirterek, 'Bu projenin günlük üretimi 1.250 megavat olacak. Yine çalık enerji tarafından Musul'da inşa edilecek santralin temeli yakında atılacak. Bu önemli günde özellikle kendim hazır bulunmak istedim' dedi.

çALIK ENERJİ'YE TEşžEKKÜR

Irak'ta enerji ihaleleri öncesi uluslararası yetkinliği olan şirketleri belirlediklerini aktaran şžehristani, 'çalık enerji santral inşaatı için belirlenen programın ilerisinde gidiyor. çok çabuk işe başladılar. Türk şirketine devam ettirdikleri işlerinden dolayı teşekkür ederim. Dünyada hiçbir şirket bu santrali 1.5 yıldan önce bitiremez. Ancak bu santralin ilk ünitesi 2012'de devreye alınacak' diye konuştu. Irak halkına da seslenerek bu önemli projeye imza atan şirkete yardım çağrısında bulunan şžehristani, 'Halka da şunu söyleyeyim, işin zamanında ve kolaylıkla bitirilebilmesi için merkezi ve yerel hükümetler olarak elimizden geleni yapacağız. Aşiretlere de özellikle güvenlik konusunda işbirliği çağrısında bulunuyorum' diye konuştu. şžehristani, yapılan yatırımlarla Irak'ın elektrik üretim kapasitesinin 4-5 yıl içerisinde 20 bin megavata çıkacağını ifade etti.

İki yılda tamamlanacak

çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet çalık, El-Khairat santralinin yapımının 2 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü, ancak bu süreçte tamamlanan bölümlerde hemen elektrik üretimine başlanacağını vurgulayarak, 'Bize güven duyan Sayın Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan yardımcısı Hüseyin şžehristani, Irak elektrik Bakanı Raad Shallel El Ani'ye teşekkür ediyorum. Biz de Khairat santralini en kaliteli şekilde zamanında tamamlayarak Irak halkına sunacağız' dedi. Musul'da inşa edecekleri santralle Irak'ın elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanacağını ifade eden çalık, 'elektrik sıkıntısı Irak'ın en büyük sorunlarından biri. Irak hükümeti, halkın yaz aylarında yaşadığı elektrik sıkıntısını 2012 yılına kadar büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor' diye konuştu.

Musul'da da temel atılacak

Kerbela santralinde kolları sıvayan çalık enerji, ülkedeki bir diğer büyük yatırımı olacak ve Musul'un 60 kilometre güneyinde yapılacak 750 Megavat gücündeki Nainawa santralinin temelini yakın zamanda atmaya hazırlanıyor. 388.5 milyon dolara mal olacak ve 20 ayda tamamlanacak Nainawa santralinin 250 bin hanenin 24 saat kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılaması planlanıyor. Irak'ta inşa edilecek iki santralde toplam 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Kapasitenin yüzde 20'si

çalık enerji, mevcut kurulu gücü 4500 megavat olan Irak'ta toplam 2000 megavatlık santral inşa edecek. Dün Kerbela'da temeli atılan ve 445.5 milyon dolara inşa edilecek El-Khairat santralinde Irak tarafından General elektrik'ten alınan 10 gaz türbini bulunacak. doğalgazın yanı sıra fuel-oil ve dizel yakıt kullanılabilen santral tek başına Irak'ın elektrik üretim kapasitesini yüzde 20 artıracak.

Mehmet Nayır / SABAH

 


Geri Dön