Sektörel

Çalık Gayrimenkul Tarlabaşı'nda yıkımlara başlıyor!

Çalık Gayrimenkul, Gayrimenkul Zirvesi'nde Tarlabaşı'nda yüzde 75 uzlaşmaya vardıklarını ve en kısa zamanda yıkımlara başlıyacaklarını açıkladı

Gayrimenkul Zirvesi, dün önemli bir açıklamaya sahne oldu. Feyzullah Yetgin, Beyoğlu Belediyesi ile birlikte yürüttükleri Tarlabaşı projesinde yüzde 75 oranında uzlaşıldığını açıkladı. Yola dört - beş binayı yıkarak çakacaklarını belirten Yetgin, binaların birçoğunun dış cephesini muhafaza edeceklerini söyledi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Fuar Merkezi'nde süren Gayrimenkul Zirvesi ve İstanbul Restate Gayrimenkul Fuarı'nda açıklama yapan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'nde uzlaşma sürecinin bugün itibariyle yaklaşık yüzde 75'ler seviyesine ulaştığını ifade ederek, şu anda kalan kısımla ilgili yasa gereği kamulaştırma sürecinin devam ettiğini söyledi.

Organizasyonda 'Kentsel Dönüşüm ile Sağlıklı Kentler" konulu oturumdaki konuşmasının ardından, Çalık Holding şirketlerinden Gap İnşaat'ın Beyoğlu Belediyesi ile birlikte yürüttüğü Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'ne ilişkin açıklama yapan Yetgin, proje kapsamında önümüzdeki birkaç ay içinde proje alanı içinden seçtikleri dört veya beş binayı yıkacaklarını kaydetti.

Projelerin uygulama aşamasına gelmesinden itibaren de yavaş yavaş proje alanının tamamen boşaltılıp, yıkımlar, buna paralel etaplar halinde yeni projelerin gerçekleştirilmesinin başlanacağını anlatan Yetgin, "Proje alanı içindeki binaların yaklaşık yüzde 75'i tarihi vasfı olan tescilli binalardan oluşuyor. Tescilli binaların birçoğunun dış cephesi muhafaza edilip inşaat tekniği anlamında son teknolojiye göre askıya alınarak korunacak şekilde arka tarafları yenilenecek. Fakat uygulama projesine geçilmesi için bu alan içindeki binaların tek tek bugünkü hali ve geçmişte orijinalinin ne olduğunun envanterini çıkarmamız gerekiyor Bu anlamda hassasiyet var" diye konuştu.
Yetgin, projenin yaklaşık 20 bin metrekarelik alan içinde gerçekleştirildiğini belirterek, bunun, Tarlabaşı alanının yüzde 2.5'ine tekabül ettiğini kaydetti.
Tebernüş Kireçci

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tarlabaşı'nda uzlaşma oranı yüzde 75'e ulaştı  

Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde kamulaştırmanın devam ettiğini ve mülkiyet sahiplerinin projede yer almasına öncelik verdiklerini söyledi

Gyoder tarafından düzenlenen 10. Gayrimenkul Zirvesi ve Restate Fuarı'nda GAP İnşaat tarafından Tarlabaşı'nda yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi de ele alındı. Konferansta konuşan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, Tarlabaşı'nda yapılacak kentsel dönüşümde uzlaşma sürecinin yüzde 75 seviyesine ulaştığını söyledi. Yetgin bölgede yasa gereği kamulaştırmanın hala devam ettiğini de belirterek, proje alanının bölgenin sadece yüzde 2.5'ini kapsadığını sözlerine ekledi.

Taksim'e 200 metre mesafede yapılacak kentsel dönüşüm alanının bugün çok kötü bir durumda olduğunu fotoğraflarla gösteren Yetgin, bölgedeki binaların yüzde 34'ünün boş olduğunu, dolu binalarda ise yüzde 71 oranında kiracıların oturduğunu söyledi. Yetgin, bölgedeki binaların yüzde 72'sinin tescilli yapılardan oluştuğunu da sözlerine ekledi. Tescilli yapıların dış siluetini bozmadan yenileme yapacaklarının altını çizen Yetgin, mülkiyet sahiplerinin de projede yer almasının öncelikli hedef olduğunu açıkladı. Yetgin kiracılara ise uygun koşullarda konut edinmesinin sağlanacağını kaydetti.

KONFERANSTA KONUŞTU
Konferansta konuşan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer ise kenstsel dönüşüm ile değerleme üzerine örnekler vererek, Bursa'da gerçekleştirdikleri bir kentsel dönüşüm örneğini ele aldı.

Konferansa katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar da Bursaspor'un şampiyon olmasının ardından şehirde tekrar değerleme yapılması gerektiğini esprili bir dille dile getirdi. Vardar, Sıcak Su Kentsel Dönüşüm Projesi, Santral Garaj Kentsel Dönüşüm Projesi, Emirsultan Kentsel Dönüşüm Projesi gibi projelerden örnekler verdi.

Gayrimenkul 2013'ten itibaren büyüyecek
Etkinlik kapsamında "Küresel Kriz Sonrası Gayrimenkul Sektörü ve Türkiye İçin Öngörüler 2015" raporu sunuldu. Raporda küresel gayrimenkul sektöründe 2010 yılında dibe ulaşma ve dipte tutunma süreci yaşanırken, 2011-2012 durağan piyasalar içinde yeni arz-talep ve fiyat dengelerinin oluşacağı 2013-2014 yıllarında ise yeniden istikrarlı bir büyüme sürecine geçileceği vurgulandı. Ticari gayrimenkul alanında 2007'de 759 milyar dolar olan küresel ticari gayrimenkul doğrudan yatırımların 2009'da 209 milyar dolara gerilediği de belirtildi. AB ülkelerinde alışveriş merkezi kiralanabilir metrekare başına harcama 4 bin 330 euro iken, Türkiye'de bin 532 euro olarak gerçekleşti. Halen inşaatı devam eden AVM'lerin açılması ile birlikte toplam kiralanabilir alan 2011 yılında 8 milyon metrekareye, bin kişi başına kiralanabilir alan 108.1 metrekareye ulaşacak. 2015 yılında toplam kiralanabilir alan 9.7 milyon metrekareye ulaşacak.
YeniAsır